Oppskrift på vaniljekjeks

Da er jeg endelig i gang med årets julebakst! I dag har jeg laget marsipan, vaniljekjeks, iskake med daim og lussekatter/boller. Jeg fikk fire eggeplommer til overs etter marsipanen, så rundt midnatt havnet det hjemmelaget is med daim i fryseren også. Det er utrolig godt til krumkaker, sandkaker og kransekake – eller alene.

Marsipankuler og vaniljekjeks
Vaniljekjeks og marsipan er årets start på julebaksten.

Jeg tror ikke jeg har delt oppskriften på vaniljekjeksene tidligere. Egentlig skal det være vaniljekranser, men første året jeg forsøkte fikk jeg det ikke til, så jeg endte opp med å lage runde kjeks istedenfor. Og siden det smaker like godt, men innebærer mindre frustrasjon, så har det blitt sånn. Mandler og frø fra vaniljestang gir disse kjeksene utrolig god smak.

 

Du trenger: 

(Ca 35 stk)

50 g hele mandler

250 g hvetemel

1/2 ts hjortetakksalt

1 vaniljestang

125 g sukker

175 g smør

1 egg

Slik gjør du:

Mal mandlene. Rør smør og sukker hvitt, bland med mandler, mel, hjortetakksalt og vaniljekorn. Pisk egget litt, og samle deigen med egget. (Jeg brukte miksmaster til å blande alt utenom egget, det knadde jeg inn for hånd). Lag pølser av deigen, og trill kuler som du legger på et brett med bakepapir. Trykk dem godt ned på brettet. De trenger ikke være store, for de blir litt større under steking. Stekes på 200 grader i ca 7 min. Jeg steker mine til de er bittelitt gyldne i kanten. Avkjøl på rist, oppbevares i tett boks.

Dersom du heller vil lage marsipan, så finner du oppskriften her. I år laget jeg av 750 g mandler, 750 g melis og fire eggehviter. Da har jeg til oss her hjemme, samt nok til at jeg kan gi bort litt til mamma og svigermor. Årets marsipan ble litt “rustikk” siden jeg hadde brukt mandlekverna til mandler med skall før jeg kvernet de skoldede mandlene. Men jeg synes de ble fine, jeg.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg