Julemarked på Granavollen

Dette har vært en skikkelig fin førjulshelg! Lørdag  var jeg på Maria Mena-konsert på et nydelig julepyntet Hadeland Glassverk. Det var ingen julekonsert, men heldigvis avsluttet hun med å synge en av verdens fineste julesanger, Home for Christmas. Det er julestemning, det!

I dag var vi på julemarked på Granavollen, arrangert av Historiske Hadeland. Omgivelsene med de gamle husene og de helt spesielle Søsterkirkene er nydelig ramme for et gammeldags julemarked. I bodene var det kvalitetsvarer, av både spiselige art og annet. Jeg fikk kjøpt et par gaver, lefse til frokosten 1. juledag og tre slag kaker. Jeg baker jo endel selv til jul, men jeg kjøper gjerne kaker jeg ikke baker selv. Berlinerkranser, strull og sandkaker fikk bli med hjem. Barna dekorerte pepperkaker, det var tilbud om ansiktsmaling og vi kjørte hest og kjerre. En virkelig fin førjulsopplevelse!

Julegrantenning her på Harestua har vi også fått med oss i dag, og fakkeltoget var lengre enn jeg kan huske å ha sett det noen gang før. Jeg ble rent rørt!  I fjor ble det ikke noe, tipper det var flere enn meg som savnet det da.

Til kvelds bakte vi pepperkaker, godt å være i gang med baksten. Gode ble de – og nå lukter det deilig jul i huset. Adventstaken har vi også fått opp, og tent et lys mens vi prøvesmakte det vi hadde bakt og kjøpt… Nå må jeg komme i gang med pynting av hus. Har begynt på kjøkkenet, men foreløpig er det… kaos!

God første søndag i advent til alle.

Julemarked Granavollen
Hest med nisselue på nydelige Granavollen

 

Postens julereklame 2021

Jeg synes denne reklamen for Posten var skikkelig fin. Og litt trist. Det er også fint å se all kjærligheten fra hele verden i kommentarfeltet. Flere som likte den?

Førjulskino – anmeldelse av Tre nøtter til Askepott

I går kveld så jeg Tre nøtter til Askepott på kino. Jeg har lyst til å være fullstendig ukritisk, og gi den terningkast 10, bare siden det er selveste Tre nøtter til Askepott. Og jeg synes virkelig den var kjempefin. Fantastisk natur fra Jotunheimen og Gudbrandsdalen, kulisser fra Maihaugen, hester og snø, et slott – og dansende nordlys. Og når både prinsen og Askepott er veldig søte og stemor er skikkelig skummel – da er det vanskelig å ikke like! Både jeg og hun jeg så den med reagerte på at prinsen kanskje ikke fremstår som den skarpeste kniven i skuffen, men begge har vært forelsket mange nok ganger til å forstå at man kan bli nokså dum når man er skikkelig betatt av noen. (Vi håper, for Askepotts skyld, at det er forbigående!)

Filmen holder seg tett opptil originalen, men med et moderne spark innimellom. Jeg liker at de hadde endret litt på slutten, det er fint at de tar middelalderen inn i vårt århundre på noen områder. Jeg liker også castingen, med mer fokus på mangfold enn det som er vanlig i norske eventyrfilmer. Tommel opp for det! (Og så synes jeg det er stas at Anne Marit Jacobsen har en rolle i filmen, siden hun også har en rolle i Reisen til Julestjernen fra 1976, og dermed blir en link mellom gamle og nye tradisjoner på norsk julefilm. I den tsjekkiske originalen har jeg for øvrig alltid lurt på hva slags forhold det egentlig er mellom kameratene til prinsen der de flåser og tuller rundt i snøen, men nå trenger jeg ikke lure mer på det.

TV2 har kjøpt rettighetene, og kommer sikkert til å vise den på julaften i årene fremover. På selveste julaften er det bare originalen som gjelder for meg. Tradisjon er tradisjon. Men resten av året ser jeg gjerne denne!

 

Kjoler fra Tre nøtter til Askepott
Noen av de flotte kostymene fra Tre nøtter til Askepott er utstilt i vinduet på Steen & Strøm.

Førjulshund

Jeg pynter ikke så veldig mye på hytta til jul, men siden den ikke er så stor, skal det ikke så mye til før den blir litt julete. Noen røde puter, litt pynt i trollhasselgreina, lyslenke på verandaen, en juleelg og noen hjerter i vinduet. Og Ronja (7,5 mnd) fant seg godt til rette i julesofaen. Jeg gleder meg til noen fine romjulsdager her!!

Hund i julesofa
Julehund i julesofaen. Smelt!

