hits

desember 2014

God jul

Så var dagen her! Selveste julaften. Jeg feirer i nytt hus for første gang, og det blir en rolig feiring med mann og barn. Vi er godt i rute, så akkurat nå er det titting på Tre nøtter til Askepott som jeg satte på pause i stad. Askepott hører med! Julegrøt har vi også spist, og ribba har stått i ovnen i flere timer allerede. Det ryktes at julenissen kommer på besøk etterpå, men vi får se om han dukker opp. Han har vel mange hus han skal innom i kveld... Må innrømme at jeg gleder meg litt til pakkene jeg også. Jeg tenker ikke så mye på dem før jul, men når jeg ser det ligger gaver der med mitt navn på.. det er jo umulig å ikke bli litt nysgjerrig?    

Siden det er julaften takker jeg for meg for i år, men du skal se at jeg plutselig er tilbake om en ti måneders tid... Og til da - riktig god jul og et fantastisk godt nytt år til nye og gamle lesere! 

Julebord dekket til tre. (Og ja, det ble noen grønne julekuler på meg i år, men som dere ser har jeg allerede fått bruk for dem... ;) 

Årets to juletrær

Lille julaften, og nå er det like før. Snart legger jeg ned penn, innpakningspapir og vaskeklut for i år, i romjula skal jeg ikke løfte en finger før godt utpå sjette dag jul. Og det er bare fordi vi får gjester på nyttårsaften. Det jeg ikke har rukket nå, det får jeg gjøre neste år. 

Men juletreet har vi selvfølgelig pyntet i god tid. Det er som vanlig en edelgran, det går i sølv og blått i år også, og plasseringen er nøye planlagt, tegnet inn på hustegningene med stikkontakt, nok plass - og med innsyn fra både TV-stue, spisestue og kakespisekroken vår.    

Treet er fullt av minner. De skeive nissene i glass fra Tallinn, sølvbjella fra New York, de blå porselensnissene fra Nederland, sølvnøkkelen fra året vi flyttet inn i vår første felles leilighet, de nydelige figurene fra Karen Blixens jul/Rosendahl, huset til Mummi i sølv som ble kjøpt på årets tur til Gøteborg, de klumsete julefigurene fra Julehuset i Bergen, forbokstavene våre i sølv som ble innkjøpt i forelskelsens rus for noen år tilbake, hjertet jeg fikk av mamma da hun hadde kreft - og ble frisk, ridderne jeg kjøpte i slottsbutikken da jeg jobbet på Akershus Festning. Og ballerinaen, de blå kulene, kamelen og alle de andre tingene som jeg bare synes er så utrolig vakre.    Jeg har som noen har fått med seg ikke bare ett, men to trær. På loftstua står et falskt juletre som har vært tent siden siste helgen i november. Og fortsatt blir jeg så glad, så glad når jeg kan skru det på om morgenen når jeg står opp. 

Pynten har påfugltema, og består av instrumentspillende damer med skjørt av grønne fjær kjøpt i Tyskland, kuler i påfuglfarger i to størrelser fra Habitat (årets), gullpåfugler fra Åhlens, en stor, sort påfugl fra Sia og annen pynt jeg har samlet de siste årene, i påvente av at jeg en dag skulle pynte et påfugltre!

Nytt liv til gammel skål

Jeg husker deg fra mine barndoms juler. Du stod og skinte på skjenken til bestemor og bestefar, og var fylt med hjemmelagede mintknapper med mokkabønner på. Det er iallfall slik jeg husker det. Alle selskapene du hadde fortalt om hvis du kunne. All den barnslige gleden over å hente ut en seigmann eller en kremtopp... Da jeg møtte deg igjen var du sliten og sort, og ingen hadde sett på deg på flere år. Det var lenge siden det lå sjokolade i skåla di.

Men i år får du atter skinne, og igjen er du fylt med julegodter. Og du skal få nye selskaper å fortelle om, kjære, vakre skål. Jeg er glad for at jeg fant deg.    

Julekonserten som gir meg aller mest julestemning

Selv om jeg kanskje burde ha tilbragt kvelden i går med min mann, bryllupsdagen tatt i betraktning, ble det julekonsert i Lunner  kirke med Kordial og Lunner Kammerkor istedet. Den muligheten byr seg jo bare en gang i året, mannen min ser jeg hver dag...

