GOD JUL

Og da er dagen her! Nedtellingen er fullkommen – det er JUL!!! Under treet ligger pakkene, det lukter ribbe i huset og jammen fikk jeg ikke med meg litt av Tre nøtter til Askepott i år også.

Ute er det verdens beste julevær – passe kaldt og masse snø. Jeg har gått tur med Thomas, mamma og Jonas – deilig å ha tid til en liten gåtur på julaften. Siden det var etter at butikkene hadde stengt, var det så fredelig ute, og det er så koselig å kikke på alle julepyntede hus og snødekte trær.

Dette er årets siste innlegg fra meg – men antagelig er jeg tilbake 24. oktober neste år. Tusen takk til alle som har vært innom denne førjulstida, det setter jeg stor pris på! Om dere vil legge igjen en kommentar om hva dere liker å lese om her, blir jeg veldig glad for det!  

GOD JUL til alle førjulselskere – og et riktigt GODT NYTT ÅR!

Årets jul er helt spesiell – det er aller første jul med verdens beste sønn.

Like før…

Etter å ha klart å blogge hver dag siden 24.oktober, måtte jeg kaste inn håndkledet da jeg ble liggende med en skikkelig førjulssykdom. Skal spare dere for detaljene, men julestemningen fikk seg en god knekk. Heldigvis er jeg mye bedre nå, akkurat i tide til aller siste innspurt. Det jeg ikke rakk, det rekker jeg ikke – og noen har til og med påpekt at en opprenskende sykdom rett før jul er en fordel for kaloriregnskapet, så man kanskje ikke legger på seg så mye i romjula. Ehm, dem om det…

I dag reiser vi til Hønefoss hvor vi skal feire jul, men har litt småtteri som må gjøres før den tid. Pakke, dusje, skrive et par julekort til, rydde opp i leiligheten, vanne juletreet, pakke inn en gave, Skype med svigermor, finne frem penklærne osv osv. På tide å komme i gang, med andre ord!

I morgen kommer årets siste innlegg – så jeg venter til da med å ønske dere god jul.

Et stemningsbilde fra 2. juledag i fjor – det blir for fort mye jul for en julefreak! Julefreaks storesøster tar det hele hakket mer med ro!

Juletreet vårt

Etter å ha forsøkt å ta mange bilder av juletreet vårt, måtte jeg bare gi opp. Det er rett og slett ikke mulig å ta et bilde som yter treet rettferdighet. Jeg synes nemlig det ble veldig fint i år, men litt vanskelig å se på bildet… (Mål for neste år: ta bedre bilder!)

Jeg har pyntet med rødt og hvitt til en forandring, tidligere har treet mitt gått blått og sølv. Leiligheten vår er ikke så stor, men med juletre i stua, trenger man egentlig ikke så mye annen julepynt. Jeg har også tatt bilde av noen av favorittene på treet. Tror jeg liker reinsdyrene aller best…  

 

1. Julejente fra KID 2. Treskilt fra interiørbutikk i Gøteborg (kjøpt i fjor) 3. Elg kjøpt på julehuset i Bergen 4. Fugler fra Pentik 5. Reinsdyr fra fjorårets julekolleksjon på IKEA.

Hvordan pynter dere treet?

10 ting du kan bruke pepperkakeformene til

Siden jeg har så mange pepperkakeformer, har jeg tenkt på om bruksområdene kan utvides noe. Dette er de ideene jeg har fått foreløpig. Har du andre tips?

1. Bake pepperkaker

Opplagt, men det må med! Jeg koser meg aller mest med pepperkakene før jul. To pepperkaker og en kopp gløgg = førjulskos. Det er selvfølgelig ikke bare pepperkaker som kan stikkes ut til figurer, andre typer småkaker egner seg også.

2. Dekorere julepakker

Pakkene under er fra i fjor, da jeg klippet ut figurer av gammelt innpakningspapir. I år pyntet jeg med pepperkakeformer jeg hadde kjøpt på salg eller hadde dobbelt av. Det har jeg skrevet om i dette innlegget.

3. Lage julekort

Eller andre kort. Har for eksempel laget bursdagskort ved å klippe ut motivet fra pingvinformen min i fargerikt papir og lime på en bakgrunn i knallfarge.  

