Julemat som gjør magen glad

I jula er det mye og tung mat, og det er mange som får ekstra utfordringer med fordøyelsen akkurat rundt jul. Jeg har en drivende dyktig kollega som mer eller mindre hele livet har slitt med magen. Ida eksperimenterer for å finne mat som funker for magen sin – og i fjor ga hun ut sin egen kokebok, nemlig “Julemat som gjør magen glad”. Er ikke det kult? 

Boka er kjempefin, og inneholder masse nyttig informasjon, samt oppskrifter. Som hun selv skriver: “Boka passer for de som har irritabel tarm, matintoleranse eller -allergier, candidainfeksjon eller andre fordøyelsesplager” Alle oppskriftene er uten gluten, laktose, gjjær og hvitt sukker. 

Blant oppskriftene finner du vaffelkaker med ingefærsmak, julebrød, pepperkake, probiotisk surkål og alternativer til juledesserten. Vil du lese mer om Ida? Norsk Ukeblad har en flott artikkel om henne i bladet som kommer neste uke. 

Boka får du kjøpt her.  

Julestemning

I dag rakk jeg å få julestemning allerede før klokka var sju på morgenen. Jeg hadde gått til togstasjonen i drivende snøvær, og kom dit fem minutter etter at toget mitt hadde gått (ok, ikke så stemningsfullt akkurat det..). Plutselig kom det et tog dundrende forbi i full fart, og virvlet opp masse lett, nydelig snø i en stor sky. Jeg var helt alene på stasjonen og det var helt Polarekspressen. Helt magisk, faktisk! Snø er fantastisk på denne tida av året, altså! 

Juleprinsen

I dag har jeg faktisk sett en julefilm. Jeg har vært hjemme med sykt barn i dag, og Sanna sov en hel time i armene mine på sofaen. Heldigvis hadde jeg satt meg rett ved siden av fjernkontrollen. Og Netflix kunne anbefale en ny julefilm de har laget selv – Juleprinsen. Og selv om det nok ikke akkurat blir noen klassiker, så var den søt nok. Selv om jeg har sett ganske mye av dette før:  

  • Prins virker som dustete playboy, men er egentlig verdens beste fyr.
  • Random, pen jente klarer å lure seg tett innpå kongefamilien ved hjelp av en misforståelse “åh, er du den nye, amerikanske læreren til prinsesse Emily”? (Hadde de giddet å kjøre en bakgrunnssjekk hadde de jo funnet ut at hun var journalist på pressevisum…)
  • Motvillig tronarving/prins som ikke vil utføre pliktene sine, mens nestemann i arverekken alltid er en dum, ondskapsfull type som ingen liker. 
  • Vanlig jente må få total make-over for å være med på slottsball.
  • Vanlige jenter på slott for første gang må alltid knuse noe.
  • Romantisk snøballkasting (ER dette egentlig romantisk i virkeligheten, type snøball midt i fjeset, lissom?)  
  • Utrolig pen eks-kjæreste eller fjern slektning, med urent mel i posen, som vil ha prinsen selv. 
  • Når de til slutt får hverandre, så er det fullt frieri med en gang, selv om de har kjent hverandre i sånn 10 dager.     

Men – har du sansen for særdeles lettbeint, romantisk komedie, så er dette julefilmen for deg! (Og hvis du synes jeg har spoilet den nå, så forteller jeg ikke mer enn det traileren allerede avslører….)

Fire uker til julaften – og en nydelig julekonsert

Og i går ble det en skikkelig juleopplevelse på kveldstid. Da var jeg nemlig med mannen min på Kurt Nilsen sin julekonsert i Grieghallen. Vi har vært på den konserten før, i Oslo, for noen år siden, og han leverte da som nå. Bra stemme, morsom og ærlig innimellom låtene, og en god blanding av rolige og raske julesanger, på engelsk og norsk. Og avslutning med Deilig er Jorden som allsang, det er jeg svak for, jeg får nesten alltid tårer i øynene av den. Nilsen hadde også med seg Christel Alsos, som sang sammen med Kurt på noen numre, men som også sang tre låter alene. Nydelig stemme, altså! Jeg visste det, men det er noe helt spesielt å høre flinke folk synge live. Så alt i alt veldig fornøyd med gårsdagens konsertopplevelse! Det ble en god dose julestemning, under en måned før jula ringes inn. 

