Julaften, jo!

Dagen i går var litt rar. Jeg gikk og ventet på julestemningen, og kjente meg stresset over at desember har gått så fort og at jeg ikke har rukket å gjøre alt jeg har hatt lyst til. Det var også tøffere for julestemningen å stå over Kvelden før kvelden enn jeg hadde trodd, men jeg klarte det. (Krysser fingrene for at de bytter programleder neste år så jeg kan se på igjen) Heldigvis fikk jeg meg en gåtur med noen koselige nabodamer – i mørket, og med gløgg, kaker og eggelikør i sekken. Det var utrolig koselig og stemningsfullt; kanskje vi har startet en ny tradisjon?

La meg som vanlig altfor sent. Heldigvis sov ungene til halv sju og ikke halv seks som i fjor (hurra!). Og vet du, da jeg våknet, så var julestemningen der! Blide barn, fulle strømper, jul på TV og nesten det beste av alt – det snør ute! Så nå tror jeg jammen meg at det snart er jul på ordentlig. God jul til dere, og takk for følget!!

Juletre med turkis pynt
Årets juletre

Jeg har forsøkt å se alle julefilmene på Netflix…

… slik at det skulle bli lettere for deg å velge. Men det viste seg at oppgaven jeg hadde tatt på meg ble for stor. Vet du hvor mange julefilmer det er på Netflix, eller?? Og de siste ukene før jul, har de lagt til flere og flere titler. Så oppgaven jeg trodde jeg skulle være ferdig med i oktober, strakk seg inn i november… og desember.. og har også brukt denne kvelden, selveste lille julaften, på å se en julefilm. (Noe som betyr at jeg må pakke inn julegaver.. i natt) Og enda er jeg ikke i mål. Men, kanskje er denne lista nyttig for deg likevel. For dersom du planlegger å se film i romjula, så er det noen du bør styre unna. (Har for øvrig lovet mannen min at vi skal se Die Hard første juledag, som et plaster på såret mot alle middelmådige julefilmer han har måttet se denne førjula)

 

Kategori 1: I en klasse for seg

Har du ikke sett disse, så har du noe å glede deg til. Det er ikke uten grunn at disse regnes som skikkelige juleklassikere:

Love Actually – stjernespekket persongalleri med mange små historier som veves inn i hverandre mens det nærmer seg jul. Britisk humor, romantikk, drama – og masse julestemning.

The Holiday – ensom, britisk dame med kjekk bror bytter hus i julen med nysingel dame fra LA…. Nydelig historie og bøttevis med julestemning på den engelske landsbygda.

Kategori 2: Slett ikke verst

O jul med din glede/Christmas with the Kranks: Et ekteparet får hele nabolaget mot seg når de bestemmer seg for å droppe julefeiringen og bruke penger på et cruise i stedet. Men plutselig ringer datteren på julaften og forteller at hun kommer hjem til jul i år likevel… Gøy å se Jamie Lee Curtis i lekker julevest.

I´ll be home for Christmas: Skilt alenemor med dustete kjæreste får besøk av en far hun ikke har sett på lenge. Og en hund. Og en kjekk fyr som ikke er dustete. Jeg hadde sett så mange dårlige filmer da jeg så denne, så jeg syntes den var skikkelig fin. Men mulig det bare var fordi jeg hadde sett så mange dårlige før det…

En askepotthistorie – Juleønsket: Denne funker nettopp fordi det er en versjon av eventyret om Askepott. Utrolig kjip stemor.

Holiday in the wild: Ikke så mye jul, men veldig mye elefanter. Og elefanter er jo fine dyr! Bonus med hovedrolleinnehavere som er over 20.

Christmas Inheritance: Bortskjemt arving blir innesnødd i farens hjemby og lærer om hva om hva som egentlig betyr noe… Denne har jeg ikke sett siden i fjor, men tror jeg synes den var ålreit.

Elf: Humor om menneskebarn som vokser opp som alv på Nordpolen, og som en dag reiser til New York for å finne sin ordentlige pappa. (Denne så jeg for kort tid siden, men finner den ikke på Netflix nå)

 

Kategori 3: Helt greie

Let it snow: Ungdomsfilm med fint persongalleri.

Juleprinsen: Amerikansk journalist sniker seg inn på slottet i Aldovia for å skaffe scoop om misforstått prins… and the rest is history. Den første filmen var ålreit, de to oppfølgerne… vel.

