Julemarked på Liseberg

I går kveld ble det julemarked på Liseberg, og det var like koselig som i fjor! Så lenge det er mørkt gjør det ikke noe at det ikke er snø, julestemningen kommer likevel. Vi spiste nydelig reinsdyr (sorry, Rudolf!) på Lisebergs Wärdshus, drakk varm sjokolade, kjøpte gammeldags godteri i bodene og nydelig julepynt i butikkene. Hele parken er pyntet til jul, med fokus på lys og grantrær. Det var så flott! Noen av trærne var dekket av smålys på en måte som vi ikke forstod hvordan gikk an. Det ble en veldig, veldig flott kveld i Gøteborg, og en perfekt avslutning på en hyggelig dag med julegaveshopping og kakespising tidligere på dagen. Juleribba ble innkjøpt på vei hjem i dag, så da er den i boks også! 

Og – jammen er det ikke første søndag i advent i dag! Jeg har kjøpt ny adventstake i år også. (Jada, jeg skal bruke den jeg kjøpte i fjor og..), skal se om jeg kan vise den frem i morgen. Henger litt etter på adventsfronten siden jeg har vært borte hele helga, men skal forsøke å ta det igjen utover i uka. For nå er det jo virkelig lov til å begynne å pynte!

 

Førjulstur til Gøteborg 2015

Denne helgen skulle jeg egentlig vært i Brussel med storesøster og mamma. Men på grunn av den siste tidens begivenheter ble det tur til Gøteborg istedenfor. Og det er en veldig koselig juleby! Mye pynt i gatene, bra butikker, julemarked på Liseberg (dit skal vi i morgen), verdens største og fineste juletre i… sentrum et sted og så nærme hjemme at det går helt fint å ta en liten helgetur.

Og i dag kom jeg over verdens fineste krans. Tror den må bli med hjem til Norge på søndag… Hva synes dere, var den ikke fin? Ok, den ser kanskje ikke så julete ut, men sammen med juletreet med påfugtema..? Ja!! 

Fra kjelleren på NK, Gøteborg.

Vil du ha julekort i postkassen din?

Jeg synes det er veldig hyggelig å få julekort i postkassen, selv om det blir færre og færre av dem. Og i år som i fjor etterlyser jeg folk som vil ha julekort, i bytte mot å skrive selv også. Jeg har i to eller tre år nå skrevet og fått julekort fra damer jeg ikke kjenner, og det er faktisk et veldig hyggelig tilskudd til juleposten. Håper både Anne Berit og Solveig vil skrive til meg i år også, men jeg skriver gjerne til flere, om det er noen som vil slenge seg på!

Send meg adressen din om du vil ha julekort i posten: [email protected]

Og – bare fire uker til julaften i dag! 

Oppskrift på hjemmelaget iskrem med daim

Da jeg laget marvposteier fikk jeg seks eggeplommer til overs. De fikk stå i kjøleskap til dagen etter, men i går ble fire av dem til iskrem som skal serveres i jula. Isen lages uten ismaskin (men du kan selvfølgelig bruke om du har!), og består av kun fire ingredienser. Enklere blir det ikke!

Du trenger: 

  • 75 g sukker
  • 4 eggeplommer
  • 3 dl fløte
  • 1 dobbel daim, hakket

Slik gjør du: 

Fløte og halvparten av sukkeret vispes til krem. Eggeplommene og resten av sukkeret piskes litt. (Jeg brukte bare vanlig visp). Daim og eggeblandingen blandes forsiktig med kremen. Settes i fryseren til neste dag (eller lengre). Etter at isen hadde stått et par-tre timer rørte jeg rundt i blandingen for å unngå krystaller i isen. Som egentlig ikke er noe stort problem. Når jeg bruker denne isen på toppen av mandelbunn blir det jo ikke krystaller i den… 

Veldig god og mektig is! Tror det blir dessert 1. juledag. 

Litt mislykkede marvposteier

Bildet under oppsummerer det jeg har holdt på med i dag – og heldigvis ble julepakkene mine penere enn årets marvposteier. Marvposteier hører med til jula for meg, og siden de bør fryses for å holde seg, egner de seg ypperlig som startskudd for årets julebakst. 

