Et utvalg av årets julekonserter

Noe av det beste med julen for meg er å dra på julekonsert, og jeg pleier å forsøke å få med meg så mange som tiden og ekteskapet mitt tåler. Her på Østlandet er det heldigvis mye å velge i, så problemet er som regel at jeg ikke har tid til å gå på alle jeg vil. Men noen skal jeg få med meg i år også.

Her er en liten oversikt. Noe begynner allerede å bli utsolgt.

 • Carola (Konserthuset), 30.november
 • Arve Tellefsen og Nidarosdomens guttekor 2.desember (Uranienborg kirke) og lørdag 5.desember (Frogner kirke). De har også konsert i Trondheim siste helgen før jul. 
 • Bugge Wesseltoft spiller på Konserthuset 2.desember – og denne anbefales varmt!
 • Kurt Nilsen spiller i Oslo Spektrum 15-16.desember, men også i Trondheim og Bergen. 
 • Sissel Kyrkjebø 4. og 6. desember (Konserthuset). Hun holder også konserter i Bergen og Larvik.  
 • Helene Bøksle spiller en rekke steder i landet, blant annet i Oslo 2. og 21.desember
 • Oslo Fagottkor har konserter i Lilleborg Kirke i Oslo fra 8-12.desember 
 • Ole Edvard Antonsen, Didrik Solli-Tangen og Elisabeth Andreassen har konserter en rekke steder i landet, blant annet i Oslo 8, 14, 19, 20 og 21.desember.   
 • Torstein Sødal, Maria Arredondo og Martin Halla har konserter en rekke steder i landet fra 21.november.
 • Christmas with Nordic Tenors begynner sin turne 26.november, og spiller blant annet i Oslo 8. desember.  
 • Tor Endresen, Rune Larsen, Marian Aas Hansen, Maria Hakaas Mittet, Alexander Rybak reiser på storturné og holder hele 51 konserter landet over. De har flere konserter i Oslo, og opptrer lokalt i Tingelstad Kirke 9. desember. 
 • Penthouse Playboys har tradisjonen tro julekonsert på Rockefeller, i år fra 9-12.desember. 
 • Solveig Slettahjell, Tord Gustavsen og Sjur Miljeteig har julekonsert i Kulturkirken Jacob 7. desember
 • Pitsj spiller i Kulturkirken Jacob 28. november, Cristel Alsos 5. desember og Anita Skorgan 8. desember. 
 • Julerock på Musikkflekken i Sandvika oppdaget jeg i fjor – en tidligere kollega er en av artistene, og det var knallbra! Konserter i år 4, 5, 9-12.desember. 
 • En lokal favoritt er julekonserten til Kordial og Lunner Kammerkor i Lunner Kirke siste søndag før jul. 

Foreløpig har jeg billett til Sissel Kyrkjebø og Arve Tellefsen og Nidarosdomens guttekor, men forhåpentligvis blir det et par til! Skal du på julekonsert i år? Eller er det noen som ikke er med i oversikten som du anbefaler?

Åtte uker til julaften

Det er blitt en årlig tradisjon for meg og en kollega å markere at det er to måneder til jul. På grunn av sykdom måtte det utsettes litt i år, men i dag er det åtte uker til jul, så da passet det fint! Det ble myk pepperkake (oppskriften finner du her), klementiner og kjøpepepperkaker. Reaksjonene fra våre andre kolleger spenner som vanlig fra “dere er gale” til “å, jeg gleder meg også veldig til jul”. Vårt motto er: “Skal du rekke å kose deg nok før jul, er det viktig å starte tidlig”. Herlig, herlig! 

Julekuler fra Kremmerhuset

I kveld har jeg kikket meg gjennom pressebildene til Kremmerhuset, og de som har fulgt med litt her vet at jeg er svak for påfuglrelatert julepynt… og hva dukket opp på det ene bildet? Jo, noen helt nydelige påfuglkuler! Må ha! (Synes de stripete og de mintgrønne var superfine også) 

Mr. Darcy + jul + meg = sant

Jeg vet ikke om julelitteratur egentlig er et ord, men for meg hører det med til førjulen og forventningene å lese noe julerelatert. I fjor ble det Mors Gaver og Christmas at Pemberley.