Julekalenderen: Jente som står fast i livet arver en magisk julekalender… og ting begynner å skje. Denne var søt!

A wish for Christmas: Undervurdert, men superdyktig dame får oppfylt et juleønske – og alt forandrer seg. Hovedpersonen har veldig irriterende lip gloss, men bortsett fra det så var denne ålreit.

Holiday Rush: Rik fyr mister jobben og familien må finne ut hva jula virkelig handler om…. Litt masete, men ganske fin.

Once upon a holiday: Prinsesse fra ukjent, europeisk fjellstat prøver seg på anonym tilværelse i amerikansk storby. Møter kjekk mann og må ta et vanskelig valg.

Angel for Christmas: Hadde spart denne fordi jeg trodde den var skikkelig dust, men så var den ganske ålreit. Journalist som har mistet troen på kjærligheten får hjelp til å finne lykken av en magisk, utskåret engel som har en spennende historie. Jeg ser at den ser dust ut også når jeg beskriver den. Men havner altså sånn ca midt på treet innenfor julefilm-sjangeren.

 

Kategori 4: Nokså dårlig, men ikke så dårlig som de dårligste

Juleprinsen: A royal wedding: Jepp, journalisten og prinsen gifter seg.

Juleprinsen: Den kongelige babyen: Du kan jo gjette hva som skjer i film nummer tre….

Prinsessen og dobbeltgjengeren: Likanes baker fra USA er prikk lik prinsesse fra et land jeg ikke husker hva heter. Gjett om det blir forviklinger når de bytter plass…

 

Kategori 5: Styr unna, dette er timer du aldri får tilbake

Det er mange dårlige julefilmer der ute. Noen av dem finnes på Netflix. Den desidert dårligste finnes heldigvis ikke lenger tilgjengelig. Dessverre for oss rakk vi akkurat å se den før den forsvant.

En ridder til jul/The knight before Christmas – ridder fra Nottingham i England fra middelalderen havner på magisk vis i amerikansk småby med alt det fører med seg av forviklinger. Krisedårlig.

Christmas wedding planner: Bryllupsplanlegger planlegger sitt første bryllup, ikke uten forviklinger. Den hadde havnet ørlitt lengre opp hadde det ikke vært for den horribelt dårlige og usannsynlige slutten.

The spirit of Christmas: (finnes ikke lenger på Netflix, men styr unna hvis den dukker opp et annet sted): Travel meglerdame blir forelsket i et gjenferd som er menneske akkurat rundt jul. Kan hun hjelpe ham over til den andre siden? Og er det egentlig det han vil?

A dogwalkers Christmas: Grusom, grusom, grusom. Alt var fælt. Finnes ikke lenger på Netflix, takk og lov for det)

 

Bonus 1: Gode barnefilmer jeg har sett og anbefaler:

Christmas chronicles: Netflix-produsert i fjor, fin julefilm for hele familien med selveste Kurt Russel som julenissen. Finnes både med norsk og engelsk tale.

Snekker Andersen og Julenissen: Synes denne versjonen av det kjente eventyret er kjempefin, her har dere noe å glede dere til, hvis dere ikke alt har sett den. God, gammeldags julestemning for små og store.

Jul i Flåklypa: Hva skjer når snømaskinen faller i gale hender?

Ikke sett, men unge kilder sier de er bra: Klaus og Arthurs julegaverace

 

Bonus 2: Juleserie

Jeg har ikke fått jobbet meg gjennom juleseriene enda, men norske Hjem til jul likte jeg kjempegodt, så der har du en anbefaling fra meg!

Julegavene du fikser (nesten) uten å gå ut døra

Dette var et av mine mest populære blogginnlegg i 2014. Jeg har oppdatert den litt, men her har du altså en guide til 14 julegaver du fikser (nesten) uten å gå ut døra. (Noen av ideene involverer en tur i matbutikken, eller krever at du har tilgang til en printer…) Jeg er neeeesten ferdig selv, men må en liten tur ut av døra i dag før jeg kan si at alle julegavene for 2019 er i boks. Lykke til med gaveinnspurten!

