Nytt juleservise…

… blir det ikke. Men jeg var veldig nær ved å bestille dette serviset til hytta (vi har jo ikke juleservise på hytta, så her øynet jeg en mulighet), men så oppdaget jeg (dessverre/heldigvis) at det ikke kan vaskes i oppvaskmaskin. Og det går bare ikke. Serviset heter Guirlande fra Bjørn Wiinblad. Utrolig flott, ikke sant?

 

Servise fra Bjørn Wiinblad
Hvem får ikke julestemning av dette? Foto: Produsenten
juleservise bjørn wiinblad
Foto: Produsenten, bjornwiinblad-denmark.no/

8 uker til julaften

I dag er det bare åtte uker til julaften. Og det høres lenge ut, men alle vet at det kommer til å gå skikkelig fort.

Hva har jeg gjort så langt:

 • Bestilt og fått julekort (Denne er jeg godt fornøyd med)
 • Begynt på julegavene (Men mangler en slags oversikt)
 • Smakt på årets kjøpepepperkaker, julebrus og bakt pepperkakemuffins (Det var godt)
 • Bestilt meg en ny adventsstake (Denne førjula blir det behov for litt ekstra lys, rett og slett)
 • Har lagt et julepuslespill med familien (Ble mye pusling i lunsjpausene på hjemmekontoret)
 • Har fått noen nye julebøker i hus (Det kommer en oversikt på bloggen etter hvert, det er så mange nye, fine julebøker i år!)
 • Sett nesten hele Hjem til jul på Netflix på nytt. (Gleder meg veldig til sesong to!)
 • Årets første snø har kommet (Den er borte nå, men det ble et døgn med tidlig julestemning)
vinterlandskap
Den første snøen er magisk. Nå venter jeg på resten!

Hva står på juleplanen fremover:

 • Pakke inn julegaver (sånn at jeg får oversikt over hva vi har, og hva vi mangler)
 • Begynne å se julefilmer, så jeg kan levere en strømmeguide her litt tidligere enn i fjor (I fjor ble den ikke ferdig før lille julaften, men da så jeg meg gjennom relativt mange timer dårlig julefilm på Netflix. Disse trenger jeg heldigvis ikke se på nytt i år.)
 • Begynne med juleverksted for ungene (det tar tid når de skal lage gaver og julekort selv, og med åtte besteforeldre er det greit å begynne tidlig)
 • Er det ikke på tide å smake på julegodteriet snart? (Når kommer skumnissene, tro?)

Enkel oppskrift: Pepperkakemuffins

Pepperkakemuffins er perfekt når du har lyst på julesmak, men synes det er litt tidlig å lage pepperkaker. Jeg lager dem ca en gang i året, nesten alltid i slutten av oktober. Muffinsene er enkle å lage, og glasuren er myk og søt. I år likte også ungene dem (hurra!), men de foretrekker vanlig melisglasur, så det fikk de (med kakestrø på). Jeg har delt oppskriften før, men her er den igjen:

 

Du trenger: 

(Ca 18 stk)

100 g smør (romtemperert)

2,5 dl sukker

2 egg

1,5 dl rømme (jeg bruker lettrømme)

3 dl hvetemel

0,5 ts kanel

1 ts nellik

1 ts ingefær

1 ts natron

 

Glasur:

1 pk philadelphiaost (200 g)

50 g smør (romtemperert)

0,5 ts vaniljesukker

2 dl melis

En liten dæsj malt kardemomme

Slik gjør du: 

Rør smør og sukker hvitt. Tilsett ett egg om gangen. Rør i rømme, mel og krydder for hånd. Legg en spiseskje røre i hver muffinsform, og stek i ca 15 minutter på 200 grader midt i ovnen.

Ingrediensene til glasuren røres sammen, og muffinsene pyntes når de er avkjølt.

pepperkakemuffins
Pepperkakemuffins med kremostglasur – nam!

 

 

 

 

Årets julefilmer på kino

Jeg krysser fingrene for at det fortsatt er lov til å gå på kino i ukene frem mot jul, for det å se julefilm sammen er skikkelig koselig. Og i år kommer det hele sju julefilmer på kino!

 

Husnissene – Operasjon Bakverk 

“I denne filmen møter vi ikke julenissen, men husnisser fra gammel folketro som beskytter og hjelper andre. Nissene har levd mange år et skjult liv under bakken, men nå har den velse husnissejenta Elfrid bestemt seg for at hun vil se hva mer livet har å by på.

