Så ble det jul….!

Og plutselig kommer dagen vi har ventet på. Askepott vises på TV, pakkene ligger under treet, ribbelukta sprer seg i huset og vi venter på at gjestene (teller julenissen og pappa som to gjester selv om det er samme person?) skal komme. Kvelden går så fort, og hvert år opplever jeg julaften som nesten litt uvirkelig. Alle forventninger og ukevis med forberedelser skal møtes i noen få timer en ettermiddag og kveld.

Men jul ble det! 

Og det jeg ikke rakk i år, får jeg gjøre neste år. (Selv om sandkakedeigen som fortsatt står i kjøleskapet nok ikke overlever så lenge). Kakene jeg ikke bakte, kortene jeg ikke skrev, vinduene jeg ikke vasket – nå betyr det ingenting, for nå er det jul. 

God jul til alle lesere, takk for følget i år! Og om noen få måneder er det jul igjen 🙂 

Når dinosaurene våkner til liv… del 4

Da var denne moroa over for denne gang. Anbefales til alle som vil lage en litt annerledes kalender/opplevelse til ungene sine. Det har vært en stor suksess her i huset! (Men får se hvordan det slår an at de har tullet med julegavene på selveste julaften…) 

 

19.desember – et tårn
20.desember – julegaveproduksjon
21.desember – hule
22.desember – i oppvaska
23.desember – to slag til i boks
24.desember – endelig jul!

Når dinosaurene våkner til liv før jul… del 3

13.desember, selvstudium
14.desember, julefavoritter
15.desember, “Når en pepperkakebaker..”
16.desember, gøy på badet
17.desember. “Og høyt i toppen..”
18.desember, sokker

Del 1 finner du her.

Del 2 finner du her
 

Har du noen kroner til overs?

Er det bare jeg som feirer jul med en bitteliten bismak i år? Jeg synes det er utrolig vanskelig å se bildene fra krigen i Syria, og tenke på alle de redde barna som får en jul preget av frykt, sorg og lite mat. Det er lett å være raus med seg selv, men jeg forsøker å være raus med andre også når jeg kan. Alle kan gjøre litt. Og jeg setter stor pris på om du vil bidra med et lite beløp, for eksempel 50 kroner, til min lille juleaksjon. Det er et forsøk på å føle at jeg gjør noe, og at noen flere kan få hjelp. Jeg samler inn penger via Unicef. Om noen ikke vil bruke denne siden, kan dere vippse meg på 48039450, så skal jeg sette over pengene.

Tusen takk – og Julenissen har lovet god julegavekarma til alle som bidrar..!

To av årets peneste julegaver

I år har jeg hatt som regel at jeg skal bruke opp papir, bånd og merkelapper jeg har liggende, før jeg kjøper nytt. Det eneste det har “vært lov” å kjøpe er tape og brunt kraftpapir. Jeg har gått på to sprekker (litt silkepapir og noe fint bånd på Søstrene Grene og en rull med hjertepapir fra matbutikken), men ellers har jeg klart meg veldig bra. Dette “ryddeprosjektet” har ført til endel kreativ pynting, men det er gøy å prøve å tenke litt nytt. Mitt beste tips dette året er å pynte med hama-perler. Jeg har laget noen stjerner, og skal starte storproduksjon til neste års gaver. Fint, ikke sant? Jeg prøver også å gjenbruke gaveposer og esker, og jeg bruker opp igjen fint papir for å pynte brunt innpakningspapir.  

Her har en gaveeske fra Body Shop fått nytt liv med et postkort som dekker logoen.
Pynt med perler, ble det ikke fint?

En liten uke til julaften!

Om bare en uke har julaften akkurat blitt til første juledag. Er det bare jeg som synes det har gått ekstra fort i år? Dagen i dag har gått med til å forberede det årlige pinnekjøttlaget som finner sted i morgen. Og det beste av alt, juletreet er kommet i hus og ferdig pyntet, og det lukter så godt!! I år lurte jeg veldig på hvilke farger jeg skulle velge på treet, men endte på en nedtonet versjon av påfugltreet fra i fjor. Jeg skal forsøke å ta et bilde en av de nærmeste dagene, men er godt fornøyd! Jonas synes nok fargevalget var litt kjedelig, men jeg sa han kunne få velge pynt til juletreet vi har på loftstua. Etter å ha blitt presentert for fargemulighetene, har han valgt å gå for lilla… og rødt. Foreløpig er det bare de lilla kulene som har kommet opp, og det ble veldig fint, men er litt usikker på de røde. Hm…

Kvelden ble tilbragt i Lunner Kirke på julekonsert med Kordial og Lunner Kammerkor, en årelang tradisjon. Det ble som vanlig mange gode musikkopplevelser og en stor dose julestemning. Herlig! 

Sjokoladepinner, cookies og pepperkaker

Da er tredje slaget i boks for denne jula, det føles bra. Det viste seg at jeg hadde lånt bort de mest julete pepperkakeformene min til mamma i fjor, så de måtte jeg klare meg uten. Det sier litt om hvor tradisjonsbunden jeg er når det virker helt uoverkommelig å skulle klare seg uten grisen, nissekona og den lille, gamle blomsterformen jeg har brukt hvert år i… hundre år. Men, ikke noe å gjøre med det. Og siden jeg i dag skulle få besøk av noen andre mammaer og babyer som er hjemme i permisjon nå, så falt det seg helt naturlig å lage baby-pepperkaker. Søte eller creepy? 

Her finner du oppskrift på pepperkakene, sjokoladepinnene og cookies

Tredje søndag i advent…

… og jeg er syk! I dag har jeg sendt resten av familien på juleselskap, mens jeg har tilbragt dagen på sofaen for å bli frisk. Er det noen som forstår hvor mye det koster en julefreak å måtte gå glipp av et juleselskap??

Men jeg utnyttet tida godt – i tillegg til å sove, rakk jeg å se ferdig “The Holiday” (som jeg begynte på her om dagen). lese juleblader, høre på julemusikk og se en ganske teit film jeg fant på Netflix som het “A Royal Christmas”. Og ute var det skikkelig julestemning med puddersnø. Da de andre kom hjem fikk jeg medbrakt julemat og riskrem, så alt i alt en fin dag, selv om jeg heller skulle vært frisk og på julefest. Men forhåpentligvis betyr det at jeg gjør det unna nå, og er frisk når det virkelig gjelder om et par ukers tid!

Ha en fin førjulsuke!  

Oppskrift på sjokoladepinner

Jeg har funnet en ny julefavoritt! Sjokoladepinner er vel egentlig ingen julekake, men nå er de det i dette huset. Jeg lager de kakene vi synes er gode og som blir spist, og disse likte jeg kjempegodt da jeg prøvde dem tidligere i år. Enkle å få til er det også. Det føles bra å endelig være i gang med julebaksten! 

Du trenger: 

75 g smør

100 g mørk kokesjokolade

1 egg 

175 g sukker

65 g hvetemel 

1 ss kakaopulver

2 ts bakepulver 

2 dl hasselnøttkjerner

 

Slik gjør du: 

Smelt smør og sjokolade sammen i en kjele. Visp egg og sukker til en lett eggedosis. Tilsett sjokoladesmøret i eggedosisen, og bland inn mel, bakepulver og kakao. Bre det utover en bakepapirkledd langpanne, ca 0,5-1 cm tykk. Hakk nøttene, spre dem over kaka og trykk dem litt ned i deigen. Stekes på 160 grader, midt i, 25 min. Del opp i passende biter med pizzarulle når kaken er kommet ut av ovnen, og avkjøl på rist.