 1. Gavekort på en kulturopplevelse. Send en sms og spør om vedkommende er opptatt den og den dagen – eller kjøp et åpent gavekort på billettservice.no du kan printe ut. Eller, om du har skikkelig dårlig tid, så skriver du på et eget kort at du gjerne vil ta med din beste venninne/mamma/bror på teater i 2020. Dato og stykke kan dere komme tilbake til.
 2. Til barn: Skriv et hyggelig kort hvor du inviterer på lekeland eller lignende. Hvis det ikke er dine egne barn, blir sikkert foreldrene superhappy om de slipper å være med.
 3. Flere ideer til opplevelser med nieser/nevøer: Kinobesøk, tur i svømmehallen, tur på museum eller jentetur til nærmeste shoppingsentrum med kafé og kos.
 4. Gavekort på middag. En mulighet er hjemme hos deg selv (min erfaring er at du ikke en gang trenger å være spesielt god til å lage mat, bare du inviterer noen som er enda dårligere til det enn deg…) Alternativet er å invitere på middag ute. Noen restauranter har gavekort du kan printe ut, hvis ikke gjelder samme regel som nevnt over – lag et hjemmelaget gavekort.

  Photo by Monika Stawowy on Unsplash

 5. Flaxlodd. Ok, så må du ut av døra, men de er iallfall lett tilgjengelige. Og hvem blir vel ikke glad for flaxlodd? Jeg synes det er gøy å skrape, men bruker aldri penger på det selv. Og en fin gave til den som har alt – bortsett fra nok penger.
 6. Spiselige gaver du lager selv. Her er mulighetene uendelige, og et kjapt google-søk på spiselige gaver burde hjelpe deg på vei. Men gå for noe du vet mottakeren vil like. Mine forslag fra egen blogg er amerikanske cookies på glass eller marsipan.
 7. Ikke undervurder matbutikken som shoppingmekka. Mange butikker har godt utvalg av barnebøker – hvilket barn blir ikke glad for en fin bok og en pose godteri? Kosepakker til ei venninne er det også mulig å sette sammen herfra – hva med noen magasiner hun vil like og litt (eller mye!) godteri/nøtter eller lignende ved siden av? Dette kan også sprite opp den obligatoriske vinflaska, men forutsetter at du allerede har kjøpt vinen. For Vinmonopolet nå de siste dagene før jul er kaos, og det er vi jo ute etter å unngå med denne guiden.
 8. Har du noe hjemme som noen ville blitt glad for? Hva med en bok du allerede har lest, men som mottakeren vil bli glad for? Skriv en personlig hilsen inni – og send videre. Kanskje har du en veske, et smykke eller et klesplagg noen har kommentert hyppig – er det mulig å gi det bort til vedkommende i gave? Får du til dette er det både lite tidkrevende, nesten gratis (føles iallfall slik) og du bidrar til gjenbruk. Tommel opp!
 9. Kan du gi bort et kurs? Søk på nettet, eller kanskje du klarer å lære bort noe selv? Kan du for eksempel lage sushi, så kan du invitere din sushielskende venn hjem på kurs du holder selv. (Dette er ikke et forslag til meg selv, men det vet alle som kjenner meg. Kurs i konfektlaging eller noe sånt, det hadde jeg derimot blitt glad for!)

  Photo by Ben White on Unsplash

 10. Til den som har alt (og som ikke vil ha flaxlodd..), gi et bidrag til for eksempel Leger uten grenser eller Redd Barna. De har gavekort du kan printe ut fra hjemmesidene deres.
 11. De fleste har en vinflaske eller annen alkohol stående. Dersom du vil at det skal se ut som om du har gjort en innsats, kan du tegne en personlig etikett du limer utenpå flaska, eller lime på et morsomt bilde av deg og mottakeren. Dette tipset fungerer også med hjemmelaget saft.
 12. Kjæresten eller mannen kan få gavekort på en datenight med favorittmaten, massasje og carte blanche til å velge serie.
 13. Hva med et abo på et magasin? (For eksempel det fantastiske bladet Altså for oppegående damer. Dette er litt snikreklame, for i nummeret som kommer hvert øyeblikk så har jeg skrevet en lang og god sak. Men Altså er absolutt verdt å sjekke ut dersom du er glad i godt lesestoff, eller kjenner noen som er det!) Abo på Donald er et godt forslag til unger som kan lese. Jeg har ikke sjekket, men tipper det er mulig å printe digitale gavekort, så dette bør du rekke.
 14. Det er for sent å få leveringer fra nettbutikker hjem før jul nå. Men, dersom du er helt i beita, kan du bestille en gave, printe ut bildet av gaven du har bestilt, og pakke inn bildet med beskjed om når gaven dukker opp. Eventuelt klippe det opp, så mottaker må pusle sammen bitene for å sa hve hen har fått. Jeg tenker at det kan funke bra hvis det er noe vedkommende virkelig har ønsket seg. Eller lag en rebus så mottakeren må gjette seg til hva du har kjøpt. Kanskje blir det så gøy at mottakeren glemmer at du var for sent ute med å ordne julegavene i år…?

