hits

desember 2015

God jul!

Og så var endelig jula her. Jeg pleier å rekke å ønske god jul på bloggen i løpet av julaften, men det rakk jeg altså ikke i går. Det var en flott julaften, tross tidenes minst stemningsfulle julevær; varmt, med regn og veldig sterk vind. 

Ellers bestod dagen av det den pleier; Litt julestress, familie, Tre nøtter til Askepott på i bakgrunnen, mye og god mat, pakker (jeg ble godt fornøyd i år også!!), kaker og dessert, gløgg, julemusikk på anlegget og mye, mye mer. Herlig!!

Nå er romjula her, og den er også fin! Like koselig som førjulstida, men færre ting som MÅ gjøres. Nå skal jeg lese, spise godteri, være ute, se på TV og kose meg med familien min! 

Takk så mye for følget i år, neste år er jeg sikkert tilbake 24.oktober som vanlig...    GOD JUL!! Om å feire jul når man ikke tror på gud

Det hender jeg får spørsmål om hvordan jeg kan omfavne jula og religiøse julesanger og tradisjoner på den måten jeg gjør, når jeg ikke tror på gud. Det har jeg ment noe om på Kvinneguiden i dag. Kommentaren min leser du her.

Er du enig eller uenig? 

Finnes det noe finere enn julekonsert i en av våre flotte kirker? 

Årets juletre - med påfugltema

Faste lesere har ikke kunnet unngå å merke seg at jeg har planlagt et påfuglrelatert juletre i år. Det kom på plass i helga, og jeg er så fornøyd! Det er annerledes, men fargerikt, litt overraskende, og det tar opp noen av fargene fra stua. 

Vi har dekorert med dyp lilla, grønn, gull, blå og turkis - i ulike nyanser. Det er fugler, damer med fjærskjørt, fantasidyr og gammeldagse kuler, for å nevne noe. Det er gøy å prøve noe nytt, og neste år kan vi jo bare bytte igjen! Men jeg må innrømme at jeg likte det veldig godt. (Og mannen i huset synes treet med blått og sølvpynt som vi pleier å ha, er litt kjedelig)

Nå gleder jeg meg til å legge pakkene under treet i morgen kveld! 

Fjerde søndag i advent

Og som vanlig har jeg brukt denne dagen på årets fjerde og siste julekonsert. Kordial og Lunner Kammerkor har hatt julekonsert i 41 år på rad, og selv om jeg naturlig nok ikke har vært på alle (!), så har jeg fått med meg de aller fleste de siste årene. Det hører med - og gir meg alltid julestemning.

På vei til kirka så jeg nordlys, og det har jeg faktisk bare sett en gang før i livet. Det er ikke ofte det er nordlys på Hadeland, men det var det i kveld, og det var helt magisk. Stort og flott og grønt. Det føltes som en julegave å få lov til å se det, det er mange år siden sist.  

Kun tre hele dager igjen til jul, folkens. Hva skal dere bruke dem til? Min plan ser slik ut: 

  • Lage marsipan
  • Kjøpe siste julegave til pappa og pakke inn resten av julegavene
  • Skrive julekort som kommer til å komme frem i romjula
  • Levere klær jeg har samlet inn til det lokale flyktningemottaket 
  • Rydde gjesterommet 
  • Ta opp ribba så den rekker å tine 
  • Handle resten av maten vi trenger for å overleve til fjerde juledag når butikkene åpner igjen
  • Dra over bad og gulv 

Det ble en ganske kort liste, så her må det være ganske mye jeg har glemt!! Heldigvis kommer jula uansett... 

Julepyntet kake

Fredag kveld var jeg på julebord hos en nabo. Det var superhyggelig - nydelig mat og godt selskap. Og en av gjestene hadde med seg denne kaka, var ikke den fin? 

Juleselskap i heimen

Da har årets pinnekjøttlag kommet og gått. Det er alltid hyggelig å samle familie på begge sider, og julen er en fin anledning til å gjøre akkurat det. Litt kaos ble det selvfølgelig også, må innrømme at jeg ble litt stressa da festens to yngste deltakere i år benyttet anledningen til å dekorere hele veggen i TV-stua med fargeblyanter mens vi vi spiste ferdig. Jeg liker originalkunst, det er ikke det, men kanskje ikke rett på veggen..! Heldigvis gikk det av med såpe og vann.

Og pinnekjøttet ble vellykket, riskremen god - og ikke minst kom vi et hakk nærmere selve jula. Juletreet ble pyntet i dag tidlig (tok litt tid siden mannen måtte kjøpe ny fot. Som vi ble enige om å gjøre i fjor, men det ble glemt - og på nytt aktualisert når juletreet skulle settes inn i går kveld... ), vi har vasket og ryddet - så nå kan jula snart bare komme! 

Om fem dager er det julaften! 