I år trodde jeg virkelig at jeg hadde perfeksjonert oppskriften. Jeg byttet ut vanlig meierismør med smør uten salt, fordi mamma(!) synes de ble litt salte i fjor. Og jeg burde jo egentlig skjønt at deigen får en annen konsistens uten salt, for salt binder jo, gjør det ikke? 

Kort oppsummert, marvposteiene mine smuldrer opp! Men heldigvis, (og det er mye trøst i dette, siden det tross alt er det viktigste), de er gode på smak. Så det blir nok jul i år og. Har stablet kakene forsiktig i isbokser i fryseren så de skal klare seg best mulig.

Så for de som vil prøve, så kan jeg heller anbefale oppskriften fra i fjor. Marvposteier er nemlig VELDIG godt!

 

Hadeland Glassverk

I dag har jeg hatt en helt super førjulsformiddag med ei venninne, Ingeborg. Først var vi på Hadeland Glassverk, for det hører med før jul. Endte opp med et par gaver til meg selv (!), men også en julegave. Dessuten var det veldig koselig å sitte foran peisen i bakeriet og spise kanelbolle og varm sjokolade… Hadeland Glassverk er veldig koselig før jul, og selv om jeg gjerne skulle hatt litt snø, så ble det litt julestemning likevel.

Etterpå var vi på julemarked på Folkets Hus på Jevnaker. Her ble det noen hjemmestrikkede ullprodukter og to fuglenek jeg skal forsøke meg på å henge opp i morgen.  

Fem uker til julaften!

Og, jammen meg er det bare fem uker til jul i dag! 

Rakk innom både Illums Bolighus, Åhlens og Habitat før forestillingen i dag, så jeg fikk plukket med meg noen julekuler til påfugltreet. På Aker Brygge var det masse julelys – jeg bare elsker at det snart er jul. JEG har jo vært i modus lenge, men det er så hyggelig når resten av byen følger etter.

Julelatter 2015

I dag har jeg vært på Julelatter på Latter sammen med deler av familien min (en julegave fra i fjor som måtte innløses før det er jul igjen!) Som i fjor så var det veldig gøy. Lo så mye, og det er så deilig å le! Synes kanskje at Christer Torjussen var den morsomste av disse fire, men alle hadde definitivt sine høydepunkter. En bonus var at jeg faktisk fikk litt julestemning, og det sier jeg velkommen til! (Selv om pappa syntes det var litt tidlig..) 

 

   

De som ikke får så mange julegaver

Flere enn meg som kjenner på behovet for å gjøre noe ekstra for noen før jul?

For to år siden leverte jeg gaver til Fattighuset i Oslo og de trenger gaver i år også. De har adresse Grønnlandsleiret 39 og tar i mot gaver før jul i 6.etasje mandag, tirsdag, torsdag og fredag fra 10-16, onsdag fra 10-20 og lørdag fra 12-16.

De ønsker nye gaver som ikke er innpakket (sånn at giverne kan velge, og vite, hva de gir bort). De opplever at gruppen fra 14 år og oppover er litt glemt, så det kan jo være noe å tenke på. Du finner Fattighuset på Facebook, og de oppfordrer til å kontakte Wenche på nr. 48 47 37 70 om du har spørsmål. 

Jeg bor ikke i Oslo lenger, men oppdaget at Frivilligsentralene på Hadeland, Hole og Ringerike samler inn gaver til barn i dette området som ikke får så mange gaver til jul. Så der kan jeg bidra litt i år! Det er frivilligsentraler rundt i hele landet, så en oppfordring er å kontakte din lokale, for å finne ut om de tar i mot gaver – og hva de trenger.

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. 

To av høstens bruktkupp

En av grunnene til at jeg liker å kikke i bruktbutikker, er at jeg ofte finner veldig mange fine bøker. Og tidlig i høst kom jeg over disse. Den ene, Julehelg, husker jeg vi hadde hjemme, så den ble kjøpt av rent nostalgiske grunner. 

Den andre, Vinterfryd, er en slags inspirasjonsbok av litt nyere dato, med fine bilder, ideer og oppskrifter som passer til årstiden.

Og i morgen er det spådd snø på Østlandet! Jeg gleder meg til å se om det er hvitt ute når jeg våkner i morgen. (Så får det heller være at togene kommer til å stå og at det blir helt kaos hovedstaden)