I anledning 1. desember

 

Desemberbarn  

Æ står og ser etter lys

æ står ved vinduet om morran

æ huske mora mi sto også sånn

og sa ho syns desember va så tung

 

Æ syns desember va lett

æ syns desember va ei lampe

æ gikk i skjæret fra en gyllen skjerm 

og gledde mæ urimelig te jul.

 

Desemberbarn æ leite etter dæ.

E du tatt av våren som de andre

Skal æ ikkje juble når det sner

Skal æ ikkje rope på dæ mer

 

Det står ei stjerne i nord

det kan umulig vær den samme 

som den vi hadde over huset da

æ gledde mæ urimelig te jul.

 

Jeg håper jeg alltid vil være et desemberbarn. 

 

Den nydelige teksten er skrevet av Kari Bremnes, og finnes på plata som heter Desemberbarn.

PS: Fremdeles gode muligheter for å vinne pepperkakeformer. Se her. 

 

Ikke lenge igjen nå…

Da er julekalenderen klar! Og ikke et øyeblikk for tidlig, desember er jo rett rundt hjørnet. Jeg deler med kjæresten, og får pakke hver partallsdag frem til jul (jeg har partall så jeg får gave på julaften…). Thomas, som jeg mistenker egentlig synes kalenderen er mest stress, får første pakke. Håper han blir glad!  

Gleder meg til å se hva kalenderen bringer i år. (Og hvis dere ser at den ene pakken er litt skrukkete, så er det fordi noen (altså jeg) har klemt på den…)  

Noen av årets nyheter i heimen

Noe ny julepynt har det blitt i år også. Jeg har vanligvis pyntet treet mitt i blått og sølv, men i år tror jeg at jeg skal forsøke meg på rødt og hvitt, eventuelt rødt, hvitt og sølv. Planen er å ha et litt mindre juletre i år enn vi har hatt før, og da kan det passe å prøve seg frem med litt ny pynt…

Pynten har stått på fat i gangen en stund – og så har jeg fyllt på ettersom jeg har kjøpt nye ting. På den måten gleder jeg meg over kjøpene mine hver gang jeg går forbi! Jeg har også kjøpt noen nydelige, røde glassfugler fra Pentik, men siden de ikke fikk plass på fatet, må jeg ta bilde av dem en annen gang.

Øverste etasje: Reinsdyrhoder fra Åhlens, ugler fra sesongbutikken på Glassmagasinet og filthester fra TGR. Midten: Julejenter fra KID og stripete stoffhjerter fra IKEA. Nederst: Engler fra TGR (ikke til treet), hjerter, trær og stjerner i sølv fra KID, store engler fra KID, gris og nissejente på ski fra Rosendahl, “Karen Blixens Jul”.

Tips som tar toppen av julestria:

Siden det er under fire uker til jul, har du (som jeg!) kanskje begynt å bekymre deg for hvordan du skal rekke alt du vil til jul? Disse tipsene fant jeg i et gammelt ukeblad – jeg bringer dem videre med mine egne kommentarer til.  

1. Blås i hva alle andre gjør.

– Det skal jeg klare. Problemet er at JEG vil så mye selv, ikke hva alle andre planlegger.

2. Stagg din indre husmor –  velg ut noe.

– Tror jeg ender med å velge bort vindusvasken i år også… Hvem bryr seg når det blir mørkt klokken tre uansett? Og fire slag holder, det er jo jeg som må spise opp alle julekakene i januar…

3. Sett gubben i sving.

– Eh, jeg vil jo egentlig gjøre dette selv. Men kanskje hvis han tar hele ansvaret for Jonas (3 mnd) i desember så jeg blir ferdig med det jeg vil? Sønnen min kan jeg jo se i romjula, når jeg uansett ligger utslitt på sofaen? Fra spøk til alvor – samboer kan få gjøre de kjedelige eller vanskelige tingene. Støvsuge. Vaske badet. Få treet til å stå rett og stødig i juletrefoten. Betale. Osv.

4. Bestill gaver på internett. Men ikke i siste liten. Om gaven ikke kommer frem i tide, pakk inn scrabble eller magnetbokstaver, og la mottakeren pusle seg frem til gaven. 

 – Et godt tips! Og jeg liker bokstavideen. Mine favorittnettbutikker er japanphoto for fotogaver, platekompaniet for musikk, film og bøker, guttelus.no for kule klær og utstyr til poden, nostebarn.no for varme gaver og lunehjem.no for interiørstæsj.

5. Hold fokus. Ikke begynn med for store prosjekter.     

– Her har jeg noe å lære, men har allerede lært en hel masse: Å lage album i gave tar kjempelang tid. En fotokalender er et enklere alternativ, i verste fall er et julekort med bilde på bedre enn ikke noe. Det samme gjelder for hjemmelagede gaver. Start i januar for å bli ferdig, eventuelt gå for noe du kan håndtere på kort tid… (Grytekluter er raskere enn genser, f.eks) 

6. Pynt gavene med måte, sørg for å ha nok bånd, tape, lapper etc.

Hør, hør! Hvor irriterende er det ikke å ha funnet frem alt, og så oppdage at du ikke har nok tape!

