God jul!

Og så var endelig jula her. Jeg pleier å rekke å ønske god jul på bloggen i løpet av julaften, men det rakk jeg altså ikke i går. Det var en flott julaften, tross tidenes minst stemningsfulle julevær; varmt, med regn og veldig sterk vind. 

Ellers bestod dagen av det den pleier; Litt julestress, familie, Tre nøtter til Askepott på i bakgrunnen, mye og god mat, pakker (jeg ble godt fornøyd i år også!!), kaker og dessert, gløgg, julemusikk på anlegget og mye, mye mer. Herlig!!

Nå er romjula her, og den er også fin! Like koselig som førjulstida, men færre ting som MÅ gjøres. Nå skal jeg lese, spise godteri, være ute, se på TV og kose meg med familien min! 

Takk så mye for følget i år, neste år er jeg sikkert tilbake 24.oktober som vanlig…    GOD JUL!! 

Årets juletre – med påfugltema

Faste lesere har ikke kunnet unngå å merke seg at jeg har planlagt et påfuglrelatert juletre i år. Det kom på plass i helga, og jeg er så fornøyd! Det er annerledes, men fargerikt, litt overraskende, og det tar opp noen av fargene fra stua. 

Vi har dekorert med dyp lilla, grønn, gull, blå og turkis – i ulike nyanser. Det er fugler, damer med fjærskjørt, fantasidyr og gammeldagse kuler, for å nevne noe. Det er gøy å prøve noe nytt, og neste år kan vi jo bare bytte igjen! Men jeg må innrømme at jeg likte det veldig godt. (Og mannen i huset synes treet med blått og sølvpynt som vi pleier å ha, er litt kjedelig)

Nå gleder jeg meg til å legge pakkene under treet i morgen kveld! 

Fjerde søndag i advent

Og som vanlig har jeg brukt denne dagen på årets fjerde og siste julekonsert. Kordial og Lunner Kammerkor har hatt julekonsert i 41 år på rad, og selv om jeg naturlig nok ikke har vært på alle (!), så har jeg fått med meg de aller fleste de siste årene. Det hører med – og gir meg alltid julestemning.

På vei til kirka så jeg nordlys, og det har jeg faktisk bare sett en gang før i livet. Det er ikke ofte det er nordlys på Hadeland, men det var det i kveld, og det var helt magisk. Stort og flott og grønt. Det føltes som en julegave å få lov til å se det, det er mange år siden sist.  

Kun tre hele dager igjen til jul, folkens. Hva skal dere bruke dem til? Min plan ser slik ut: 

  • Lage marsipan
  • Kjøpe siste julegave til pappa og pakke inn resten av julegavene
  • Skrive julekort som kommer til å komme frem i romjula
  • Levere klær jeg har samlet inn til det lokale flyktningemottaket 
  • Rydde gjesterommet 
  • Ta opp ribba så den rekker å tine 
  • Handle resten av maten vi trenger for å overleve til fjerde juledag når butikkene åpner igjen
  • Dra over bad og gulv 

Det ble en ganske kort liste, så her må det være ganske mye jeg har glemt!! Heldigvis kommer jula uansett… 

Juleselskap i heimen

Da har årets pinnekjøttlag kommet og gått. Det er alltid hyggelig å samle familie på begge sider, og julen er en fin anledning til å gjøre akkurat det. Litt kaos ble det selvfølgelig også, må innrømme at jeg ble litt stressa da festens to yngste deltakere i år benyttet anledningen til å dekorere hele veggen i TV-stua med fargeblyanter mens vi vi spiste ferdig. Jeg liker originalkunst, det er ikke det, men kanskje ikke rett på veggen..! Heldigvis gikk det av med såpe og vann.

Og pinnekjøttet ble vellykket, riskremen god – og ikke minst kom vi et hakk nærmere selve jula. Juletreet ble pyntet i dag tidlig (tok litt tid siden mannen måtte kjøpe ny fot. Som vi ble enige om å gjøre i fjor, men det ble glemt – og på nytt aktualisert når juletreet skulle settes inn i går kveld… ), vi har vasket og ryddet – så nå kan jula snart bare komme! 

Om fem dager er det julaften! 

Om en uke er det…

julaften!! Flere enn meg som synes tida har gått fort? Det er litt stille fra meg her om dagen – vi forbereder nemlig stort selskap her på lørdag. Akkurat nå er det litt rart å tenke seg at kaoset som råder i heimen skal bli til fest og julestemning om bare to dager…! (Og jeg er så heldig å ha blitt invitert på julebord hos en nabo i morgen kveld, så her går det slag i slag) Men vi kommer i mål! 

Og juletreet ble innkjøpt i dag, og med treet kommer jula, nesten uansett hvor mye av det andre som er på plass. Det minner meg på at jeg har noen pakker å pakke inn også før lørdag kommer.  

 

Beauty comes in all shapes

Det er umulig å ikke kjenne bittelitt på presset om å gi barna gode opplevelser i førjulstida. Søndag bakte vi pepperkaker, men det ble selvfølgelig ikke så idyllisk som man ser i glansede julereportasjer. (Hvor alle smiler og ingen søler). Etter en liten time var sønn sur og far utslitt – og mor hadde litt dårlig samvittighet for mislykket førjulskos. MEN i går pyntet jeg og sønn pepperkaker før leggetid, og det gikk så mye bedre! Han var blid – og jeg var blid – og resultatet er det ingenting å si på, er det vel? Synes faktisk de er ganske fine, selv om de også er litt stygge. Tar med meg lærdommen videre – det er jo både mye lettere og morsommere å pynte enn å kjevle ut myk deig. 

Årets husmortips

De har jeg ikke så mange av, altså. Men, da vi flyttet til nytt hus, fikk vi elektrisk vindusvasker av svigermor, og den er intet mindre enn fantastisk! Så for første gang har jeg vasket vinduer til jul, det går som en lek!! Med vinduer fulle av fingeravtrykk, tungemerker (!) og matrester (!!) føles det som en bra ting å få gjort før jul. 

Sånn ser vidunderet ut – bare å sette på ønskelista! 

Bakebonanza

Gårsdagen stod i bakingens tegn. Jeg skulle egentlig ikke lage kokosmakroner i år, men etter å ha halvveis dratt en lysten unge bort fra kjøpemakronene på butikken i går tidlig, ble det endring i planene. Det er jo veldig enkelt, og i grunn ganske godt også. Iallfall når de er rett fra ovnen… nam! 

Jeg har også laget amerikanske cookies, de hører med her i huset til jul, og blir alltid spist opp. En pepperkakedeig ble det også, halvparten er bakt ut i dag tidlig, resten skal jeg ta nå. Med to slag i fryseren (marvposteier jeg laget i november og kransekakestenger jeg har kjøpt på julemarked) er jeg nå oppe i fem slag. Om jeg teller med konfekt (og det gjør jeg), så skal jeg nok komme meg på syv slag før jula ringes inn.  

Her finner du oppskriften på pepperkakene våre, her er de amerikanske kjeksene med nøtter og sjokolade, og her finner du min veldig lettvinte oppskrift på kokosmakroner.

Hva baker du til jul?