Jeg har endelig funnet juleserviset vårt

På julaften dekker jeg med mine hvite silver paisley tallerkener. Det er høytid. Men, jeg har ønsket meg et juleservise også. Jeg som er så glad i jul, og så har jeg ikke juleservise!? Flere i familien har nisseserviset til Porsgrund, som er veldig koselig, men det er liksom ikke helt meg. Torsdag forrige uke var jeg en tur på Hadeland Glassverk, og der falt jeg for noen nydelige krus. Det viste seg at de tilhører et servise som heter dompap, og det er så vakkert! Og det beste av alt, det kan kombineres med det hvite festserviset jeg har fra før. Dermed trenger jeg ikke starte helt fra bunnen.

I første omgang ønsker jeg meg frokosttallerkener i tillegg til krusene jeg har kjøpt meg. På sikt kanskje noen glass; synes vannglassene er veldig søte. Og tekoppene. Og dessertskålene. Sukk. Bildene under har jeg fått låne av Porsgrund; er de ikke fine? Nærmere jul kommer et bilde av mitt eget julebord også, jeg gleder meg til å dekke med mine nye krus.

 

10 ting du heller kan se på enn Kvelden før kvelden

Julebloggen er blitt politisk. Jeg har nemlig behov for å formidle at jeg i år ikke skal se Kvelden før Kvelden på NRK som jeg pleier. Jeg klarer ikke å akseptere at de bruker en programleder som har gjort det så mye vanskeligere for folk å varsle om trakassering, overgrep og uønsket seksuell oppmerksomhet. Og det får jeg rett og slett ikke særlig mye julestemning av.

Men, siden dette egentlig er en koseblogg, skal jeg ikke være mindre raus enn at jeg gir deg ti andre forslag til ting du heller kan se lille julaften i år.

1. Grevinnen og hovmesteren finnes på DVD. (Koster akkurat nå 69.30 på Platekompaniet – og da kan du se den så mange ganger du vil, og NÅR du vil)

2. Hva med å sette stemningen med en klassisk julefilm som Hjemme Alene, Love Actually, Die hard, The Holiday eller Hjelp, det er juleferie?

3. Kvelden før kvelden pleier å inneholde mye fin musikk. Men det finner du andre steder også. Prøv en julekonsert fra arkivet til NRK. Du kan velge mellom konserter med Kringkastingsorkesteret, eller julekonserter med Kurt Nilsen, Adam Douglas, Bugge Wesseltoft og mange flere.

4. Er det noen som ser noe annet enn NRK lille julaften? Kanskje TV2 har noe hyggelig det går an å se på?

5. Kjør retro-kveld. Alle episodene av Jul i Skomakergata ligger ute, og NRK kan også by på en julekonsert fra Konserthuset spilt inn i 1989, og ti episoder med julehygge med Maj Britt Andersen og Trond Brenne fra 1987.

6. Er det matinnslagene du kommer til å savne mest, så kan du jo se programmet “Julebakst” fra 2014, 2015 eller 2016.

7. Eller hva med en dokumentar? Jul på sjokoladefabrikken ligger på NRK. Kanskje lille julaften er kvelden for å få svar på hvordan julekonfekt lages?

8. Se på bilder. Bruk kvelden til å minnes tidligere juler.

9. Hva med å se på hverandre? Det går an å runde av førjulstida med en hyggelig samtale med de andre som bor sammen med deg. Du kan også se ned i et julehefte eller en god bok, hvis det frister mer.

10. Klarer du deg på ingen måte uten Kvelden før kvelden? Da kan jeg anbefale å se sendingen fra lille julaften 2015. Ingrid Gjessing Linhave og Atle Pettersen var programledere, Wenche Myhre, Leo Ajkic og Odd Norstoga var blant de som kom på besøk, ribba ble stekt – og grevinnen og hovmesteren dukket nok også opp.

Sånn, det var det. I morgen blir det ikke politikk på bloggen. Da skal jeg nemlig avsløre at jeg endelig har klart å finne et juleservise jeg ønsker meg….