Noen som har flere forslag?

Mindre enn en uke til jul!

Så fort går det til jul nå, at jeg glemte å rapportere om at det bare var ei lita uke igjen til jul i går. Og hva betyr det? Jo, det er mindre enn ei uke til julaften i dag! Vi begynner å nærme oss noe her, men fortsatt endel som gjenstår. Jeg har ganske god kontroll på det som er gøy, sånn som julebakst og julegaver – men det går tregt med resten. Og jeg vet at folk sier at man ikke trenger å vaske rundt til jul, men hvis man ikke gjør så mye ellers i året, så må man faktisk gjøre endel for at huset skal bli hyggelig til jul… Men – treet står klart i garasjen, så jul blir det her i huset uansett. Herlig!

Har du gjort noe for noen andre i det siste?

Jeg har som mål å gjøre noen gode julegjerninger hver jul. Jeg er veldig opptatt av jul (som de fleste sikkert har fått med seg nå), men av og til er det faktisk sunt å stikke hodet ut av juletreet.

En årlig tradisjon, er at jeg drar i gang en innsamlingsaksjon til et godt formål. I år har jeg valgt Leger Uten Grenser, blant annet fordi de er tilstede i områder mange andre organisasjoner ikke tør eller kan være. Har du lyst til å bidra med noen kroner? Aksjonen finner du her.

Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen. Jeg leste denne saken i går, om folk som ber om hjelp på Finn.no til å komme seg gjennom julen. Den gjorde sterkt inntrykk på meg, og jeg måtte inn for å sjekke noen av annonsene. Søk på “hjelp til jul” eller lignende for å finne dem. Kanskje du har noe å avse til noen som trenger hjelp? Det er mange måter å hjelpe på, og dessuten føles det jo skikkelig bra også!? Jeg er heldig som har både mat og gaver nok til ungene mine, men det er greit å reflektere litt over at det ikke er tilfellet for alle. Hva om vi alle gjør minst en god gjerning siste uka før jul?

Foto: Nick Fewings, Unsplash

Tredje søndag i advent

Dette har vært en skikkelig julete førjulshelg! Fredag var hele familien på teater og så “Pippi feirer jul”. Både lillesøster og storebror koste seg med det. I går var vi på juleselskap hos pappa i Oslo, og i dag var det juleselskap hos mamma. Med en så julete familie er det ikke rart jeg er blitt en Julefreak! Vi glemte tenne lys i dag, så det får vi ta i morgen. Jeg har også laget liste over alt jeg må rekke før jul. Den ble lang!

Julestue
Mammas julestue

Oppskrift på vaniljekjeks

Da er jeg endelig i gang med årets julebakst! I dag har jeg laget marsipan, vaniljekjeks, iskake med daim og lussekatter/boller. Jeg fikk fire eggeplommer til overs etter marsipanen, så rundt midnatt havnet det hjemmelaget is med daim i fryseren også. Det er utrolig godt til krumkaker, sandkaker og kransekake – eller alene.

Marsipankuler og vaniljekjeks
Vaniljekjeks og marsipan er årets start på julebaksten.

Jeg tror ikke jeg har delt oppskriften på vaniljekjeksene tidligere. Egentlig skal det være vaniljekranser, men første året jeg forsøkte fikk jeg det ikke til, så jeg endte opp med å lage runde kjeks istedenfor. Og siden det smaker like godt, men innebærer mindre frustrasjon, så har det blitt sånn. Mandler og frø fra vaniljestang gir disse kjeksene utrolig god smak.

 

Du trenger: 

(Ca 35 stk)

50 g hele mandler

250 g hvetemel

1/2 ts hjortetakksalt

1 vaniljestang

125 g sukker

175 g smør

1 egg

Slik gjør du:

Mal mandlene. Rør smør og sukker hvitt, bland med mandler, mel, hjortetakksalt og vaniljekorn. Pisk egget litt, og samle deigen med egget. (Jeg brukte miksmaster til å blande alt utenom egget, det knadde jeg inn for hånd). Lag pølser av deigen, og trill kuler som du legger på et brett med bakepapir. Trykk dem godt ned på brettet. De trenger ikke være store, for de blir litt større under steking. Stekes på 200 grader i ca 7 min. Jeg steker mine til de er bittelitt gyldne i kanten. Avkjøl på rist, oppbevares i tett boks.