Novent

November + advent = novent, og akkurat nå er det mitt favorittord. Det er nå det er mulig å gjøre juleforberedelser uten å stresse, bruke god tid på planlegging, og kose seg med en julebok eller en julefilm uten at det er noe som må vaskes, bakes eller pakkes inn.

Og om du er en av dem som rett før jul tenker at du skulle begynt tidligere, så er det nå som er tidligere. Jeg er fornøyd med at jeg har nesten alle kalendergavene innkjøpt. Jeg forsøkte meg på en overgang fra pakkekalender (med 24 x 2 pakker) til en ferdig godterikalender i år, men ble høyt og tydelig nedstemt. Nå er planen å få pakket inn gavene i løpet av den neste uka også, så jeg slipper å sitte med det natt til 1. desember slik som jeg pleier.

Denne helga er vi på hytta, og her nyter vi virkelig novent. Vi har drukket gløgg, spist klementiner og skumnisser fra i fjor, begynt på en julefilm på Netflix – og jammen begynte det ikke å snø i kveld. En perfekt novent-helg med lave skuldre og tid til kos. I morgen har jeg en slags plan om å ta bilder til årets julekort, men det ender sikkert med unger som ikke vil smile og en hund som spiser opp hårbøylen jeg mener hun skal på hodet. Men, jeg krysser fingrene – for det hadde vært så deilig å ha også dette i boks nå. (Også skal jeg pynte hytta til jul i morgen. Ja, det er tidlig, men trolig skal vi ikke tilbake før i romjula, og da er det så fint å komme til ferdigpyntet julehytte)

Vi har forresten også spist potetgull fra Sørlandschips med ribbesmak. Jeg synes det smakte litt vel mye ribbe/svin, og gir det terningkast 4. Men vi måtte jo prøve! Nå vurderer jeg om jeg tør å smake på det med pinnekjøttsmak også…

Potetgull med ribbesmak
De skal ha for forsøket, men ingen innertier hos meg. Terningkast 4.

Test av julebrussaft

I fjor kom Fun Light med tidenes nyhet for juleentusiaster, nemlig julebrus-saft. Og den ble så populær at butikkene var utsolgt lenge før jul, og du kunne kjøpe flasker på Finn til mange penger. I år kom julebrussaften på plass i butikken tidlig i oktober. Eller, det vil si, den var ikke plassert ute i min lokale matbutikk, men befant seg på lageret, som en julehemmelighet for spesielt interesserte. Jeg hadde nemlig sett på Facebook at noen hadde kjøpt denne spesielle saften, og rushet ned til butikken. Ingen julebrussaft. Jeg prøvde igjen uka etter, fremdeles ingen julesaft. Men, da jeg skulle betale de andre varene mine, så jeg butikksjefen rekke en dame tre flasker av den eksklusive førjulsdrikken, og jeg må ha gjort store øyne, for han lurte på om jeg også skulle ha julebrussaft. OM jeg skulle! Jeg fikk kjøpe to flasker, og måtte nå endelig si fra om jeg ville ha flere. Men “han gadd ikke sette dem ut i butikken, for da ville de forsvinne med en gang, så folk som ville kjøpe den fikk spørre etter den.” Det måtte jeg le litt av. Men jeg lo ikke da jeg kom tilbake et par uker senere og måtte kvinne meg opp for å spørre om han ikke hadde et par flasker til på bakrommet… Det er ikke helt uten ydmykelse å være en julefreak!

(I fjor var det pinnekjøttet jeg maste etter i oktober, og det ble såpass flaut at jeg byttet matbutikk i noen måneders tid)

Sist den gærne julebrussaftdama (altså meg) var på butikken, ville butikksjefen gledesstrålende vise meg noe, for Zeroh har nemlig også kommet med julebrussaft i år – en rød og en brun type. Det måtte jeg jo prøve, og resultatet ble en uhøytidelig test hjemme med familien.

Resultatet:
Jeg og Jonas (9) rangerte dem likt: Terningkast 6 til originalen fra i fjor, Fun Light julebrussaft. Den røde saften fra Zeroh fikk terningkast 5, fordi den smakte litt mindre julebrus enn den andre, men den smakte likevel godt. Den brune varianten får terningkast 4. Alt i alt en god saft som smaker som Fruktfest fra Fun Light for de som drikker den, men spesielt julete er den ikke. Sanna (5) gav alle tre terningkast 6, men den fra Fun Light fikk mest terningkast 6 når hun måtte velge. Mannen i huset var den eneste som likte den brune julebrussaften best, men han var i solid mindretall. Dommen er: Julebrussaften fra Fun Light er den beste, skikkelig god julebrussmak av denne.

Og har du orket å lese helt hit, så sier jeg skål og gratulerer!

Julebrussaft
Julebrussaft: Suksessen fra fjoråret sammen med årets nykommere,