Foto fra Unsplash

4 uker til julaften

Kjapt innpå for å rapportere om at det kun er fire uker til julaften i dag! Herfra er det (nesten) bare kos. Og litt stress. I kveld har jeg sett en halv julefilm. Jeg har planer om å se alle julefilmene på Netflix, slik at jeg kan rangere dem for dere… Jeg tror nemlig ikke det er alle du trenger å se, og jeg har tenkt til å finne ut hvilke. Har et par kandidater allerede, det var en grunn til at jeg bare orket en halv i kveld. Rapport kommer, forhåpentligvis ganske tidlig i desember. Til neste gang; Keep calm and prepare for Christmas.

Årets julesengetøy

Jeg falt for dette sengetøyet fra Kid. Er det ikke fint? Vi har noen sett julesengetøy fra før, men noen av dem er heldigvis helårs. Om vinteren er det så deilig med flanell, synes jeg. Spesielt på hytta hvor det fort blir litt kaldt om natta. Men akkurat dette settet tror jeg at vi må ha hjemme….

Mykt og koselig sengetøy fra Kid til julesengene.

Førjulsro

En mann. Et flygel. En fantastisk juleplate.

Rett før jeg skulle på konsert i går leste jeg et innlegg på Facebook fra noen som ikke likte jula fordi det er så mye mas og stress. Men blir det ikke hva vi gjør det til, da? Årets første julekonsert var utrolig fin. Its snowing on my piano er en perfekt juleplate for å roe helt ned. Julekonserter er jul for meg. Og det helt uten mas og stress. Litt nedtur at Bugge ikke ville spille Glade jul fordi det ikke var blitt desember ennå, men mange av de andre, klassiske julesangene var heldigvis med. Ren nytelse!

Bugge Wesseltoft i Hadeland kultursal

Jul på Hadeland – en guide

Dette blir et meget lokalt innlegg, til glede for andre julefreaks på Hadeland. Under finner du en oversikt over masse førjulsgreier i Lunner, Gran og Jevnaker. Jeg vet at det er mange ting jeg ikke har fått med meg, så jeg blir glad om du legger igjen en kommentar, så jeg kan føre opp flere arrangementer i lista.

 

Julekonserter:

Bugge Wesseltoft, Hadeland Kultursal 21.11

Gregoriansk førjulskonsert, Nikolaikirken, 23.11

Musikklinjas julekonsert, Tingelstad kirke, 29.11

Pust – julero, Mariakirken 1.12

Julekonsert med Tofte, Grua kirke, 1.12

Julenatt, Tingelstad kirke, 3.12

Hadeland janitsjar, Lunner kirke, 4.12

Julestemning med Harestukoret, Grua kirke, 8.12

Karteswingens julekonsert, Nes kirke, 8.12

Tough Daddy, Christmas in New Orleans, Hadeland Kultursal 14.12

Lunner kammerkor og Kordial, Lunner kirke, 14-15.12

Eva Weel Skram på Hadeland Glassverk, 15.12

Kate Gulbrandsen Julekonsert, Nikolaikirken, 19.12

Jul på Hadeland, Grua kirke, 20-21.12

Mariann Aas Hansen, Julefred, Grua kirke 22.12

Adam Douglas, An American Holiday, Hadeland Kultursal 22.12

Julemarked og julemesser:

Julemesse på Tunet aktivitetssenter, 25.11

Julemarked, Nesbakken, 29.11

Julemesse på Skogglimt på Grindvoll, 30.11

Julemesse på Jaren Misjonshus, 30.11

Julemarked, Trivseleshuset Brandbu, 30.11-1.12

Julemarked på Frøystad, 30.11-1.12

Julemarked  på Gamleskolen på Harestua, 7.12.

