God jul

Så var dagen her! Selveste julaften. Jeg feirer i nytt hus for første gang, og det blir en rolig feiring med mann og barn. Vi er godt i rute, så akkurat nå er det titting på Tre nøtter til Askepott som jeg satte på pause i stad. Askepott hører med! Julegrøt har vi også spist, og ribba har stått i ovnen i flere timer allerede. Det ryktes at julenissen kommer på besøk etterpå, men vi får se om han dukker opp. Han har vel mange hus han skal innom i kveld… Må innrømme at jeg gleder meg litt til pakkene jeg også. Jeg tenker ikke så mye på dem før jul, men når jeg ser det ligger gaver der med mitt navn på.. det er jo umulig å ikke bli litt nysgjerrig?    

Siden det er julaften takker jeg for meg for i år, men du skal se at jeg plutselig er tilbake om en ti måneders tid… Og til da – riktig god jul og et fantastisk godt nytt år til nye og gamle lesere! 

Julebord dekket til tre. (Og ja, det ble noen grønne julekuler på meg i år, men som dere ser har jeg allerede fått bruk for dem… 😉 

Årets to juletrær

Lille julaften, og nå er det like før. Snart legger jeg ned penn, innpakningspapir og vaskeklut for i år, i romjula skal jeg ikke løfte en finger før godt utpå sjette dag jul. Og det er bare fordi vi får gjester på nyttårsaften. Det jeg ikke har rukket nå, det får jeg gjøre neste år. 

Men juletreet har vi selvfølgelig pyntet i god tid. Det er som vanlig en edelgran, det går i sølv og blått i år også, og plasseringen er nøye planlagt, tegnet inn på hustegningene med stikkontakt, nok plass – og med innsyn fra både TV-stue, spisestue og kakespisekroken vår.    

Treet er fullt av minner. De skeive nissene i glass fra Tallinn, sølvbjella fra New York, de blå porselensnissene fra Nederland, sølvnøkkelen fra året vi flyttet inn i vår første felles leilighet, de nydelige figurene fra Karen Blixens jul/Rosendahl, huset til Mummi i sølv som ble kjøpt på årets tur til Gøteborg, de klumsete julefigurene fra Julehuset i Bergen, forbokstavene våre i sølv som ble innkjøpt i forelskelsens rus for noen år tilbake, hjertet jeg fikk av mamma da hun hadde kreft – og ble frisk, ridderne jeg kjøpte i slottsbutikken da jeg jobbet på Akershus Festning. Og ballerinaen, de blå kulene, kamelen og alle de andre tingene som jeg bare synes er så utrolig vakre.    

Jeg har som noen har fått med seg ikke bare ett, men to trær. På loftstua står et falskt juletre som har vært tent siden siste helgen i november. Og fortsatt blir jeg så glad, så glad når jeg kan skru det på om morgenen når jeg står opp. 

Pynten har påfugltema, og består av instrumentspillende damer med skjørt av grønne fjær kjøpt i Tyskland, kuler i påfuglfarger i to størrelser fra Habitat (årets), gullpåfugler fra Åhlens, en stor, sort påfugl fra Sia og annen pynt jeg har samlet de siste årene, i påvente av at jeg en dag skulle pynte et påfugltre!

Nytt liv til gammel skål

Jeg husker deg fra mine barndoms juler. Du stod og skinte på skjenken til bestemor og bestefar, og var fylt med hjemmelagede mintknapper med mokkabønner på. Det er iallfall slik jeg husker det. Alle selskapene du hadde fortalt om hvis du kunne. All den barnslige gleden over å hente ut en seigmann eller en kremtopp… Da jeg møtte deg igjen var du sliten og sort, og ingen hadde sett på deg på flere år. Det var lenge siden det lå sjokolade i skåla di.

Men i år får du atter skinne, og igjen er du fylt med julegodter. Og du skal få nye selskaper å fortelle om, kjære, vakre skål. Jeg er glad for at jeg fant deg.    

Julekonserten som gir meg aller mest julestemning

Selv om jeg kanskje burde ha tilbragt kvelden i går med min mann, bryllupsdagen tatt i betraktning, ble det julekonsert i Lunner  kirke med Kordial og Lunner Kammerkor istedet. Den muligheten byr seg jo bare en gang i året, mannen min ser jeg hver dag…

Det ble årets siste julekonsert, men denne konserten må jeg få med meg for å få skikkelig julestemning. Og om det var julestemning i går! Snøen lavet ned, og gjorde verden hvit og vakker. Og kor og solister var bedre enn noen gang, synes jeg. Og selv om jeg ikke er religiøs, så er det noe med kirkebygg. De gir en stemning og en ro jeg finner få andre steder. En herlig opplevelse – nå ER det jul! 

Ett års bryllupsdag

I går hadde vi ett års bryllupsdag, og vi feiret med å spise øverste laget av bryllupskaka vår. Jeg vet ikke hvordan den tradisjonen oppstod (noen som vet?), men jeg håper det bringer lykke. Det er vel ingen overraskelse at den smakte bedre i fjor… Men når det er sagt, så hadde sjokolademoussen i kaka holdt seg overraskende godt. 

En fantastisk dag å se tilbake på. (Selv om jeg gjerne skulle hatt det været i fjor som vi har på Harestua nå. Snø på trærne, knallblå himmel og -8 grader. Men man kan ikke få alt) Noen flere bilder fra bryllupet vårt finner du her


Foto: Solfrid Østerholdt

Førjulsselskap

Det krever litt logistikk, men det er veldig hyggelig å kunne samle store deler av familien til selskap før jul. I noen år nå har vi hatt tradisjon for å invitere på pinnekjøttlag siste lørdag før jul. I år var vi 19 stykker til bords med stort og smått, og det sier seg selv at det tidvis ble både høy puls og litt kaos. Men med familie er det mye som går, og tross alt var det trangere da vi bodde på 67 kvadratmeter, selv om vi da bare var 17 til middag…  

Jeg hadde som vanlig laget altfor mye dessert, men verken pinnekjøtt eller dessert er det verste å bli sittende igjen med. Jeg gleder meg allerede til middagen i morgen! Og i romjula skal vi spise oss fra hus til hus i familien, det er fordelen med å “gjøre seg ferdig” med sin del før jul… 

Og nå nærmer det seg, folkens!!

     

Så ble det pepperkaker i år også…

Jeg trodde jeg hadde slått meg til ro med at jeg ikke rakk å bake pepperkaker i år. Vi prioriterer jo det sosiale stort i desember, og det må nødvendigvis gå utover andre ting. Og i år hadde jeg altså ikke rukket å bake pepperkaker. Inntil jeg i går kveld måtte slå fast at jo, jeg MÅ bake pepperkaker, skal det bli jul… Så da satte jeg i gang, og laget min aller første pepperkakedeig! Man skulle tro en Julefreak hadde lang erfaring med det, men det er alltid mamma som lager deigen, og jeg som trykker ut. Men jeg prøvde meg – og det var jo ikke noe problem, viste det seg! Deigen ble laget på torsdag, og så stekte jeg kakene i dag. De ble tynne, sprø og veldig gode, om jeg skal si det selv. 

Oppskriften finner du her.

Jeg har over 120 pepperkakeformer, men måtte begrense meg til et utvalg i dag. 

En uke til julaften!

Tenk, bare en liten uke til julaften i dag. Vi har kjøpt juletre som står og tiner i garasjen, så nå føler jeg virkelig at det nærmer seg jul. Lørdag skal vi ha juleselskap med 19 personer til bords, og det er mye som gjenstår til da. Blir ørlitt stressa av å tenke på det, men jeg vet at vi kommer i mål til slutt. Så får vi heller slappe av etterpå.  

Jeg er ikke ferdig med årets julekort, så jeg skriver så blekket spruter. Jeg klarte ikke å finne et bilde av sønnen jeg syntes egnet seg som julekort i år, så istedenfor å trykke opp slike kort, har jeg fremkalt bilder av venner og familie som jeg har tatt gjennom året. Så heller enn bilder av junior og oss, får folk bilder av seg selv.. (og det er da mye mer spennende, eller hva?) 

Noen av årets julekort ser derfor slik ut:

Posene er kjøpt på IKEA. Oppi er det bilder, julekort og kanskje blir det noen twist også…   

To rosa julegaver

Gjennom året tar jeg vare på esker og poser jeg kan bruke til å pakke inn gaver i. De fleste tingene jeg sparer på blir liggende og ta opp plass som de er, men av og til glimter jeg til. I år har jeg for eksempel pakket inn julegaver i disse to rosa boksene, som jeg har fått på jobben. På toppen har de reklame for et-eller-annet, men den klarer jeg å skjule ved hjelp av en pepperkakeform og litt gammelt julepapir jeg også har spart på.  

Ble selv ganske godt fornøyd med gjenbruksinnpakningen min: 

Tretten julegaveideer du fikser (nesten) uten å gå ut av døra

Julaften nærmer seg – og jeg er ikke ferdig med julegavene. Med noen unntak, så hater jeg å gå i butikker i desember, det er altfor mye stress. Det er for sent å bestille fra nettbutikker nå – men helt umulig å fikse gaver fra egen stue er det vel ikke?