4. Lage morsomme matpakker

Bloggeren Olgamor lager utrolig kreative matpakker, og bruker ofte pepperkakeformene sine til det. Disse synes jeg for eksempel var veldig morsomme. Formene kan også brukes til å stikke ut annen mat, som hjemmelagede knekkebrød, hamburgere før steking, gelefigurer osv.

5. Som pynt 

Enkel og fin pynt til kjøkkenet: Fine former hengt på en metallring, og pyntet med en stor, rød sløyfe. 

Pynt til vinduene: Pepperkaker med store sløyfer og flott melismønster.

Pynt på veggen: I et blad jeg nylig leste, så jeg seks reinsdyr i pepperkake festet på veggen, pyntet med bånd som seler. Lett å se for seg nissen svinge over hustakene med slik pynt på veggen!   

6. Pynte juletreet

Hvorfor ikke henge de fineste formene på juletreet i år? Jeg har for eksempel en ballerinaform som er vanskelig å bruke til kaker fordi bena blir så tynne. Kanskje kan den få et rødt silkebånd og havne på juletreet istedet? Ellers er jo pepperkaker laget av solid pepperkakedeig fin og nostalgisk juletrepynt.

7. Lage julepynt i keramikk

Årets KK Jul viste noen nydelige figurer laget av pepperkakeformer, fimoleire og blonder. Heng på juletreet, i vinduet eller annet egnet sted. Enkle og vakre! Jeg hadde lyst til å prøve i år, men tiden har ikke strukket til. Kanskje neste år? Synes de ble utrolig søte, iallfall!

8. Som serviettringer

Jeg så det i Kamille Jul, og det er jo genialt! Hvorfor har jeg ikke tenkt på det selv? Passer perfekt til førjulsselskapet, spør du meg!

9. Til å lage mønstre til potettrykk

Del en potet i to, trykk inn pepperkakeformen og skjær rundt for å få frem mønsteret. Press på et håndkle for å bli kvitt vann, mal på poteten, og trykk på gavepapir, julekort etc. Dette gleder jeg meg til å prøve med junior når han blir litt større.

10. Pynte kaker

Dette tipset fant jeg i et engelsk juleblad jeg kjøpte med meg hjem fra London i fjor. Slik gjør du: Legg pepperkakeformen på kaka, fyll den med sølvkuler eller andre spiselige kuler. Pass på at den fyller alle kantene på formen. Fjern formen, og dytt på plass eventuelle kuler som faller ned på feil sted. Ferdig!

Pepperkakeformer må jo også være ideelle til å pynte marsipankaker med? Ved å farge marsipan, kjevle tynt og deretter trykke ut ønsket form? For eksempel en barnekake med fargerike dyr på?

Eller hva med å tegne rundt en pepperkakeform på et matpapir (eller annet papir), klippe ut, legge papiret på en kake og deretter helle over ønsket pynt? Da vil forhåpentligvis hjertet/elgen/bilen stå igjen på kaken etterpå? Må prøves!

En uke til jul!

I dag er det en uke til julaften! Om ei uke på denne tida, sitter jeg sannsynligvis stappmett og fornøyd i en stol eller sofa. Tida går fort, selv når man begynner å telle ned 24. oktober…  

Dagen i dag har vi markert med grøtfest for noen store og små venner. Litt trist (og mistenkelig) at det var jeg som fant mandelen i grøten, men jeg kunne jo ikke akkurat spytte den oppi kjelen igjen heller…

Grøt, gløgg, konfekt, skumnisser (fikk 120 stk av storesøster på lørdag) – og engelske mince pies, nøtteroser og biscotti som noen av gjestene hadde med. Jeg gafler i meg! God siste uke før jul, julemennesker!

Ingen jul uten…

… hjemmelaget marsipan!

Da er årets marsipan ferdig, etter at jeg og mamma turborullet kuler sent til kvelds. I tillegg til at vi laget vanlig marsipan, laget jeg også baileyskuler. Ei venninne laget det i fjor, og det var så innmari godt at jeg bare måtte prøve selv i år.

Oppskrift på vår marsipan:

500 gram skoldede og malte mandler knas sammen med 500 gram melis ved hjelp av to eggehviter. Farges med ønsket konditorfarge, og formes til kuler og figurer etter ønske. La stå i romtemperatur over natten om du ønsker litt skorpe på marsipanen. Oppbevares i kjøleskap.