Det ble årets siste julekonsert, men denne konserten må jeg få med meg for å få skikkelig julestemning. Og om det var julestemning i går! Snøen lavet ned, og gjorde verden hvit og vakker. Og kor og solister var bedre enn noen gang, synes jeg. Og selv om jeg ikke er religiøs, så er det noe med kirkebygg. De gir en stemning og en ro jeg finner få andre steder. En herlig opplevelse - nå ER det jul! 

Ett års bryllupsdag

I går hadde vi ett års bryllupsdag, og vi feiret med å spise øverste laget av bryllupskaka vår. Jeg vet ikke hvordan den tradisjonen oppstod (noen som vet?), men jeg håper det bringer lykke. Det er vel ingen overraskelse at den smakte bedre i fjor... Men når det er sagt, så hadde sjokolademoussen i kaka holdt seg overraskende godt. 

En fantastisk dag å se tilbake på. (Selv om jeg gjerne skulle hatt det været i fjor som vi har på Harestua nå. Snø på trærne, knallblå himmel og -8 grader. Men man kan ikke få alt) Noen flere bilder fra bryllupet vårt finner du her


Foto: Solfrid Østerholdt

Førjulsselskap

Det krever litt logistikk, men det er veldig hyggelig å kunne samle store deler av familien til selskap før jul. I noen år nå har vi hatt tradisjon for å invitere på pinnekjøttlag siste lørdag før jul. I år var vi 19 stykker til bords med stort og smått, og det sier seg selv at det tidvis ble både høy puls og litt kaos. Men med familie er det mye som går, og tross alt var det trangere da vi bodde på 67 kvadratmeter, selv om vi da bare var 17 til middag...  

Jeg hadde som vanlig laget altfor mye dessert, men verken pinnekjøtt eller dessert er det verste å bli sittende igjen med. Jeg gleder meg allerede til middagen i morgen! Og i romjula skal vi spise oss fra hus til hus i familien, det er fordelen med å "gjøre seg ferdig" med sin del før jul... 

Og nå nærmer det seg, folkens!!

     

Så ble det pepperkaker i år også...

Jeg trodde jeg hadde slått meg til ro med at jeg ikke rakk å bake pepperkaker i år. Vi prioriterer jo det sosiale stort i desember, og det må nødvendigvis gå utover andre ting. Og i år hadde jeg altså ikke rukket å bake pepperkaker. Inntil jeg i går kveld måtte slå fast at jo, jeg MÅ bake pepperkaker, skal det bli jul... Så da satte jeg i gang, og laget min aller første pepperkakedeig! Man skulle tro en Julefreak hadde lang erfaring med det, men det er alltid mamma som lager deigen, og jeg som trykker ut. Men jeg prøvde meg - og det var jo ikke noe problem, viste det seg! Deigen ble laget på torsdag, og så stekte jeg kakene i dag. De ble tynne, sprø og veldig gode, om jeg skal si det selv. 

Oppskriften finner du her.Jeg har over 120 pepperkakeformer, men måtte begrense meg til et utvalg i dag. 

En uke til julaften!

Tenk, bare en liten uke til julaften i dag. Vi har kjøpt juletre som står og tiner i garasjen, så nå føler jeg virkelig at det nærmer seg jul. Lørdag skal vi ha juleselskap med 19 personer til bords, og det er mye som gjenstår til da. Blir ørlitt stressa av å tenke på det, men jeg vet at vi kommer i mål til slutt. Så får vi heller slappe av etterpå.  

Jeg er ikke ferdig med årets julekort, så jeg skriver så blekket spruter. Jeg klarte ikke å finne et bilde av sønnen jeg syntes egnet seg som julekort i år, så istedenfor å trykke opp slike kort, har jeg fremkalt bilder av venner og familie som jeg har tatt gjennom året. Så heller enn bilder av junior og oss, får folk bilder av seg selv.. (og det er da mye mer spennende, eller hva?) 

Noen av årets julekort ser derfor slik ut:Posene er kjøpt på IKEA. Oppi er det bilder, julekort og kanskje blir det noen twist også...   

To rosa julegaver

Gjennom året tar jeg vare på esker og poser jeg kan bruke til å pakke inn gaver i. De fleste tingene jeg sparer på blir liggende og ta opp plass som de er, men av og til glimter jeg til. I år har jeg for eksempel pakket inn julegaver i disse to rosa boksene, som jeg har fått på jobben. På toppen har de reklame for et-eller-annet, men den klarer jeg å skjule ved hjelp av en pepperkakeform og litt gammelt julepapir jeg også har spart på.  