Den største julemessa på Vestlandet….

… er helgens julemesse i Bjarghallen, arrangert av Fana Husflidslag. Og der har jeg vært i dag! Utskremt østlending fikk lokket med seg både svigermor og sønn (den første sa ja med en gang, den andre måtte lokkes med kafé).

Og den leverte! Over 100 utstillere med kvalitetshåndverk (som vil si at de har måttet lage greiene de selger selv), så masse strikkevarer, hjemmesydd barnetøy, syltetøy, lefser, smykker, trevarer og mye, mye mer.

Det ble et par julegaver i posen, og Jonas, som elsker pysjheltene, ble lykkelig eier av ny lue og pannebånd med artig pysjheltene-stoff. Sanna har fått ny julesmekke, og er forhåpentligvis fornøyd med den! Jeg er mest fornøyd med de tovede minions-tøflene Jonas skal få til jul. Og siden jeg er på Vestlandet måtte det bli ei svele i kafeen, den var jeg også godt fornøyd med. Nam!

Er du i området så holder julemessen åpent også i morgen. Mye bra julegaver her!! 

Julepyjamas til ungene

Det har blitt ny julepysj på ungene i år. De vokser jo fra de gamle fra år til år (sånn er det med ganske små barn), men det betyr at jeg kan kjøpe matchende pysjer til dem i år. Jeg endte opp med pepperkakepysjer fra Lindex. Litt teite, og ganske søte. Egentlig likte jeg best den med lussekatter på, men hvite pysjer…. til kids som søler ganske mye.. det går ikke! Brunt er bra! Gleder meg til å se dem i pepperkakepysjer, altså! Tipper de er til å spise opp 🙂

Bilde fra Lindex.no

Ny julekompis

Jeg har fått meg en ny venn! Denne vakre hjorten fant jeg på Mester Grønn i går, og hun bare tryglet meg om å få være med hjem. Min er ca 50 høy, men den finnes også i større utgave, og i sølv og hvitt. Utrolig flotte! Hun er allerede på plass i vinduet på stua, så nå kan det altså se ut som om jeg har begynt å snikpynte til jul… 

 

Førjulstur til London

En helg i slutten av oktober var jeg i London med min venninne Inger-Lise. Og jeg ELSKER London før jul! Butikkene er tidlig pyntet til jul, og byen er optimal for julegaveshopping. Og de har masse kake og te, som er to av mine absolutte favoritter året rundt! 

Noen anbefalinger: 

JULEBUTIKK: Både John Lewis og Selfridges har store, egne juleavdelinger åpnet fra slutten av august (!). I år som i fjor likte jeg den på John Lewis best. Det var mest jeg likte der, men det var veldig gøy å kikke på Selfridges også. Også Marks and Spencer starter jula tidlig, absolutt verdt et besøk for juleentusiaster.  

Mangler du en kule til treet? Mange farger å velge i på John Lewis. 

JULEMARKED: For noen år siden var jeg på Hyde Park Winter Wonderland. Det er åpent fra midten av november, og er et gigantisk juleaktivtetsområde i Hyde Park. Flere julemarkeder, pariserhjul, restauranter, skøytebane, show osv. MYE folk, men også mye JUL! Her kan dere lese om mitt besøk dit i 2011 (Det ser enda større ut nå!) 

AFTERNOON TEA: Ingen tur til London uten Afternoon Tea! Denne gangen ble det to runder. En på Brigits Bakery i Covent Garden, og en på Lanes of London, restauranten på Marriott-hotellet i Oxford Street. På Lanes of London hadde vi kommet over et tilbud som inkluderte free flow med prosecco, kan anbefales. Og om du ikke vil ha free flow, så bør du iallfall unne deg et lite glass bobler til kake og te. Høres litt rart ut, kanskje – men funker som ei kule! Begge stedene var bra, på hver sin måte. Det finnes så mange ulike Afternoon Tea-tilbud å velge mellom i London, men jeg har stort sett alltid vært fornøyd. 

 

SHOPPING: Her er det sikkert noen som er bedre på anbefalinger enn meg. Jeg ender nemlig veldig kjapt opp i Oxford Street. Liker også Regent Street. Og Portobello Road byr på små, rare butikker og boder med alt mulig du ikke visste at du ønsket deg (marked på lørdager). For annerledes kvalitetsgaver anbefaler jeg diverse museumsbutikker. De er store, med masse kul kunst, bøker og gaver. Prøv for eksempel butikken til National Portrait Gallery, National Gallery eller Victoria and Albert Museum. 