7. Inviter til juleselskap som spleiselag.

– Ingen dum ide, spesielt om du har stor familie. Eller mange venner. Eller bare er skikkelig dårlig på å lage mat…

8. Lag pakkekalender hvor barna får pakke annenhver dag. Slik slipper du unna med 24 pakker istedenfor 48.

– Funker også for kjæresten. Jeg og Thomas kjøper 12 gaver hver, og får annenhver dag. Det føles jo som om tida går dobbelt så fort når man er voksen, så det er bare rett og rimelig…? (Selv om jeg i tillegg pleier å kjøpe en godterikalender så vi får gave hver dag. En er ikke eldre enn en føler seg!)

9. Prioriter hva du deltar på. Du blir mest savnet i små selskaper.

– Godt poeng! Selv om det kanskje er kjedelig å bytte ut julebordet på jobben mot familiselskap.

10. Inviter til byttefest rett før jul for å få delt ut julegavene. Gjør serveringen enkel – gløgg og pepperkaker.  

 – Lurt! Så slipper man kanskje å kjøre rundt enten veldig sent lille julaften eller veldig tidlig julaften med gavene som ligger igjen.

11. Kriseminimering: Jula kommer uansett!

– De to siste årene har jeg faktisk klart å tenke at det jeg ikke får gjort i år, det kan jeg gjøre neste jul. Eller jula etter der.

God førjulsstri!

Vil du ha nye pepperkakeformer?

Jeg var så heldig å få to slike gutt/jente-pepperkakesett til jul i fjor. Og siden jeg ikke trenger begge to, tenkte jeg kanskje at en av dere vil ha det ene settet? Synes jenta med museflettene er veldig søt – og i tillegg kan de henges på gløggkoppen om du skulle ønske det…

Legg igjen en hilsen og mailadressen din, så trekker jeg en vinner på søndag. Jeg skal forsøke å sende dem ganske snart, så du har dem til julebaksten…

Søte, ikke sant?  

I år skal til og med jeg se julekalenderen på NRK

Med unntak av Jul i Skomakergata, har jeg ikke sett så mange av NRKs julekalendre. Men i år skal jeg definitivt se på den nye kalenderen Julekongen. Deler av serien er nemlig spilt inn på Akershus Slott, som er et av mine favorittsteder i Oslo.

Nå er det rundt et år siden jeg sluttet å jobbe som guide på slottet, men jeg husker de holdt på å spille inn Julekongen i fjor vår/sommer. Jeg gleder meg så til å se hva jeg kjenner igjen fra slottet!

Dersom du vil besøke Akershus Slott, så pynter de til jul helgen 15-16.desember. De lover aktiviteter for store og små, masse julestemning og gratis gløgg, kaffe og pepperkaker. Jeg har veldig lyst på en tur, håper jeg får det til!  

En av mine beste arbeidsdager noensinne hadde jeg for øvrig på Akershus Slott – i 2010 pyntet jeg juletrær en hel arbeidsdag. Det kan du lese om her.
 
Fra Akershus Slottskirke
 

24. november

I dag har vi feiret at det bare er en bitteliten måned igjen til julaften. Jeg har gjort diverse juleinnkjøp, og Thomas har sjekket at han fortsatt kan å lage pinnekjøtt. Og det kan han heldigvis. Jeg har selvfølgelig spist altfor mye, men det smakte jo helt fantastisk!

Nå skal jeg drikke en kopp te – og glede meg over at nesten alle julegavene er i hus. Tar for øvrig i mot gavetips til pappaer – han er like vanskelig å finne på noe til hvert år. Han pleier i det minste å ønske seg snille barn, men mulig han har gitt opp håpet om det, for i år ønsker han seg ikke noe…

Og tenk, i morgen er det bare en uke til advent!   

To julebøker jeg har tro på

Disse to julebøkene håper jeg å finne under juletreet i år:

Norges Vakreste Julehjem er en nøye utvalgt samling reportasjer fra Maison Interiør. Og selv om jeg faktisk ikke en gang har bladd i boka, så ser den veldig flott ut! Jeg har også tro på Pauls Jul, etter å sett flere av hans ideer i KK gjennom året.

Noen som har sett noen av bøkene og som kan si sin mening?

Tips til årets innpakning, del 2

Ideen med å pynte julepakkene med pepperkakeformer, fikk jeg i fjor. Og det var bra, for da kunne jeg kjøpe former på salg etter jul til det formålet. Pepperkakepapiret kommer fra IKEA og er i likhet med det brune papiret også resirkulerbart.  

Også i fjor brukte jeg pepperkakemotiv til å pynte julepakkene, men på en litt annen måte. Det innlegget finner du her.

Hva synes dere?