Julaften i fjor…

I fjor julaften var vi hjemme i huset vårt, og hadde fem voksne slektninger på feiring og overnatting. Det var superkoselig, og jeg som er vokst opp med mange rundt bordet julaften, trives godt med folk rundt meg denne dagen. Men det er klart det er litt jobb også. Jeg vil helst at huset skal være rent og ryddig, og det tar litt tid med maten selv om ribba nesten steker seg selv. De siste årene har jeg ikke fått sett mye på Tre Nøtter Til Askepott heller, selv om det hører med på julaften for meg. I fjor var det ørlitt (!) ekstra stress knyttet til at jeg hadde takket ja til å snakke live på P1 på selveste julaften. Så rundt klokka 14 satt jeg på soverommet og forsøkte å ikke høres helt dust ut på radio, mens familien stod å hørte på i etasjen under. 

Slik blir det ikke i år. Denne gangen er vi “bare” oss fire, og vi feirer for aller første gang på hytta. Her er det lite å vaske og rydde, så i morgen tror jeg faktisk ikke det skal bli så stressete. Jonas ville egentlig ikke feire jul her, siden han er edd for at nissen ikke kommer til å finne oss, men jammen tror jeg ikke det kommer til å ordne seg også..

To juletrær blir det på oss i år. Under ser dere bilde av årets hjemme-tre, hyttetreet får komme i morgen. God kveld før kvelden fra meg! 

Ps: Hvis du vil høre hvordan en Julefreak gjør seg på radioen, så finner du det her. Synes jeg klarte meg brukbart! (Jeg er helt til slutt, siste kapittel)

Det blir ingen god jul…

Julebloggens mest alvorlige innlegg: 

Som vanlig på denne tida av året, slår det meg hvor heldig jeg er som kan feire jul i trygge omgivelser, med mat og drikke av alle slag, og flere pakker under treet enn det er plass til. Barna mine mangler ingenting. Det gjør meg takknemlig, ydmyk og litt deppa på vegne av alle de som ikke har det så godt som oss. 

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Og et av mine bidrag, er Maris lille, store førjulsaksjon! Vil dere hjelpe meg å bidra?

Det er tredje året med aksjon, og i fjor samlet vi inn 25 000 kroner! Er ikke det fantastisk? Formålet jeg har valgt i år, er Leger Uten Grenser. Hovedårsaken til det, er at de er tilstede i DDR Kongo, og hjelper ofre etter seksualisert vold spesielt kvinner og barn blir utsatt for. Det er hjerteskjærende og groteskt, og jeg plages av at det er så lite jeg kan gjøre herfra. Men Leger Uten Grenser er der. 

Jeg verdsetter at Leger Uten Grenser er tilstede i de områdene andre organisasjoner har forlatt, og at de hjelper mennesker det er lett å glemme. De er for eksempel tilstede i Hellas og mange andre europeiske land for å bistå syriske flyktninger som lever under forferdelige forhold. (Konflikten i Syria går inn i sitt sjuende år!) 

Jeg prøver meg på en Facebook-aksjon i år, og du kan bidra her

Ditt bidrag vil utgjøre en forskjell, uansett hvor mye eller lite du gir! De aller fleste av oss har mulighet til å bidra litt. Takk for støtten din, for dem som får hjelp betyr det alt. 

Bildet er lånt fra Leger Uten Grenser.

EN UKE TIL JUL! EN UKE TIL JUL!

Sa jeg at det bare er EN UKE TIL JUL? 

Denne uka skal jeg jobbe masse for å komme i havn på jobb, og jule masse hjemme for å komme i havn til jul 🙂 Og mellom der skal jeg spise godteri og høre på julemusikk og lese julemagasiner. Jeg pleier å lese bøker på toget, men denne uka blir det juleblader. Har kikket litt allerede. Er ikke så imponert over det fra KK, der var det lite lesestoff i år. Som vanlig er det mest lesestoff i Tara Juledrøm, og Kamille Juleideer er det som appellerer mest til meg sånn generelt. Men svenske juleblader er også å anbefale. Herlig førjulslesestoff! 

Juleselskap: Fra kaos til kos

Det er selvfølgelig ikke sant. Men det er mye som går, når viljen er der – og man får litt hjelp! I dag har vi hatt vårt tradisjonelle pinnekjøttlag, med hele 21 hoder fra vår nærmeste familie til stede. Jeg er like glad hver gang vi faktisk kommer i mål, for huset står helt på hodet til sånn fem minutter før gjestene kommer. Men vi pyntet juletreet, dekket tre bord (alt går når man har mulighet til å ommøblere litt..), skrubbet yoghurt-flekker vekk fra vinduene, pyntet barn og voksne, skrellet og kuttet enorme mengder kålrot og potet – og alt det andre som må til for at et kaotisk småbarnshjem skal egne seg for førjulsfest! Og familie er en fin gjeng å ha på besøk, de hjelper heldigvis til med både mat og barn! 

Og det er rester igjen, så dagen i morgen blir ikke så verst den heller! Kunne ønske jeg kunne spise storesøsters karamellpudding til frokost…..

 

  

Luciadagen

I dag skyndte vi oss ned i barnehagen for å rekke luciatoget. Det var så koselig å sitte sammen med barna mine og se på at førskolebarna gikk i tog mens det ennå var mørkt. Nydelig! Lussekatt fikk vi også, før jeg fulgte Jonas på skolen. En fin-fin start på dagen. Jeg har også bakt lussekatter i dag – med bolledeig og gul matfarge 😉 

Julekonsertbonanza

Disse to dagene har jeg rukket å få med meg hele tre konserter! Det begynte på formiddagen i går, da huskoret på jobben hadde minikonsert. Og de var så flinke! Klokkeklart, og skikkelig stemning. Dessuten sang de Deilig er jorden, og den får jeg deilige julefrysninger av. Terningkast seks!

 

På kvelden i går var det Maria Mena som stod for tur. Den konserten var ikke så julete, men jeg er veldig glad i musikken hennes, så det gjorde meg ingenting. Så lenge hun spiller Home for Christmas (det er en av mine absolutt favorittjulesanger) Og den sang hun selvfølgelig. Herlig! 

I kveld var det duket for Oslo fagottkor på Folketeateret. Det er nesten mer cabaret enn konsert, og jeg storkoste meg. Masse humor, energi, fantastiske stemmer og absurde kostymer! Det var mer alvorlige undertoner i år, men det tåler vi. Jula er også en tid for ettertanke, og jeg synes de balanserte det fint opp mot det mer lette og humoristiske. Terningkast.. sju? 

 

To uker til julaften!

To uker til julaften i dag, og jeg er ikke klar! Jeg rekker ikke å kose meg nok! Får ikke sett de julefilmene jeg vil se! Huset er ikke klart til storinnrykk på lørdag og jeg er ikke ferdig med gavene. Pepperkakene er ikke bakt, og julekortene er ikke skrevet. (Eller adressert da, som det blir i år) Jeg har ikke drukket nok gløgg, eller lest ferdig julemagasinene. Jeg har ikke skrevet alle blogginnleggene jeg vil, og ikke hatt nok juleverksted med barna. Jeg trenger mer tid!! 

Men i dag har vi vært på juleavslutning i første klasse. Det var koselig, det! Og i helga pyntet vi hytta klar til jul. Til og med juletre fikk vi kjøpt, det står og venter på oss på verandaen. Så jeg har tro på at det skal bli jul i år og. Og enda er det to uker igjen!