Baileysmarsipan:

Tilsett den ferdige, hjemmelagede marsipanen enn klunk baileys. Smak deg frem. Om marsipanen blir for våt, tilsettes litt melis. Kna sammen og rull til kuler. Smelt mørk kokesjokolade over vannbad, dypp kulene i sjokoladen med klype, og pynt med finhakket mandel. Sett kjølig så den stivner. Oppbevares i kjøleskap.

Baileysmarsipan kan selvfølgelig også lages med kjøpemarsipan, men kjøp en marsipan med høyt innhold mandler for best smak…

Og hurra for tredje søndag i advent!  

Instant julestemning

I år har jeg savnet NRK julemusikk, nettradiokanalen som i hele desember i fjor kun sendte julemusikk. Men jeg oppdaget nylig at NRK Alltid Klassisk spiller julemusikk hele døgnet nå. Så da vet jeg hva jeg kan høre på dersom jeg trenger litt instant julestemning når jeg blogger, eller surfer på nettet etter julegaver…

I dag har vi hatt juleselskap i heimen. Pinnekjøtt, riskrem og julekaker – og veldig hyggelige familiemedlemmer. Jeg styret så mye at jeg helt glemte å ta bilder av det fine bordet mitt… (Tok heldigvis noen bilder av gjestene). Fordelen med å ha selskap noen dager før jul, er at man må gjøre seg ganske ferdig til jul litt tidlig. Og det betyr at det blir masse tid til kos framover! Juletreet mitt er også pyntet, skal forsøke å vise det frem en av dagene. Jeg nyter tida som er nå!

Ting jeg ikke visste at jeg trengte til jul

Surfet rundt på coolstuff.no, og fant en rekke ting jeg ikke visste at jeg trengte til jul… (Og nei, jeg har ikke bestilt noe av det ennå, altså…)

Hva med en nisselue til pappvinen?

For deg som er mye på farten – en adventstake i reisestørrelse.

Denne ønsker jeg meg neste år – adventskalender med te. Mor Theresa, Rudolf og Madonna er noen av dem som pryder posene.

Knekk nøttene dine mellom lårene på jernladyen Thatcher.

Julemat på boks. Ferdig varmet. Ekkelt??

Ok, så har jeg bittelitt lyst på disse kinky pepperkakemennene til samlingen min. Bare huske å ikke servere barn eller besteforeldre.

Budsjettgaven: Pakk inn deg selv.

Oppblåsbar julekrans. Som kanskje også kan brukes som badering til Jonas?

Og til slutt en genser med fantastisk julemotiv…

Hva ville du helst hatt av dette? (Så jeg vet det til neste jul??)

Nå kan juleskuldrene senkes…

Nei, jeg er ikke ferdig med husvasken. Heller ikke julegavene. Jeg har ikke pyntet ferdig leiligheten, og jeg har ikke laget marsipan. Jeg har ikke pyntet juletreet, og jeg har ikke skrevet julekort.

Men, takket være storesøsters geniale idé, er jeg ferdig med julegaven til pappa. Hvert år gir gaven hans meg hodebry, men nå er den i boks. Og da vet jeg at det blir en råd med alt det andre også…

11 dager igjen til jul – lykke til med innspurten!

Polarekspressen

“Chris er en gutt som er i ferd med å miste fantasien av syne. På selveste julekvelden ligger han i sengen og tviholder på troen om at julenissen skal avlegge en gaverik visitt, når han plutselig hører et dundrende brøl. Til sin store overraskelse får han se et skinnende, svart tog stanse på gaten utenfor – og dermed starter den utrolige reisen til Nordpolen.”

Hvorfor har jeg ikke sett denne før? For en utrolig koselig julefilm! Fikk masse julestemning – og morsomt med et “innblikk” i hvordan det egentlig foregår hos nissen på julaften. Hvor stor må sekken med gaver til alle barna i verden være, for eksempel? Og hvor mange alver/hjelpere har julenissen?

Tom Hanks har stemmen til både konduktøren og julenissen. Og morsomt at du faktisk ser at konduktøren ER Tom Hanks. Jeg gleder meg til jeg kan se den sammen med Jonas, tror den kan bli en klassiker. Nydelig filmmusikk av Alan Silvestri er det også….