TE: Liker du også te i løsvekt? Britene er skikkelig gode på te, og den tradisjonsrike tebutikken Whittard of Chelsea i Regent Street er vel verdt et besøk. Julegavetips til te-, kaffe- og varm sjokoladedrikkere har de også. 

FROKOST OG LUNSJ: Hver gang jeg er i London forsøker jeg å legge inn et frokost- eller lunsjbesøk på Orangeriet på Kensington Palace. Nydelig omgivelser, et fantastisk lokale, vakkert porselen – og utsøkt mat! Anbefales! Prøv den varme vaffelen med epler, karamellsaus og kanelkrem.. like god i år som for to år siden. 

En ny oppdagelse på denne turen var kafeen Fait Maison i Gloucester Road (mulig det er en kjede, det var iallfall to filialer i Gloucester Road). Stor frokostmeny, blomstrete tekanner og en fantastisk kakedisk. Her måtte vi spise frokost to dager. Med dessert. Vil.Tilbake.Nå! 

 

Og ellers…? Gå på museum! Gå tur i Hyde Park! Gå på kino! Gå på musical! Gå på pub! Jeg blir ALDRI lei av London. Noen som blir med på tur neste høst?? 

Jeg har vært ute og reist før jul før også – sjekk JUL PÅ TUR for å lese mer. 

Ukens kupp!

De som kjenner meg godt, vet at den eneste kjøpemarsipanen jeg liker, er påskens fugleæg fra Anthon Berg. De spiser jeg til gjengjeld ganske mange av – en gang i året. Men tror du ikke at Anthon Berg denne jula har kommet med en NY pose, med bittesmå marsipankuler som ser ut som snøballer. Og det er SAMME marsipanen som i fugleæggene! Så nå er også jeg, i en alder av 33, omsider havnet på julemarsipankjøret. 

Det er kommet to nyheter til, i samme serie, mandler med sjokolade og kanel, og hasselnøtter med sjokolade og julekrydder. Noen fikk dem tilsendt på jobb, så jeg har smakt på alle. (For øvrig en god dag på jobben!) Utrolig gode og julete begge to. Og, nå kommer det beste – denne uka er de på tilbud på Nille!  En pose koster ca 60 kroner på butikken (eksklusive greier), men på Nille får du denne uka tre poser for 100 kroner… Intet mindre enn et solid førjulskupp!

(Så gjelder det å ikke være flau når man slenger ni poser marsipan på disken….) 

Maria Mena i operaen

Da er jeg på vei hjemover etter en stemningsfull og flott konsertopplevelse i operaen. Det var egentlig ikke en julekonsert, siden Maria Mena ikke er spesielt glad i jul, men det ble veldig vakkert likevel. Dessuten hadde hun med noen gjester som sørget for julestemningen, venner som sang egne sanger, helt nydelig, på ulike måter. Virkelig en helt spesiell konsert! Og jammen klinte hun ikke til med Mitt hjerte alltid vanker. Og en julehistorie fra eget liv. Og selvfølgelig Home for Christmas, sangen som raskt ble en ny klassiker da hun slapp den for noen år siden. (Hun pekte selv på ironien i at hun, med sitt ambivalente forhold til jul, hadde laget en julesang som har blitt så populær). Hun fortalte at hun til og med har feiret jul helt alene… Det syntes jeg var trist.

Noen synes Mena er slitsom fordi hun er så innmari ærlig. Jeg synes det er fint, jeg. Og noe tar jeg med meg videre. Selv en julefreak som meg har ikke bare gode minner knyttet til julen. Og jeg tror alle kan la forventningene om at i år, i år, skal alt bli helt perfekt, ødelegge litt. For det blir aldri helt sånn som man har tenkt. Jeg føler ikke alltid at jeg rekker det jeg vil rekke, for eksempel. Og da gjelder det å ikke la det ødelegge, når det egentlig betyr veldig, veldig lite. 

Oppsummert: Dra på konsert. Senk forventningene. Og ikke la deg stresse av at det er seks raske uker til julaften i dag!  (Eller egentlig mindre enn det, siden det er over midnatt)