Sammen med sine to venner, husnisseguttene Kipp og Bo, klatrer de opp til jordens overflate for nye oppdagelser. Her venter mange morsomme opplevelser og eventyr. Elfrid blir god venn med den til vanlige grinete bakeren Theo, noe som minner husnissene på om deres sanne formål i livet: nemlig det å hjelpe andre!”

Vi så traileren til denne sist vi var på kino, og den så ganske morsom ut.

Filmen hadde premiere 16.10

Fra filmen Husnissene, operasjon bakverk
Copyright: Storytelling media

 

Jul på KuToppen

“Bykalven Klara skal feire jul på Kutoppen for første gang og har store forventninger til hva som møter henne der oppe. Skuffelsen blir stor da pappaen Mosk ikke bryr seg om jul, og ikke har gjort i stand noe som helst. Klara og bestevennen hennes, Gaute, og bestemmer seg for å lage en fantastisk jul på Kutoppen for å overraske pappaen. Klara oppsøker fjøsnissen som gjemmer seg på låveloftet. Klara lager grøt til nissen for å få han til å hjelpe henne, men det Klara ikke vet er at Nissen blir klin kokos hvis han får grøt før julaften. Klara og Gaute må finne en måte å stoppe Nissen på før han legger hele gården i ruiner, og før Mosk kommer hjem og oppdager julekaoset Klara har stelt i stand”

Sanna (4 år) er KuToppen-entusiast, og etter et besøk i Dureparken i sommer ble vi enige om at vi MÅ se denne på kino i år. Mine forventninger er sånn midt på treet, men ungene kommer til å være fornøyd, og da blir vel vi voksne fornøyde også?

Premiere 6.11

Jul på Kutoppen
Copyright: SF Studios & Qvisten

 

Gledelig jul

“Gledelig jul er en julekomedie med Anne Marit Jacobsen og Otto Jespersen i spissen for et norsk stjernelag av kjente og kjære skuespillere.

Annemor og Frank gleder seg over at barn og barnebarn skal feire jul hjemme på gården for første gang på ti år, men det går ikke helt etter planen. Datteren Tessa har byttet ut samboeren Emma med en slesk, svensk fitness-trener, mens sønnen Samuel er på randen av en skilsmisse på grunn av en glutenallergisk hund. Barnebarnet Petter prøver å fri til skolens vakreste jente på hebraisk og naboen Nils er døden nær.

Det må manøvreres mellom små og store katastrofer for å holde familien samlet, men akkurat idet juleroen senker seg kommer en gammel hemmelighet til overflaten. Blir dette familiens siste jul sammen?”

Altså, denne må jeg jo se! Her er det utrolig mange kjente skuespillere, inkludert et par overraskende navn (hallo, Bjørn Eidsvåg!?). Jeg er nysgjerrig, og håper det er en komedie som er morsom (for sånn er det jo ikke alltid…!)

Premiere 6.11

Copyright: Nordisk Film

 

Dragevokterens jul 

“Det er snart jul i den lille byen Kjedly. Alle pynter til fest, synger julesanger og baker kaker. Bortsett fra 11 år gamle Sara som beveger seg rundt som en usynlig ninja. “Aldri bli sett, aldri bli tatt og aldri bli kjent med noen”, sier hun til seg selv mens hun gjemmer seg for politiet og bryter seg inn i ferietomme hus for å finne mat og varme. Men når en flammesprutende drage krasjlander i huset hun skal feire jul i, snus alt på hodet.
Hun blir tvunget til å be om hjelp av nabogutten Mortimer som drømmer om å bli Youtube-stjerne. Sammen bestemmer de seg for å hjelpe dragen hjem dit den kommer fra før noen får fatt i den. Men å holde seg skjult for politiet med en ildsprutende dragevenn, er ikke lett”

Jonas (8 år) og jeg er enige om at skal se denne før jul. Den ser veldig spennende ut, så det gleder vi oss til.

Premiere 13.11

Dragevokterens jul
Copyright: Storm films/Nordisk film

 

Brillebjørn feirer jul

“Johannes skal være hos bestemor i dagene før jul. Dette er den første julen uten bestefar, han var familiens julegeneral. Når Johannes ikke finner noen spor fra nissen i nisseverkstedet blir han bekymret for at det kanskje ikke blir en ordentlig jul i år. Kan det virkelig hende at nissen ikke kommer? Det kan ikke Johannes risikere, så han og Brillebjørn gjør alt de kan for at nissen besøker dem på julaften. Kanskje blir Johannes den nye julegeneralen også?”

