Oppskrift på berlinerkranser

I år har jeg vært elendig til å juleblogge – jeg beklager det! Førjulsgleden og forventningene til alt det gøye som skulle skje i år som ikke ble noe av i fjor ble brått og brutalt ødelagt av omikron. Og de siste dagene har jeg vært nervøs for at jeg eller noen andre i familien skal havne i karantene eller isolasjon på selveste julaften. Det er flere familier jeg kjenner som opplever det, og det er lov å synes det er sårt å ikke få feire jul med besteforeldre eller hvordan man nå hadde tenkt å feire julekvelden og romjula. Og jeg holder fremdeles pusten, for det er fortsatt noen dager igjen å havne i karantene på… Sukk. Tenk at det ble en sånn jul i år også?

 

Men, i kveld har jeg laget berlinerkranser for aller første gang. Jeg må prøve noe nytt hvert år, og berlinerkranser er jo skikkelig godt!? Dessuten er de raske å lage, og det setter jeg pris på når det er få dager igjen til jul. Kransene mine vinner ingen skjønnhetskonkurranse, men de smakte som de skulle, og da er jeg (og resten av familien) fornøyd.

 

Du trenger: 

1 hardkokt eggeplomme

1 rå eggeplomme

60 g sukker

175 g hvetemel

125 g smør

Pynt: 1 eggehvite og 1 dl perlesukker

 

Slik gjør du: 

Hardkok det ene egget, ha den hardkokte eggeplommen i bakebolle sammen med den rå eggeplommen og sukkeret. Pisk til eggedosis.

Ha hvetemelet i en annen bolle, smuldre smøret i melet. Tilsett eggedosisen, og kna alt sammen til en jevn deig (Den ble veldig klissete, så jeg anbefaler engangshansker). La deigen hvile kjølig i en halvtime.

Del deigen opp i 40 like store deler. Trill hvert emne til blyanttykke ruller, ca 10-12 cm lange, som formes som kranser med endene i kors. Pensle oversiden av kakene med eggehvite, og dypp dem i en skål med perlesukker. Stekes midt i ovnen på 200 grader i ca 10 minutter. De skal være lyse, men litt gyldne i kantene. Avkjøl på brett før de flyttes over på rist.

Hvilken kake er din favorittjulekake?

 

Berlinerkranser oppskrift
Heldigvis er det ikke utseendet som teller i mine kakebokser!

Førjulshelg – og 10 ting jeg gleder meg over

I et forsøk på å ignorere engstelsen over at jula kanskje ikke blir sånn som jeg hadde tenkt, så skal jeg prøve å tenke glade og positive tanker. Her er 10 ting jeg gleder meg over fra helgen som var:

  1. Hyggelige naboer. Lørdag skulle vi ha juleverksted i garasjen til naboen, men isteden ble det grilling på bålpanne og aking i gata. Luksus å ha så fine folk rundt seg!
  2. Min far, julenissen. Pappa kjørte ens ærend fra Oslo for å være nisse for mine barn og alle nabobarna lørdag formiddag.
  3. Ren sofa. Etter å ha brukt noe som føltes som halve søndag på å lete etter en del til støvsugeren (den var et sted jeg hadde lett to ganger før, jeg hadde bare ikke gått dypt nok), så er sofaen nå klar til julehøytiden.
  4. Brandbu kino. (Vi så Den store røde hunden. Sønn (9) synes den var veldig morsom, datter (5) synes den var trist og ikke gøy i det hele tatt)  Men fint å ha en kino ikke så lang unna, selv om den ikke er så stor. Kinofølelsen er heldigvis ikke avhengig av størrelsen på salen. Digg popcorn har de og.
  5. Hvite sommerkjoler. Da jeg hadde brukt noe som føltes som resten av søndagen på å lete etter luciakjolen jeg kjøpte til sønn for fire år siden, viste det seg heldigvis at en hvit sommerkjole for mor gjør samme nytten.
  6. Julemarked. Det er så koselig! Jeg rakk en liten tur innom julemarkedet her på Harestua lørdag – og liker best bodene med hjemmestrikk. Selv trenger jeg ingenting, men fikk kjøpt en julegave og et par julegrytekluter til meg selv, selv om jeg ikke trengte dem.
  7. Snø. Den er i ferd med å smelte bort, men når den ligger der, hvit og fin i desember, da finnes det knapt noe vakrere!
  8. Jul i Svingen. Ja, jeg vet at det er en gammel julekalender, men det er en av de jeg liker aller best, og det er så hyggelig å se den på NRK Super sammen med ungene.
  9. Julebøker. Akkurat nå parallell-leser jeg God jul, hvor er du? av Beate Grimsrud og Mord til Jul av Val McDermid.
  10. Julelys. Jeg elsker at folk er så flinke til å pynte verandaer, inngangsdører og garasjer. Ja til mer julelys!
Julenisse hører med på førjulstreff

 

Desember

Harestua i desember
Nydelig desemberutsikt i gata vår. Den kan nytes uansett hvordan virussituasjonen ser ut.

Første desember var jeg så glad for at julemåneden er her! Men siden vi har fått omikron i adventskalenderen her i landet, er det mye av det jeg gleder meg til denne måneden som enten er avlyst – eller står i fare for å bli det. Denne helga skulle jeg vært i London med storesøster på førjulstur, med juleshopping i Oxford street og Afternoon Tea på selveste The Ritz. (Tidenes bursdagsgave fra min søster!! Har dere sett dokumentaren på TV hvor de pynter The Ritz til jul? Anbefales!!) Men, jeg er altså ikke i London. Jeg får leve med minnene fra forrige gang jeg var i London før jul. Søndag har jeg billetter til en julekonsert i Oslo. Den er ikke avlyst ennå, så jeg har et håp om at den vil finne sted. Men det ble jul i fjor, det blir jul i år også.