Ingen jul uten marsipan – en årelang tradisjon i min familie. Et år så det ut som om vi ikke skulle rekke det, men det endte med at jeg trillet marsipankuler på julaften mens de andre var i kirka. Skulle tatt seg ut å feire jul uten hjemmelaget marsipan, liksom!
Og det slipper jeg i år!
Du trenger:
- 1 kg mandler (skoldes dagen før, tørker natten over flatt på brett)
- 1 kg melis
- 5 eggehviter
Slik gjør du:
Mandlene skoldes før du skal lage marsipan. (Du skolder ved å koke opp vann, ta kjelen av plata, helle i mandlene, og la de ligge til skallet begynner å løsne. Legg dem i et kjøkkenhåndkle, gni mandlene mot hverandre med håndkleet, og sorter skall og mandler) Legg dem på et brett og tørk ca et døgn.
Mal mandlene i mandelkvern eller kjøkkenmaskin. Da jeg var liten malte vi mandlene to ganger – det holder fint med en.
Rør sammen melis og de skoldede mandlene i en stor bolle. Tilsett fem eggehviter du har vispet lett sammen, og kna marsipanen godt sammen. Del deigen i flere deler om det blir for tungt. Blir marsipanen for tørr kan du tilsette flere eggehviter.
Tilsett konditorfarge etter eget ønske, og form kuler og figurer. Tørk gjerne på brett noen timer, så får marsipanen litt skorpe. Oppbevares kjølig.
Oppskriften gir to kg marsipan, men den kan fint deles på to eller fire. Og for ordens skyld, marsipanen er glutenfri.
det så herlig godt ut, skal selv lage konfekt til jul må bare finne tid først 🙂
Liv Judit: Ja, tida er en utfordring i desember! Må innrømme at jeg ofte tar nettene til hjelp, men det blir litt slitsomt i lengden…