Dersom du heller vil lage marsipan, så finner du oppskriften her. I år laget jeg av 750 g mandler, 750 g melis og fire eggehviter. Da har jeg til oss her hjemme, samt nok til at jeg kan gi bort litt til mamma og svigermor. Årets marsipan ble litt “rustikk” siden jeg hadde brukt mandlekverna til mandler med skall før jeg kvernet de skoldede mandlene. Men jeg synes de ble fine, jeg.

To uker til julaften

Snart jul, folkens! Denne uka skal jeg pakke inn de siste gavene (jeg nå også skaffe meg en oversikt over hva jeg mangler), pynte litt i huset, begynne å bake, skrive adresser på alle julekort… og se skikkelig mange julefilmer på Netflix så jeg snart kan presentere en julefilmguide for dere!

I går var jeg på julekonserten til Oslo Fagottkor. Det var helt fantastisk, en av de beste de har hatt, tror jeg. Jeg festet meg spesielt ved Deilig er jorden, Jula heime (en oversettelse av Maria Menas Home for Christmas) og kormedlem Remi som sang om barndommen sin. Sterkt. Dessuten hadde de en fantastisk Tre nøtter til Askepott-parodi, som tross all harselas klarte å gi meg skikkelig julestemning. Det er vanskelig å forklare hvorfor Oslo fagottkor er så gøy og bra, det må rett og slett oppleves. Neste år flytter de seg fra Folketeateret til Konserthuset, så da blir det mulig for enda flere å oppleve denne herlige galskapen!

Oslo fagottkor
Finalen av Så går vi rundt om en enebærbusk.

Juleverksted og 2. søndag i advent

I dag har jeg hatt en skikkelig, skikkelig fin adventsdag. Denne skal jeg huske helt til neste jul – minst! Dagen begynte med juleverksted hos naboen (eller, det er løgn, ungene våknet seks, så dagen hadde allerede vart i ganske mange timer da klokka var ti. Men siden dagen ble så bra etterpå, har jeg egentlig glemt at det kanskje var bittelitt krangling også mellom barn og barn og barn og meg i morgentimene der. Men det har jeg altså glemt, heldigvis). 14 barn i alderen 8 år og nedover, med ca like mange voksne samlet i en garasje med pepperkakedeig, piperensere, nellikspiker, nisser, glitter, glanspapir og gløgg kunne ha blitt kaos, men det ble ikke det (jeg merket ikke noe til det, i hvert fall) – bare utrolig hyggelig. Stor stas for både voksne og barn.

Utenfor var det bålpanne til grilling, og jammen kom ikke julenissen også med godteposer til ungene. Jeg er så takknemlig som har naboer som ordner og inviterer og skaper verdens herligste formiddag for ungene våre. (Og julete voksne). Akkurat nå er det også perfekt akeføre i den nedoverbakken som utgjør gata vår, så i ettermiddag var den full av voksne og barn på rattkjelker og akematter. Skikkelig idyll, og en godfølelse jeg skal spare på. Rakk også å se Hjemme Alene, og den er det umulig å ikke få julestemning av. Ha en fin førjulsuke!

Julemarked på Harestua

I dag har jeg vært på et lite og skikkelig koselig julemarked på Gamleskolen her på Harestua. Der solgte de alt fra nips til egg til strikkevarer, og det er så hyggelig å gå rundt å kikke. Jeg kjøpte nye strikkevotter med elger på til meg selv, røde grytekluter til kjøkkenet og hjemmestrikka luer til ungene. Været i dag har vært helt nydelig, og gjorde sitt for stemningen. Nysnø, sol og et par minusgrader. Perfekt! I morgen er vi invitert på juleverksted i garasjen til en nabo, det blir bra. Jeg elsker bygda mi!

Ps: Så alle seks episodene av Hjem til jul på Netflix i kveld. FOR en fin serie!! Anbefales på det varmeste.

Julemarked på Gamleskolen på Harestua
Stabburet på Gamleskolen på Harestua
Koselig stemning på Harestua i dag