Om en uke er det...

julaften!! Flere enn meg som synes tida har gått fort? Det er litt stille fra meg her om dagen - vi forbereder nemlig stort selskap her på lørdag. Akkurat nå er det litt rart å tenke seg at kaoset som råder i heimen skal bli til fest og julestemning om bare to dager...! (Og jeg er så heldig å ha blitt invitert på julebord hos en nabo i morgen kveld, så her går det slag i slag) Men vi kommer i mål! 

Og juletreet ble innkjøpt i dag, og med treet kommer jula, nesten uansett hvor mye av det andre som er på plass. Det minner meg på at jeg har noen pakker å pakke inn også før lørdag kommer.  

 

Beauty comes in all shapes

Det er umulig å ikke kjenne bittelitt på presset om å gi barna gode opplevelser i førjulstida. Søndag bakte vi pepperkaker, men det ble selvfølgelig ikke så idyllisk som man ser i glansede julereportasjer. (Hvor alle smiler og ingen søler). Etter en liten time var sønn sur og far utslitt - og mor hadde litt dårlig samvittighet for mislykket førjulskos. MEN i går pyntet jeg og sønn pepperkaker før leggetid, og det gikk så mye bedre! Han var blid - og jeg var blid - og resultatet er det ingenting å si på, er det vel? Synes faktisk de er ganske fine, selv om de også er litt stygge. Tar med meg lærdommen videre - det er jo både mye lettere og morsommere å pynte enn å kjevle ut myk deig. 

Årets husmortips

De har jeg ikke så mange av, altså. Men, da vi flyttet til nytt hus, fikk vi elektrisk vindusvasker av svigermor, og den er intet mindre enn fantastisk! Så for første gang har jeg vasket vinduer til jul, det går som en lek!! Med vinduer fulle av fingeravtrykk, tungemerker (!) og matrester (!!) føles det som en bra ting å få gjort før jul. 

Sånn ser vidunderet ut - bare å sette på ønskelista! Bakebonanza

Gårsdagen stod i bakingens tegn. Jeg skulle egentlig ikke lage kokosmakroner i år, men etter å ha halvveis dratt en lysten unge bort fra kjøpemakronene på butikken i går tidlig, ble det endring i planene. Det er jo veldig enkelt, og i grunn ganske godt også. Iallfall når de er rett fra ovnen... nam! 

Jeg har også laget amerikanske cookies, de hører med her i huset til jul, og blir alltid spist opp. En pepperkakedeig ble det også, halvparten er bakt ut i dag tidlig, resten skal jeg ta nå. Med to slag i fryseren (marvposteier jeg laget i november og kransekakestenger jeg har kjøpt på julemarked) er jeg nå oppe i fem slag. Om jeg teller med konfekt (og det gjør jeg), så skal jeg nok komme meg på syv slag før jula ringes inn.  

Her finner du oppskriften på pepperkakene våre, her er de amerikanske kjeksene med nøtter og sjokolade, og her finner du min veldig lettvinte oppskrift på kokosmakroner.

Hva baker du til jul?  

Mangler du noe å ha på deg i romjula?

Noen som har fått med seg at stygge julegensere er en trend også i år? Ok, jeg har funnet verdens beste(?) nettbutikk, med julegensere du ikke kan forestille deg... Hva med den for ammende? Eller genseren som har plass til både akevitten og shotglasset? Altså...

(Og for deg som vurderer det seriøst, så er genserne fra Etsy.com, og butikken heter yoursassygrandma)   Bildene er lånt fra Etsy.com/yoursassygrandma

Ny julekjole...

...skal jeg ikke ha i år. Men hvis jeg skulle hatt, så synes jeg denne fra Coast var ganske så fantastisk. 

Og hurra for to små uker til julaften i dag!400 julegaver

Men jeg pakket ikke alle alene, heldigvis... Egmont Publishing, hvor jeg jobber, har som tradisjon å sende gaver til barn som må feire julen på et av landets krisesentre. I år sender de 400 julegaver til barn i ulike aldre, og da er det dugnad i kantina for å pakke inn presangene. Også årets julegave til de ansatte går til et veldedig formål, som vi kan være med på å stemme frem selv. Jeg liker at bedriften min har et sosialt engasjement, og det er en hyggelig førjulsaktivitet å pakke julegaver i fellesskap med andre kolleger.

Kvelden tilbrakte jeg i Frogner kirke, på årets tredje julekonsert. Tett program! Denne gangen var det Ole Edvard Antonsen, Didrik Solli-Tangen og Elisabeth Andreassen. En flott konsert, og koselig samvær med storesøster.Andre søndag i advent

Istedenfor å bruke kvelden på å lete etter en forsvunnet adventsstake (nei, ikke den jeg kjøpte forrige helg, jeg er ikke så rotete), har jeg vært på konsert med Sissel Kyrkjebø. Jeg hadde hørt at den julekonserten var utrolig bra - og det var ingen overdrivelse. Det var helt fantastisk!

