Herlige romjul!!

Som vanlig har jeg det altfor travelt med å slappe av til å oppdatere bloggen i romjula.. Det er en grunn til at jeg kaller det en førjulsblogg – i jula har jeg jo mer enn nok med å feire jul (og bekymre meg for at den snart er over..!)

Men spøk til side – jeg har hatt noen veldig fine juledager. Jeg overlevde min første julaften uten mamma, med god margin! Hadde en superkoselig julaften i Bergen hos svigermor. Men ikke desto mindre var det hyggelig å komme hjem til Lunner 2. juledag. Da ble det reprise på julaften, med mamma og Bjørn, pappa og Kristin og søster med samboer. Ribbe, medisterkaker og medisterpølse stod (endelig!) på menyen, og siden vi av praktiske årsaker hadde spart endel pakker ble det skikkelig Hadelands-jul og. Ingenting er bedre enn pose og sekk!

Juletreet til mamma var helt nydelig – og jammen ble det en enorm mengde pakker også, når alle kom med sitt. Har fått så mange gaver i år at jeg har fått helt dårlig samvittighet. Julaften gikk jeg faktisk inn på Unicef.no og bestilte tre alternative gaver til meg selv fra meg selv for å lette litt på samvittigheten. Så nå er forhåpentligvis både høyenergikjeks, vannrensetabletter og nødmatpakker på vei til noen som trenger det…

Romjulen har også bydd på forkjølelse, tror nesten ikke jeg vet om noen som ikke har hatt en runde. I dag har jeg dermed sett film, lest ukeblader og spist godteri hele dagen – og det passet bra, siden det var det som var planen for 4. dag jul uansett :o)

Er ikke treet til mamma fint?

Og så var julaften her…

Tre nøtter til Askepott er sett, laban med nisseluer og skumnisser er spist, grøt og saus til riskrem står på komfyren, bordet er dekket og gavene ligger under treet. Så får heller regn være regn her i Bergen – det blir jul i år også!

Nå gjelder det bare å komme seg ut av pyjamasen til kirketid…  God jul til alle sammen!!!  

Pepperkakebyen i Bergen

Jeg skal feire jul i Bergen i år – og dermed ble det et besøk til byens stolthet, nemlig Pepperkakebyen. Byen fikk jo mye oppmerksomhet i fjor da en vandal knuste pepperkakehusene rett før jul. Men i år har den fått stå i fred.

Et besøk på Julehuset ble det også, er jo alltid innom når jeg er i Bergen. Men dette var faktisk første gang jeg er der i nærheten av jul. Litt hyggeligere nå enn om sommeren, jeg må innrømme det!

Thomas har fått seg en julebrus å styrke seg på.

Også nisser må på do

Mummier av marshmallows!

Fryktløs pepperkakedame

Litt av byen. Skal det egentlig være Bergen??

Men det forklarer kanskje ikke Eiffeltårnet??

Min favoritt. Noen har vært stø med melisen, her…

Thomas sin favoritt..

Årets juletre

Årets juletre ble pyntet for en uke siden, og skal passe huset på julaften. Treet går i blått og sølv som i fjor. Jeg synes nesten ikke man trenger å pynte noe ellers i stua når man har juletre – det blir så innmari jul med treet! Nesten trist å reise fra det, håper det har noen nåler igjen når vi er tilbake…

Jeg har lagt ved noen bilder av årets nyheter på treet, mens på dette innlegget ser dere favorittene fra i fjor.

Kolibri fra Sia, kjøpt i Gøteborg.

Litt pussig engel fra Tallinn

Denne julekulen har jeg fått av mamma

Julebjelle som det står Christmas 2011 på. Definitivt en av årets favoritter, og minner meg om turen til New York i høst hvor den ble kjøpt.

Engel i sølv og blått. Har tre ulike, og de er kjøpt på Hadeland Glassverk.

En svane i glass kjøpt i New York.

Et reinsdyr i metall kjøpt på julemarked på Norsk Folkemuseum. Kjøpte flere ulike figurer; en engel, en elg, en kakemann og et juletre. Enkle og fine!

Jul, som også kan leses Pub hvis du heter Thomas og har andre ting på hjernen enn jul… 🙂 Kjøpt på Nille.

Nisse, i slekt med engelen over fra Tallinn. Liker at han ser så teit ut.

M og T fra London. Litt teit, og litt romantisk?

Fugl på klype fra Mester Grønn.

Ugle fra Illums Bolighus i København.

Julelunsj i høyden

Heldige meg som jobber et sted som spanderer både julebord og julelunsj! Var på julebord forrige helg, og i dag var det julelunsj i arbeidstida på Holmenkollen Park Hotell. Luksus! Ble hentet med buss på jobben – og kjørt tilbake etterpå. Strålende vær gav nydelig utsikt fra toppen av Oslo, og gav meg skikkelig julestemning!

Jeg ble jo litt bekymret da jeg så at det stod forrett på bordet, for da tenkte jeg at vi bare kom til å få en dessert… (Krise!!) Men heldigvis var det julebuffet til hovedrett – og ikke minst kake- og dessertbuffet! Herlig, herlig!

Ingrid Bjørnov og Atle Pettersen underholdt – Bjørnov var faktisk overraskende morsom. Da vi gikk fikk vi godtepose, og det satte jeg jo stor pris på (selv om det var hotellansatte og ikke nissen som delte dem ut) – og som om ikke det var nok får vi julegave på jobb i morgen.

Noen tar sikkert dette for gitt, men med en lærer-mamma vet jeg at det ikke er sånn i alle jobber. Jeg håper det går lang tid før jeg slutter å sette pris på hva min fine arbeidsplass gjør for sine ansatte.   