Her er tretten forslag fra meg: 

(Noen av ideene involverer en tur i matbutikken, eller til printerrommet på jobben  – men dit må du vel uansett denne uka?) 

 1. Gavekort på en kulturopplevelse. Send en sms og spør om vedkommende er opptatt den og den dagen – eller kjøp et åpent gavekort på billettservice.no du kan printe ut. Eller, skriv på et kort (eller i aller verste fall, en post-it, for det er vel selve gaven som teller?) at du gjerne vil ta med din beste venninne/mamma/bror på teater i 2015. Dato og stykke kan dere komme tilbake til. 
 2. Til barn: Skriv et hyggelig kort hvor du inviterer på lekeland eller lignende (sønnen i huset fikk en date på Leos lekeland på Ulsrud med en liten venninne til jul i fjor, det ble hyggelig samvær for både små og store)
 3. Flere ideer til opplevelser med nieser/nevøer: Kinobesøk, tur i svømmehallen, tur på museum eller jentetur til nærmeste shoppingsentrum med kafé og kos. (Tips: Foreldrene vil sette ekstra pris på disse gavene om de slipper å være med selv..)
 4. Gavekort på middag. En mulighet er hjemme hos deg selv (min erfaring er at du ikke en gang trenger å være spesielt god til å lage mat, bare du inviterer noen som er enda dårligere til det enn deg..). Alternativet er å invitere på middag ute. Noen restauranter har gavekort du kan printe ut, hvis ikke gjelder samme regel som nevnt over – lag et hjemmelaget gavekort.
 5. Flaxlodd. Ok, så må du ut av døra, men de er iallfall lett tilgjengelige. Og hvem blir vel ikke glad for flaxlodd? Jeg synes det er gøy å skrape, men bruker aldri penger på det selv. Og en fin gave til den som har alt – bortsett fra nok penger. 
 6. Spiselige gaver du lager selv. Her er mulighetene uendelige, og et kjapt google-søk på spiselige gaver burde hjelpe deg på vei. Men gå for noe du vet mottakeren vil like. Mine forslag fra egen blogg er amerikanske cookies på glass eller marsipan.       
 7. Ikke undervurder matbutikken som shoppingmekka. Mange butikker har godt utvalg av barnefilmer – hvilket barn blir ikke glad for en dvd og en pose godteri? Kosepakker til ei venninne er det også mulig å sette sammen herfra – hva med noen magasiner hun vil like og litt (eller mye!) godteri/nøtter eller lignende ved siden av? Dette kan også sprite opp den obligatoriske vinflaska man ofte ender opp med å gi bort til jul – men forutsetter at du allerede har kjøpt vinen. For Vinmonopolet nå de siste dagene før jul er kaos, og det er vi jo ute etter å unngå med denne guiden. 
 8. Har du noe hjemme som noen ville blitt glad for? Hva med en bok du allerede har lest, men som mottakeren vil bli glad for? Skriv en personlig hilsen inni – og send videre. Kanskje har du en veske, et smykke eller et klesplagg noen har kommentert hyppig – er det mulig å gi det bort til vedkommende i gave? Får du til dette er det både lite tidkrevende, nesten gratis (føles iallfall slik) og du bidrar til gjenbruk. Tommel opp! 
 9. Kan du gi bort et kurs? Søk på nettet, eller kanskje du klarer å lære bort noe selv? Kan du for eksempel lage sushi, så kan du invitere din sushielskende venn hjem på kurs du holder selv.
 10. Til den som har alt (og som ikke vil ha flaxlodd..), gi et bidrag til for eksempel Leger uten grenser eller Redd Barna. De har gavekort du kan printe ut fra hjemmesidene deres.  
 11. De fleste har en vinflaske eller annen alkohol stående. Dersom du vil at det skal se ut som om du har gjort en innsats, kan du tegne en personlig etikett du limer utenpå flaska, eller lime på et morsomt bilde av deg og mottakeren. Dette tipset fungerer også med hjemmelaget saft.  
 12. Kjæresten eller mannen kan få gavekort på en datenight med favorittmaten, massasje og valgfri film. (Og annet etter eget ønske..) 
 13. Det er for sent å få leveringer fra nettbutikker hjem før jul nå. Men, dersom du er helt i beita, kan du bestille en gave, printe ut bildet av gaven du har bestilt, og pakke inn bildet med beskjed om når gaven dukker opp. Jeg tenker at det kan funke bra hvis det er noe vedkommende virkelig har ønsket seg.  Eller lag en rebus så mottakeren må gjette seg til hva du har kjøpt. Kanskje blir det så gøy at mottakeren glemmer at du var for sent ute med å ordne julegavene i år…?

Noen som har flere forslag?