Jeg har foreløpig rukket over en i år også – og det er i likhet med Christmas at Pemberley en bok som spiller videre på Jane Austens klassiske Stolthet og Fordom. Stolthet og Fordom er en av mine favorittbøker, og kombinasjonen av den og jul er umulig å motstå. Årets første julebok ble derfor “A Darcy Christmas“, som er en samling med tre kortere historier som alle er relatert til tida etter Stolthet og Fordom, skrevet av tre ulike forfattere. (At ikke Jane Austen selv klarte å skrive en julebok til meg må jeg bare leve med)

Det er tre nokså ulike fortellinger. Den første er en omskriving av En julefortelling/A Christmas Carol, hvor en ulykkelig Mr. Darcy blir tvunget til å se på livet sitt med nye øyne etter å ha blitt besøkt av tre juleånder (jeg har faktisk ikke lest/sett En julefortelling, men skjønte det likevel..). Det starter med at han sitter ensom og alene i julen etter å ikke ha fridd til Elizabeth Bennet likevel… og hvordan det slutter skal jeg ikke røpe.

Den andre fortellingen handler om julen rett etter bryllupet mellom Mr.Darcy og Elizabeth. Elizabeth er høygravid, og insisterer likevel på å besøke sin søster Jane i julen. Og her dukker alle kjente og kjære figurer fra originalen opp. Det er duket for juledrama og forviklinger når alle møtes igjen. Herlig, herlig.  

Den siste fortellingen gir et glimt inn i mange av ekteparet Darcys juler gjennom et langt (og lykkelig) ekteskap, og var kanskje den av fortellingene jeg likte best fordi den også gir et innblikk i ulike juletradisjoner i England på den tida.  

Dette ble et langt innlegg. Og jeg burde kanskje hatt en Jane Austen-nerde-advarsel først. Men pytt! (Og bare å forberede dere, dere vil ikke tro hvor mange julerelaterte Stolthet-og-fordom-bøker som finnes på Amazon.co.uk. Så neste år blir det sikkert en til) 

Er det noen som har noe bra julelitteratur å anbefale meg? 

  

Jul i London

Om det er noen som synes norske butikker er tidlig ute med jula, så har de ikke vært i London! Jeg var der en tur tidlig i oktober, og da var det jul å finne flere steder. På John Lewis (Oxford Street) var det full jul, og det viste seg at julebutikken til varehuset Selfridges åpnet så tidlig som tredje august. Ingen hoderisting fra meg, jeg ble jo bare superglad som fikk med meg litt jul så tidlig! 

Jeg likte julebutikken til Selfridges, men John Lewis tok virkelig (jule)kaka. En halv etasje med alt julehjertet kan begjære; julepynt, julekuler i alle farger og fasonger, og et enormt utvalg av flotte julekort. Det ble selvfølgelig med noen nye juler hjem (må jo ha noen nye hvert år), samt flere pakker med julekort. Favoritten er noen med noen helt fantastiske kuer på, med julekuler i hornene. De er så fine at jeg nesten ikke vet hvem som er verdige mottakere… Det er jo en viss fare for at ikke alle setter pris på en flott juleku!

Kort oppsummert – om du skal til London og er glad i jul, så er det bare å glede seg. Britene sparer ikke på julekruttet. Eller som de kanskje selv ville sagt: “Keep calm and prepare for Christmas!”

Alle bildene er tatt på John Lewis, Owford Street.   

HO, HO, HO! 

Gratulerer med to måneder til jul!

Endelig er vi i gang med årets nedtelling. Det har rent inn meldinger fra venner som venter på første innlegg på julebloggen for i år (ok da, så var det bare to, men jeg opererer jo i et nokså lite marked). Jeg har telt ned til denne dagen, og for å gjøre ventetida kortere har jeg som vanlig passet på å omgås folk som er like glad i jula som meg.    

Og det er så mye som gir julestemning allerede nå;

 • Å se julefilmer med sønn (3) som ikke har noe forhold til når det er normalt å se julefilmer og ikke.
 • Å kikke på julepynt med mor, som utbryter “åh, så deilig”, når hun ser at en butikk har fått frem julevarene sine i midten av oktober (står i sterk kontrast til de som bruker oktober og november på å ergre seg over at handelsstanden er “tidligere og tidligere ute hvert år”)
 • Å dele en flaske julebrus med en juleglad kollega når du egentlig bare skal på butikken for å kjøpe noe superkjedelig som.. knekkebrød. 
 • Å spise klementiner. Jul og c-vitaminer i ett!
 • Å planlegge årets julekonserter (de beste begynner allerede å bli utsolgt, så det er ikke bare jeg som er i modus)
 • Å lese julemagasiner (jeg rekker ikke lese dem i desember så jeg leser dem nå)
 • Å se rim! Som er nesten som snø.  

Så det er mye å glede seg over – og mer skal det bli. Legg gjerne igjen en kommentar – da blir jeg glad!


Tyttebær og rim er nok til å sikre julestemningen et øyeblikk