Mitt førjulsbord

Merker det blir litt lite tid til juleblogging nå rett før jul – det er jo så mye annet som skjer! Gaver som skal kjøpes, pakkes inn og deles ut, venninnetreff, litt ekstra jobb for å bli ferdig til ferien, julekort som ikke skriver seg selv (i år heller!) osv.

Men her er et par bilder fra bordet vårt på lørdag – Thomas og jeg hadde invitert Østlands-familien vår på pinnekjøtt. I år var vi “bare” 11, så bittelitt bedre plass enn i fjor da vi var 14.

Lyset er litt rart på bildene, men forhåpentligvis gir de et inntrykk av hvordan jeg velger å dekke mitt julebord. Ser kanskje litt mer ut som et nyttårsbord enn et julebord, når jeg tenker meg om.. Men man tar det man har! (Og jeg liker blått!)

Siste søndag i advent

Og da er siste lyset i staken tent – og det er mindre enn en uke til julaften. Jeg har spist riskrem til frokost og pinnekjøttrester til middag etter juleselskap i går – og jammen meg har det ikke blitt et par kuler med marsipan også. Alt ble spist uten snev av dårlig samvittighet, hvilket betyr at jula offisielt er i gang for Mari! 

Var på julekonsert i Lunner kirke nå i kveld – slik vi er siste søndag før jul hvert år. Reiste fra null snø og 0 grader i Oslo til snø og ti iskalde minus på Hadeland. Kaldt, stjerneklart og nydelig julemusikk! Herlig! (Og elsker at kjæresten blir med hvert år – selv om han egentlig synes det er litt kjedelig…)

Nå er det et par episoder av nissene på TVNorge – og kanskje en pepperkake?

Nyt innspurten! 

Tallet er 115

Pepperkakeformsamlingen min har vokst siden i fjor. Da jeg og mamma laget pepperkaker i begynnelsen av desember, måtte jeg telle over de ulike formene mine. Og med formene jeg fikk i posten fra USA på torsdag, er jeg oppe i hele 115 ulike former. Ikke rart jeg blir stressa under baksten fordi jeg ikke får brukt alle de fine formene! (I tillegg til de gamle, synes jo litt synd på de mann/kone-kakeformene som ikke er så kule som de nye.. så lager noen av dem og, selvfølgelig..)

Her er noen av favorittene blant nyhetene:

Finland kjøpte jeg på flyplassen på vei hjem fra utvekslingsoppholdet mitt i Helsinki i mars. Mummi og lille My er også kjøpt i Finland, men har sett dem i Norge også. Prinsessa, krona og slottet fikk jeg i posten av ei venninne av ei venninne rett før jul i fjor. Jeg ble så glad! Så tusen takk igjen, Ellinor! I år har jeg prøvd dem for første gang…og kakene ble både fine og gode!

Ninja-mennene ble kjøpt på tur med søster til Gøteborg.

Disse ABC-kakene (Already Been Chewed) ble veldig fine. Kjøpt i London.

Pepperkakeformer som fulgte med Kamille for et par utgaver siden. Pirattegnet er favoritten blant disse.

Nissemann og nissekone fra Ikea – veldig søte!

Siste tilskudd til stammen – former fra CheapCookieCutters.com. Gleder meg til å prøve dem neste år – synes babyen er spesielt søt, men alpakkaen er også en favoritt. Ballerinaen kommer til å bli umulig å steke…

Og her er noen av de stekte kakene. Ser du sjøhesten, dinosauren og Lille My? (Litt som Finn Willy??)
Her ser du fjorårets opptelling av formene mine, og der finner du også mammas gode oppskrift på pepperkaker.

Årets tre julefavoritter

Hvert år er det noen juleplater jeg hører mer på enn andre. I år har jeg fått tre tydelige favoritter: 

1. Kari Bremnes og Rikard Wollf sin plate Desemberbarn fra 2001. Jeg oppdaget den ikke før i år, men har falt fullstendig. For en nydelig juleplate!

Mine favorittsanger fra albumet er: Det kimer nu til julefest, Finn veien engel, Fra fjord og fjære og Desemberbarn.

2. Kurt Nilsen og Krinkastingsorkesteret: Have yourself a merry little Christmas (2010)

Mine favoritter: Gje meg handa di venn (med Helene Bøksle), Stjernesludd og Auld Lang Syne

3. Carola: I denna natt blir världen ny – Jul i Betlehem II (2007)

Mine favoritter: I denna natt blir världen ny og Vid Betlehem en Vintarnatt

Hvilke er deres favoritt-juleplater?

Om det som er viktigst

Tirsdag holdt jeg på å begynne å grine fordi jeg ikke fikk til å sette på lysene på juletreet, og fordi det i tillegg nesten veltet da jeg skulle begynne å pynte det (har en samboer som pendler mye til London, ellers ville han selvfølgelig ha hjulpet meg. Bare sånn for the record) Og jeg griner veldig lett, altså.

Men så fikk jeg vite at en i familien er alvorlig syk. Og plutselig betydde ikke det skeive juletreet noe som helst.

Derfor er juleoppfordringen til min håndfull lesere denne:

– Bruk tid sammen med dem du er glad i. Betyr det at du ikke rekker å bake slag nummer sju, eller vaske inni skapet – så får det heller være. Storvasken kan du ta til våren. Eller neste jul.

(Og juletreet står støtt nå. Fikk hjelp av den snille pappaen min i går. Pynt skal det få i dag)