Carola gir ut ny juleplate

Carola er vel den svenske dronninga av julestemning, og i år kommer hun med en helt ny juleplate. “Drømmen om julen” heter den, og 19.november har hun konsert i Oslo konserthus. Dit skal jeg og min gode, julete venninne Ingeborg, og det gleder jeg meg til. For selv om 19.november kanskje er bittelitt tidlig for julekonsert, så er jeg sikker på at Carola klarer å lage god julestemning uansett. (Det er forresten fortsatt noen billetter igjen!) 

Oppskrift på pepperkakemuffins

Å være en julefreak i oktober kan være ensomt, og man må tåle litt tyn. Da er det ekstra viktig å omgi seg med gode venner som spør om ikke “vi skal ta den første gløggen snart”. Det hele utartet, og vi endte opp med både gløgg, sjokolade, julebrus og pepperkakemuffins i går. Jeg har delt oppskriften på pepperkakemuffins før, men gjør det igjen til glede for nye lesere. I all beskjedenhet synes jeg de ble veldig gode! 

Du trenger: 

100 g smør

2,5 dl sukker

2 egg

1,5 dl rømme (jeg brukte lettrømme)

3 dl hvetemel 

0,5 ts kanel

1 ts nellik

1 ts ingefær 

1 ts natron 

Glasur: 

1 pk Philadelphiaost (200 g)

50 g romtemperert smør

0,5 ts vaniljesukker 

2 dl melis 

En liten dæsj malt kardemomme

Slik gjør du: 

Rør romtemperert smør sammen med sukkeret med miksmaster. Tilsett ett egg om gangen. Rør i rømme, mel og krydder for hånd. Stek ca 15 minutter på 200 grader midt i ovnen. 

Ingrediensene til glasuren røres sammen. Muffinsene pyntes når de er avkjølt. 

En slags test av Freia Snømann

For det første, hvorfor har ikke Freia eller Nidar tilbudt seg å sponse meg?? Det går jo med noe julegodteri, for å si det sånn. Men som blogger med integriteten i behold, så har jeg på eget initiativ prøvd en av årets nyheter. Og siden jeg måtte betale selv (og det bare er tirsdag), så gikk jeg for den minste – som altså er en snømann fylt med melkekrem fra Freia. Eller, er den ny? Jeg kan ikke huske å ha sett den før. 

Og jeg skal si det med en gang – jeg lot meg sjarmere av snømannfiguren. Den var veldig søt. (Ja, dobbel betydning der) Likte også det hvite melkefyllet. Det var mindre av det enn jeg trodde, men jeg er mest glad i den vanlige, brune sjokoladen, så det gjorde ingenting. Den smaker litt som Kindersjokolade, og kommer i en fin, liten pakning. Den er også lett å dele i to, dersom du ønsker å dele den med noen. Pass da bare på at du ikke gjør samme feil som meg, gir bort kroppen og beholder hodet selv. For da blir det ikke så mye sjokolade på deg. 

Oppsummert: Sjarmen med figuren gjør at det føles verdt de 12-13 kronene jeg måtte ut med. Og jeg ser for meg at jeg kan komme til å kjøpe den igjen dersom julelengsel og sjokoladesug skulle møtes i hylla på butikken igjen.  

Du vet vel hvilken dag det er i dag?

Det er selvfølgelig 24.oktober! Og det betyr at det bare er to måneder til julaften. Og det igjen betyr at høstens store hobbyprosjekt, julebloggen, vekkes til live igjen. Jeg prøver å ha et slags halvironisk forhold til julebloggen, men klarer ikke la være å synes det er hyggelig at folk spør etter den når vi nærmer oss slutten av oktober. Og jammen er det endel folk som har vært innom her de siste dagene også. Det tolker jeg som at det ikke bare er jeg som har begynt å glede meg til jul… 

Og for deg som ler, og tenker at det enda er veldig lenge igjen – så er det flere ting det kan lønne seg å begynne med allerede nå: 

  • Hobbyprosjekter med ungene. Med en sønn som ikke er veldig glad i å sitte stille, kommer det til å ta ganske lang tid før årets julegaver til besteforeldrene er ferdig produsert. Begynner vi nå, er sjansen litt større for at det kommer til å ligge dorullnisser og andre kunstverk under årets juletrær.
  • Drikke julebrus og smake på julesjokoladen. Tenk så mange kalorier det blir om du skal spise alt over ei lita uke i slutten av desember! Gjør som meg, spre det godt utover. Jeg har allerede drukket julete te, spist klementiner og drukket en julebrus. Lurer på om ikke jeg skal ta den første gløggen snart?
  • Lage lister. Jeg elsker lister. Og hvis jeg begynner på julelistene, så blir det lettere å komme i mål. Og hvis jeg kommer tidlig i mål med det jeg MÅ gjøre til jul, så har jeg mer tid til å kose meg i desember, som er det aller viktigste. Forslag til julelister: Hvem som skal få julegaver, og ideer til gaver. Hvilke kaker som skal bakes i år. Hvem som skal få julekort, og riktig adresse. Hva som må gjøres i huset til jul. Juleprosjekter med kidsa. Julefilmer du vil se, osv.      
  • Begynne å kjøpe julegaver. Du vil takke deg selv (og meg?) senere for at du begynte tidlig. 
  • Bestille billetter dersom det er noen juleshow eller julekonserter du skal på. De ivrigste arrangørene legger ut billetter i mai(!), så det lønner seg å være litt tidlig ute. Ikke en gang jeg kjøper billetter til julekonsert i mai, men nå er det på høy tid.   
  • Lese juleblader og se julefilmer. Helst vil jeg gjøre det i desember, men da er det så mye annet som skjer.  
  • Planlegge julekalender. Ikke vent til de to siste dagene i november, spesielt ikke hvis du skal pakke inn 24 gaver til mann, venninne, en hund, tre barn og en bestemor. 
  • Skal du lage julekort med bilder av deg selv, ungene eller den nye sofaen? Siden det tar så lang tid å skrive kortene, har du alt å vinne på å få bestilt dem så fort som mulig. Begynn med å ta bildet.  

Så bare le, du. Men når du løper stressa rundt i butikkene bittelille julaften, og jeg sitter med beina høyt foran en julefilm mens jeg spiser skumnisser og drikker gløgg, hvem ler da? 

(Edit: I fjor laget jeg marsipan halv to natt til julaften, vi måtte kjøpe ny juletrefot samme dag som vi skulle ha stort juleselskap, det ble ikke noe julekort med bilde på og julegaven til pappa sliter jeg med uansett hvor tidlig jeg begynner.) 

Men nå er vi i gang, folkens!