Julehuset i Bergen

Noen steder i Norge er det jul hele året. Lørdag trosset jeg regn og vind for å besøke Julehuset på Bryggen i Bergen. Jeg forsøker å stikke innom hver gang jeg er i byen, og nå som det nesten nærmer seg jul, hadde jeg faktisk selskap av flere andre nordmenn (om sommeren er det stort sett utenlandske turister. Wonder why.)

Julehuset består av to etasjer jul (bare én om sommeren, da er førsteetasjen viet temaet “elg”) Prisene er litt stive, men det er definitivt noe for enhver smak. De har stort utvalg av store glasskuler (bla en av salgssuksessene på Akershus Slott før vi ble utsolgt – en jultrekule med norsk flagg og kart over Norge, veldig stilig. Not so much.) Butikken har også mange ulike pepperkakeformer, til min store glede siden jeg samler. Nisser er representert i alle mulige utgaver, og siden butikken ligger i Bergens turistghetto, er også julevariasjoner over temaet elg hjertelig til stede.

Åpningstider nå om vinteren er mandag-fredag 9-17, lørdag 9-16. (De har åpent lenger om sommeren, DERSOM noen skulle være interessert.. Da kan man til og med handle julevarer på søndager…)

Og jeg kom selvfølgelig ikke helt tomhent ut derfra. En glassengel, to pepperkakeformer (et hus og en liten sau) og en rød kakeboks med… elger på. Ja til juleelger!!! (Viste akkurat den nye kakeboksen min til svigermor, og fikk den responsen jeg håpet på. Så får heller kjæresten fortsette å riste litt på hodet av meg!)       

(Og jeg innser at bildene er ganske dårlige. Men det var skikkelig flaut å ta bilder inne i butikken, derfor var jeg ikke så opptatt av bildekvaliteten. Det skal legges til at kjæresten synes det var enda flauere. Tror ikke det var tilfeldig at han forsvant i andre enden av butikken hver gang jeg rotet rundt i veska etter kameraet…)

 

8 uker til jul!

I dag er det bare åtte uker til jul. Jeg begynte å telle ned for meg selv da vi var på uke tolv, og åtte er jo mye kortere tid til! (Og til Mari Gun som er like bursdagsgal som jeg er julegal – seks uker til bursdagen din i dag!!!) Denne helgen er det også Halloween. Det har jeg ventet på. Ikke fordi jeg liker Halloween, for det gjør jeg absolutt ikke. Men, når det er Halloween i helga, betyr det også at den ukoselige, importerte høytiden er OVER på mandag. Og det betyr forhåpentligvis at butikkene bytter ut edderkopper, spindelvev og stygge, orange plastgresskar med deilig julepynt isteden. Det blir fint!  Helga skal tilbringes i Bergen, satser på et lite innlegg fra Julehuset på Bryggen i løpet av helga. God helg, still klokka, og nyt at det bare er åtte uker til jul. Når er det lov å prøvesmake årets gløgg, forresten?

Julekonsert = julestemning. En guide til årets julekonserter.

Julekonserter hører med til førjula. Helst skulle jeg vært på julekonsert hver kveld i desember, men det har jeg jo hverken tid eller penger til. (Dessuten er det mulig det hadde gjort noe med hodet å bare høre salmer, orgel og triangel en hel måned) Her følger en liten (subjektiv) guide til noen av årets julekonserter:

Disse julekonsertene er allerede bankers for min del:

Vestre Aker Kammerkor, Hellige Natt, Vestre Aker Kirke, 12. desember, 17.00 og 20.00. Billetter kan bestilles på [email protected]   Her vet jeg ikke hva jeg skal forvente, skal dit siden to venninner synger i koret. Men tror de er veldig flinke, og jul og kirke er jo aldri helt feil sammen. Ryktene sier at de synger både kjente og ukjente julesanger.

Jul med Carola. Folketeatret i Oslo 14.desember, 18.00. Billetter hos Billettservice.no. Tipper det blir gladkristenhet, mye deling av følelser, kor, stemmevolum og gospelstemning. Har flere konserter rundt om i landet for de som ikke bor i Oslo.