For barna:

Kino: Snekker Andersen og Julenissen; Den vesle bygda som glemte at det var jul, Brandbu kino 24.11, 1.12, 15.12, 22.12

Teater: Jul i Blåfjell, Hadeland Kultursal 30.11

Juleverkested på Frøystad i forbindelse med julemarked, 30.11-1.12

Teater: Julegaven som ble borte (teater), Hadeland Glassverk 7-8.12, 21-22.12

Teater: Pippi feirer jul, Hadeland Kultursal 13.12

Åpen dag med julestemning, Haugen gård, 15.12

 

Julegrantenning:

Gran, 23.11

Nesbakken, 29.11

Harestua, 1.12

Grymyr, 1.12

Roa, 1.12

Diverse:

Kjempebra julegalla, Hadeland Kultursal, 22.11

Førjulshelg på Historiske Hadeland, Granavollen, 23-24.11

Juleshow 2012, Hadeland Kultursal, 5.12-8.12

Jul på Hadeland Glassverk, alle dager frem til jul med spesielle aktiviteter i helgene.

Og hva jeg skal få med meg av dette? Jeg starter i morgen med Bugge Wesseltoft på Hadeland Kultursal med mamma. Jeg går dessverre glipp av førjulshelg på Historiske Hadeland nå til helgen (det var så fint i fjor!), men skal på julemarked på Gamleskolen på Harestua (forhåpentligvis uten barn), og på Pippi feirer jul (forhåpentligvis med barn). Jeg skal også se Snekker Andersen og Julenissen: Den vesle bygda som glemte at det var jul, for det er et av mine favorittjuleeventyr. En tur til Glassverket skal det nok også bli. Dessuten har noen naboer invitert til juleverksted i garasjen, er ikke det et herlig initiativ? Det er så mye å glede seg til!

5 uker til jul!

Nedtellingen fortsetter – skrev jeg ikke akkurat at det var seks uker til jul? Vel, nå er det bare fem. Jeg har begynt å pakke inn julegaver, siden noen skal sendes til Bergen med svigermor, og da må de være klare i god tid. Foreløpig har jeg pakket julegaver mens jeg egentlig burde sove, men det er vel også en slags juletradisjon. Jeg har også rukket å se en julefilm på Netflix, Let it snow. Det skal jeg komme tilbake til i et senere innlegg. Apropos Netflix, denne gleder jeg meg til: Hjem til jul kommer 5.desember. Synes traileren ser lovende ut, jeg.

Julemarked på Liseberg

I går åpnet julemarkedet på Liseberg for sesongen – og der var jeg! Nå er det fire år siden jeg var der sist, og det var like hyggelig denne gangen. Så mye lys, meterhøye nøtteknekker-menn, tonnevis med kunstig snø (når det er mørkt ser det nesten ut som ekte snø…), karuseller, gløgg og mange koselige boder med alt fra gammeldagse sukkertøy, sild, viltkjøtt, brente mandler, fudge og snus(!), til ullvarer, julekuler og pepperkakeformer. På Designjulemarkedet fant vi noen fine julegaver, og i noen av butikkene i Lisebergs koselige gate var det lekker, forseggjort julepynt.

Liseberg er et stort område, så det er ikke noe problem å slå ihjel noen timer her. Mange spisesteder er åpne, det er is-show, kor og flere aktiviteter for barn. Noen av de største attraksjonene er også åpne, men jeg fatter ikke at folk tør å sette seg på en berg- og dalbane vinterstid, i mørket! (Jeg ville ikke gjort det om det var lyst heller, men det ser altså ekstra skummelt ut når det er kaldt og helt mørkt) Men du trenger på ingen måte å kjøre karusell her, julemarkedet på Liseberg har noe for alle, og gir nesten garantert julestemning.

Mørk julefilm

Jeg er fremdeles i Gøteborg, og i går kveld var jeg og så filmen “Jag kommer hem igen til jul” på Biopalatset i sentrum. Til venninnen min som var så grei å bli med, hadde jeg solgt den inn som en koselig, svensk julefilm. Vel, det viste seg at filmen hadde en svært alvorlig tematikk under alt julefjaset. Så selv om den begynte med snø, julepyntet gårdshus, drikkeviser og glade barn, ble det ikke maks julestemning av denne. Men det gjorde ingenting, for den var bra! Vi må tåle å se det som er litt ubehagelig også. Peter Jöback spiller hovedrollen, og dermed ble det mye bra julemusikk i filmen. Det var en bonus. Absolutt verdt å se, tipper den kommer på TV i Norge neste jul.