Mine barn begynner å bli litt for store for Brillebjørn, men denne må slå an hos de minste kinogjengerne. Og den ser veldig koselig ut, så kanskje vi må gi den en sjanse…

Premiere 20.11

Brillebjørn feirer jul
Copyright: Spark

 

Julenissens datter 2

“Helt nord på Grønland bor 12 år gamle Lucia sammen med moren og faren (som er mest kjent som julenissen). Lucia er den første jenta noensinne som går i nisseklassen på den internasjonale Juleskolen.
Alle er samlet for å overvære at julegave-maskinen startes for å produsere årets gaver, men den virker ikke. Lucias beste venn, Oscar, anklages for å ha stjålet Kong Vinters magiske krystall, som gir drivstoff til maskinen. Lucia er skråsikker på at Oscar er uskyldig og fast bestemt på å bekjempe urettferdighet rømmer hun og Oscar for å finne den virkelige tyven.”

Vi har ikke sett Julenissens datter 1, så den vil vi se først, selv om nummer to beskrives som en frittstående oppfølger.

Premiere 20.11

Julenissens datter
Copyright: Norsk filmdistribusjon

 

En julegave fra gatekatten Bob

“Basert på de bestselgende bøkene som ble til den internasjonale hitfilmen «En gatekatt ved navn Bob» som følger James og hans beste venn, Bob på deres reise sammen. Dagen James Bowen reddet gatekatten Bob begynte de et vennskap som har forvandlet både deres liv og rørt millioner av mennesker over hele verden. I « En julegave fra gatekatten Bob» ser James tilbake på den siste jula hvor han og Bob brukte all sin tid på å prøve å skape et levebrød i de kalde London-gaten, og hvordan Bob hjalp ham gjennom en av hans tøffeste tider – med styrke, vennskap og inspirasjon- og samtidig viste han den sanne betydningen av hva julen egentlig handler om.”

Er dette julefilmen for katteelskere?

Premiere 27.11

 

Er det noen av disse du fikk lyst til å se? (Alle beskrivelsene er hentet fra Film- og medieserveren til Norske Filmdistributørers forening)

 

To måneder til julaften!

Endelig er det 24.oktober igjen! Egentlig har det gått saktere mot denne (for meg) magiske datoen i år enn tidligere. Jeg begynte nemlig årets julesesong i begynnelsen av mai… Det er galskap, men det har sin naturlige forklaring. Dere vet julemagasinene som dukker opp i butikkene rundt første oktober? Vel, de lages om sommeren. Jeg jobber som frilansjournalist, og i vår spurte min tidligere arbeidsgiver om jeg kunne tenke meg å være innholdsansvarlig for magasinet Alt om julen, som gis ut av Hjemmet og Norsk Ukeblad. OM jeg ville! Det er jo drømmejobben for en julefreak!

Jeg må innrømme at jeg slet litt med julestemningen da jeg på en av sommerens varmeste dager intervjuet Ingebjørg Bratland om hvor hun skulle feire jul i år og hva som gir henne julestemning. Arne Brimi og Arne Hjeltnes hadde derimot holdt på med jul lengre enn meg, de brukte nemlig lockdown-ukene i mars og april til å lage julekokebok. Da jeg holdt på med dessertsaken i bladet fikk jeg altså SÅ lyst på karamellpudding at dere vil ikke tro det. Heldigvis har jeg en skikkelig grei storesøster, som i tillegg lager verdens beste karamellpudding. Så i åtteårsdagen til min sønn (i slutten av august…) ble det servert marsipankake, gele, muffins og…. karamellpudding med krem! Det smakte fantastisk.

Poenget er at perioden som jeg har gledet meg til å glede meg til jul, har vært lengre enn noensinne. Og derfor er det så fint at det nå endelig er 24.oktober og at førjulstiden dermed offisielt er i gang for de galeste av oss. Og jeg har faktisk tjuvstartet litt. Julefreak har nemlig fått seg instagram! Der heter jeg @fru_julefreak, og der blir det masse julete greier frem til jul. Stor stas om du vil følge meg også der. Og, jeg har et Alt om julen til overs, så i anledning denne høytidsdagen 24.oktober og to måneder til selveste julaften, blir det gi-bort konkurranse på Insta.

Så får vi se hva slags innhold som dukker opp her på bloggen etter hvert. Nå er jeg i hvert fall i gang!

Julemagasinet Alt om julen
Er det ikke fint? Her er det masse hobby- og håndarbeidsstoff, to ulike, men stemningsfulle julehjem, innpakningstips, fristende oppskrifter, julenovelle av Levi Henriksen, juleblomster, klassisk julemat og digge desserter.