Repertoaret rommet både klassiske julesanger som Glade Jul og Nå tennes tusen julelys, amerikanske julelåter, julesangene du bare må HØRE (som O helga natt), gospel og sanger som egentlig ikke er julesanger, men som har et budskap som passer til tiden vi er inne i nå. Sissel sang blant annet en nydelig versjon av Tears in Heaven.

Hun hadde med seg tre korister fra London som hadde et par numre selv, helt fantastisk! Og hvem blir ikke sjarmert av Et barn er født i Betlehem med karibisk vri? Det var rett og slett en av mine beste julekonsertopplevelser noensinne, og når det hele ble avsluttet med Deilig er Jorden (som seg hør og bør), var det hele komplett. Klassisk, overraskende, variert - og med masse julestemning og energi. Terningkast seks fra meg. 

Full av begeistring er det kveld her - håper dere får en fin førsjulsuke! 

Julepynten jeg IKKE trenger

Jeg gikk forbi disse i Bogstadveien en dag denne uka. Jammen bra det er noe julepynt jeg ikke MÅ ha også... (Beklager til alle de som elsker dansende frosker med langt, krøllete hår) 

Julemarked på Hadeland Folkemuseum

I dag har jeg vært på julemarked med sønnen min, mamma og samboeren hennes. Jeg hadde i utgangspunktet gledet meg veldig, for jeg er glad i julemarkeder, og jeg er glad i Hadeland Folkemuseum. Men jeg må innrømme at jeg ble bittelitt skuffet.

At været var hustrete og lite vinteraktig er ikke arrangørenes feil, men jeg synes det var ting de kunne ha gjort annerledes. For eksempel synes jeg det var få boder, og endel av bodene hadde glissen varebeholdning. (Skal det ikke bugne når det er jul..?) Noen av de flotte husene kunne også med fordel ha vært åpne, for omgivelsene er jo perfekte for et julemarked. Må også innrømme at jeg ble skuffet over kafeen (alle vet at kafeen er noe av det viktigste) som var utendørs og tom for halvparten av varene etter kun to timers åpningstid. Det ble et tøft møte med virkeligheten for sønn (3) da den siste pepperkaka på pinne forsvant rett foran øynene hans... Heldigvis hjalp det da han fikk se to jenter som hadde kledd seg ut som Elsa og Anna fra Frost. 

Men, det ble kransekake til jul - og en julegave til mannen. Dessuten er det hyggelig med en liten utflukt! (Og det skal legges til at det er første gang dette julemarkedet arrangeres, så det kan jo hende at ting blir litt annerledes når de har fått prøvd seg et år)    

Magisk konsertopplevelse

I går hadde jeg en fantastisk konsertopplevelse med Arve Tellefsen og Nidarosdomens guttekor i Uranienborg kirke. Jeg har vært på konsert på dem før, og de skuffet ikke. Det å få lov til å sitte der og nyte nydelig musikk og flotte omgivelser - det gir meg skikkelig julestemning. Er for øvrig så utrolig imponert over de yngste i koret, de kan ikke være mer enn åtte år.  Klokkeklare, lyse stemmer som når toner som er så høye at man ikke skulle tro tro det var mulig. En stor musikkopplevelse, og en fin start på årets julekonsertsesong. Søndag er det Sissel Kyrkjebø som står for tur. 

Og tenk, tre uker til julaften i dag! Nå begynner det virkelig å dra seg til 

Jul på jobben

Tenk at vi skriver desember! Desember er jo årets aller koseligste måned, selv om jeg også alltid er litt stressa over alt jeg har lyst til, men som jeg ikke rekker i år (heller). Men jeg rekker mye, blant annet har jeg vært med på å dra i gang julekalender på jobb. Noen måtte trues til å være med, med noen juletrusler til et godt formål må vi kunne leve med. Juletre har vi også, og det er så koselig!

I kveld skal jeg sparke i gang julekonsertsesongen med Arve Tellefsen og Nidarosdomens Guttekor, og jammen snødde det ikke da jeg tok toget til jobb. Drømmedag!

 

Den fineste adventsstaken


Fra Indiska

Mari Julefreak

Mari Julefreak

34, Oslo

Siden jeg er godt over gjennomsnittet interessert i jul og julefeiring, måtte det bli en førjulsblogg. Jeg blogger blant annet om julekonserter, julekaker, julepynt, egen julefeiring, og tanker rundt jula. Jula 2018 blir niende(!) jul på bloggen, og den starter som vanlig 24. oktober. Jeg begynner nemlig nedtellingen når det er to måneder igjen til jul. Vil du telle ned til jula sammen med meg her? Jeg blir veldig glad for kommentarer og innspill fra andre juleelskere.

Follow on Bloglovin

Kategorier

Arkiv