Julekonsert med Kordial og Lunner Kammerkor i Lunner Kirke 19.desember, klokka 18.00 og 21.00 (tror jeg) Det er en årlig tradisjon for deler av familien, som jeg nødig går glipp av. Billettbestillingen skjer per telefon, (annonseres som regel i lokalavisen ei uke før), og det er om å gjøre å henge på telefonen for å få billetter til det tidspunktet man ønsker seg. Men konserten er av høy kvalitet, og anbefales i høyeste grad til andre julefreaks.

Disse konsertene drar jeg gjerne på, avhengig av at jeg har penger til billetten, og selskap på konserten. Det er lov å melde seg! (Selv om jeg faktisk har vært på julekonsert helt alene før. Litt rart og litt fint. Bedre enn å være på kino alene, har prøvd det og. Selv om jeg har venner, altså)  Men uansett:

Oslo Gospel Choir, En stjerne Skinner i Natt, Oslo Konserthus, 17.12 og 22.12. Billetter via billettservice eller Konserthuset. Her pleier pappa å spandere, så jeg kan jo håpe han leser dette og tar et hint. Kanskje om jeg sender link, og setter dette med uthevet skrift. Hm…

Arve Tellefsen og Nidarosdomens Guttekor, Stille Natt, Frogner Kirke fredag 10.12 og lørdag 11.12. Billetter på Billettservice eller Posten.  Har vært på denne to ganger tidligere, og kan trygt anbefales! Ikke minst er Tellefsen veldig god til å spille fiolin, men det er fantastisk å høre de lyse guttestemmene synge så rent, pent og julete! Før konserten løper de rundt i hettegensere og ser ut som helt vanlige ADHD-kids, men så fort de får på seg den lilla kappen, blir de til englegutter med nydelige stemmer. Sukk. Anbefaler også lett juleplatene Tellefsen og koret har gitt ut sammen. Drømmen er for øvrig å høre denne konserten i Nidarosdomen siste helga før jul, men det har liksom aldri passet. Kanskje neste år.

–  Ole Edvard Antonsen og Sølvguttene, Frogner Kirke 08.12, 19.30. Billettservice. Tenker dette blir litt som konserten over, bare med trompet istedenfor fiolin. Korgutter fra Oslo må jo høres omtrent ut som korgutter fra Trøndelag? Flere steder/datoer.

– Ingunn Ekern skal ha julekonserter med søster, kusiner og kjæreste både i Oslo og andre steder (Hvis jeg har forstått det riktig) Datoene er ikke riktig bestemt ennå, men legges sikkert ut på  http://astridogingunn.wordpress.com/ etterhvert! Julekonserter er veldig fint, og vi var tross alt i Ungdommens Fylkesting i Oppland sammen for sånn omtrent… åtte år siden. Grunn nok til å dra på julekonserten hennes, spør du meg! Gå til MySpace for å lytte.

Bugge Wesseltoft, Its snowing on my piano, 4.12, Konserthuset. Var på denne i fjor, skulle gjerne vært der igjen, men er opptatt den kvelden. Anbefaler juleplaten med samme navn, perfekt til stearinlys og en kopp te. Wesseltoft er jazzmusiker, og han tolker julesanger på helt egen måte på denne plata. Jeg synes det er balsam for sjelen, kjæresten til mamma holdt på å rive av seg håret i kjedsomhet på konserten. Så det passer nok ikke for alle…

Og ellers kan førjulen by på: (Kan sikkert overtales, om noen vil dra)

– Rein Alexander og Martin Enger Holm, Julenatt, diverse datoer/steder

Silje Nergaard, 14.12, Konserthuset

– Mariann Aas Hansen, Tor Endresen, Rune Larsen og Torstein Sødal, Stille Natt, hellige natt, diverse datoer/steder

Helene Bøksle, 19.12, Herr Nilsen

Solveig Slettahjell og Tord Gustavsen, 12. og 19.12, 20.30, Kulturkirken Jacob

Har egentlig ikke noen særlig tradisjon for juleteater, selv om jeg har vært på Putti Plutti Pott en gang. Men i år kunne jeg tenke meg å se Reisen til Julestjernen eller Fanny og Alexander på Nationalteatret dersom jeg får sjansen. (www.nationaltheatret.no) Får se om det blir noe av!

Og helt til slutt, en konsert jeg IKKE trenger å få med meg:

– Alexander Rybak med storband og gjesteartister, “Swinging home for Christmas!”. Så juledesperat er jeg faktisk ikke.  

Flere konserter som bør med på listene?

 

 

 

 

Det er lov å glede seg til jul!

Det er lov til å glede seg til jul allerede i slutten av oktober. Men julegleden har en litt annen form nå, når det fremdeles er ganske lenge til jul. Til og med en julefreak legger noen bånd på seg så tidlig. Hva er lov, spør jeg meg selv, og har laget følgende liste:

– Det er lov å drikke te som lukter jul. Hvis du synes at det blir litt drøyt å drikke julete allerede, er Twinnings Voyage Indian Chai og Twinnings Apple, Cinnamon & Raisin veldig gode alternativer. De selges hele året, men smaker tilfeldigvis veldig julete.

– Det er lov å begynne med julegavene. Fordi: 1) Jeg er mindre stressa, kan bruke tid på å finne riktige gaver, og unngår kanskje å kjøpe dyrere gaver enn planlagt bare fordi jeg MÅ HA GAVE TIL BESTEFAR NÅ! 2) Dersom jeg er ferdig med de fleste gavene i slutten av november, har jeg dessuten hele desember på å gjøre koselige juleting (fungerer dog sjelden slik i praksis) 3) Jeg har som mål å unngå Oslo sentrum i dagene rett før jul. Stappfulle busser, unger som hyler, damer med 10 bæreposer i hver arm, samt å selv være svett, varm, sulten og sint i køen på Platekompaniet mens jeg forsøker å se hvilken av de 50 meter lange køene som går bittelitt fortere enn de andre, bør unngås for enhver pris. 4) Jeg har ved en sjelden anledning forsøkt meg på å lage julegaver selv. Sjansen for at man rekker å bli ferdig, er mye større dersom man begynner i god tid. For noen år siden gikk jeg glipp av julegudstjenesten fordi jeg måtte sy ferdig duken til bestemor og bestefar. (Duken ble heldigvis brukt masse) 5) Jeg er student. Da er det fint å spre utgiftene litt utover høsten.

– Vi trenger c-vitaminer. Clementiner er godt og sunt, og bør dermed spises både for helsa og smakens skyld. At man får julestemning while doing it er jo bare en heldig bivirkning. (Pass dog litt på inntaket. Clementiner er blodfortynnende, og jeg husker en jul jeg spiste ti stykker på rappen, og begynte å blø neseblod. Negativ bivirkning. Det er mange år siden jeg opplevde dette sist, så det er mulig jeg selv har trukket slutningen mange clementiner=neseblod)      

– Bestille billetter til julekonserter. Hvis ikke blir det utsolgt. Enkelt og greit.

– Invitere til juleselskap. Dersom du vil at alle skal komme, er det en fordel å invitere tidlig, siden det er mye som skjer i desember. Selv har jeg planer om å presse 15 stykker rundt bordet 18.desember, selv om det innebærer at folk må sitte med albuene limt inntil kroppen når de spiser og at alle 14 må reise seg når en skal på do.

– Noen butikker har begynt med julepynt. Hvis det er noe du har veldig lyst på, er det lov å kjøpe det nå, for tenk om det blir utsolgt! Dersom du gjør det etter at det er blitt mørkt føles det mer juleaktig.      

– Bestille en førjulstur. Mange byer er ekstra koselige rett før jul, samt at det er gøy å handle julegaver i utlandet. From the top of my head: Tallinn, London, København, Gøteborg, Salzburg og Praha.

Mer som er lov selv om det bare er slutten av oktober?

 

Jeg er blitt en blogger

Jeg er blitt en blogger, og det er jula som har skylda. Jeg gleder meg som vanlig veldig til jul, og trenger en måte å kanalisere all denne julegleden på. Kanskje er en juleblogg veien å gå? Det er verdt et forsøk. Jeg har tenkt på det i hele dag, og når mamma serverte årets første ribbemåltid, følte jeg at det var den bekreftelsen jeg trengte. Stay tuned for Christmas!