Ble selv ganske godt fornøyd med gjenbruksinnpakningen min: 

Tretten julegaveideer du fikser (nesten) uten å gå ut av døra

Julaften nærmer seg - og jeg er ikke ferdig med julegavene. Med noen unntak, så hater jeg å gå i butikker i desember, det er altfor mye stress. Det er for sent å bestille fra nettbutikker nå - men helt umulig å fikse gaver fra egen stue er det vel ikke?

Her er tretten forslag fra meg: 

(Noen av ideene involverer en tur i matbutikken, eller til printerrommet på jobben  - men dit må du vel uansett denne uka?) 

 1. Gavekort på en kulturopplevelse. Send en sms og spør om vedkommende er opptatt den og den dagen - eller kjøp et åpent gavekort på billettservice.no du kan printe ut. Eller, skriv på et kort (eller i aller verste fall, en post-it, for det er vel selve gaven som teller?) at du gjerne vil ta med din beste venninne/mamma/bror på teater i 2015. Dato og stykke kan dere komme tilbake til. 
 2. Til barn: Skriv et hyggelig kort hvor du inviterer på lekeland eller lignende (sønnen i huset fikk en date på Leos lekeland på Ulsrud med en liten venninne til jul i fjor, det ble hyggelig samvær for både små og store)
 3. Flere ideer til opplevelser med nieser/nevøer: Kinobesøk, tur i svømmehallen, tur på museum eller jentetur til nærmeste shoppingsentrum med kafé og kos. (Tips: Foreldrene vil sette ekstra pris på disse gavene om de slipper å være med selv..)
 4. Gavekort på middag. En mulighet er hjemme hos deg selv (min erfaring er at du ikke en gang trenger å være spesielt god til å lage mat, bare du inviterer noen som er enda dårligere til det enn deg..). Alternativet er å invitere på middag ute. Noen restauranter har gavekort du kan printe ut, hvis ikke gjelder samme regel som nevnt over - lag et hjemmelaget gavekort.
 5. Flaxlodd. Ok, så må du ut av døra, men de er iallfall lett tilgjengelige. Og hvem blir vel ikke glad for flaxlodd? Jeg synes det er gøy å skrape, men bruker aldri penger på det selv. Og en fin gave til den som har alt - bortsett fra nok penger. 
 6. Spiselige gaver du lager selv. Her er mulighetene uendelige, og et kjapt google-søk på spiselige gaver burde hjelpe deg på vei. Men gå for noe du vet mottakeren vil like. Mine forslag fra egen blogg er amerikanske cookies på glass eller marsipan.       
 7. Ikke undervurder matbutikken som shoppingmekka. Mange butikker har godt utvalg av barnefilmer - hvilket barn blir ikke glad for en dvd og en pose godteri? Kosepakker til ei venninne er det også mulig å sette sammen herfra - hva med noen magasiner hun vil like og litt (eller mye!) godteri/nøtter eller lignende ved siden av? Dette kan også sprite opp den obligatoriske vinflaska man ofte ender opp med å gi bort til jul - men forutsetter at du allerede har kjøpt vinen. For Vinmonopolet nå de siste dagene før jul er kaos, og det er vi jo ute etter å unngå med denne guiden. 
 8. Har du noe hjemme som noen ville blitt glad for? Hva med en bok du allerede har lest, men som mottakeren vil bli glad for? Skriv en personlig hilsen inni - og send videre. Kanskje har du en veske, et smykke eller et klesplagg noen har kommentert hyppig - er det mulig å gi det bort til vedkommende i gave? Får du til dette er det både lite tidkrevende, nesten gratis (føles iallfall slik) og du bidrar til gjenbruk. Tommel opp! 
 9. Kan du gi bort et kurs? Søk på nettet, eller kanskje du klarer å lære bort noe selv? Kan du for eksempel lage sushi, så kan du invitere din sushielskende venn hjem på kurs du holder selv.
 10. Til den som har alt (og som ikke vil ha flaxlodd..), gi et bidrag til for eksempel Leger uten grenser eller Redd Barna. De har gavekort du kan printe ut fra hjemmesidene deres.  
 11. De fleste har en vinflaske eller annen alkohol stående. Dersom du vil at det skal se ut som om du har gjort en innsats, kan du tegne en personlig etikett du limer utenpå flaska, eller lime på et morsomt bilde av deg og mottakeren. Dette tipset fungerer også med hjemmelaget saft.  
 12. Kjæresten eller mannen kan få gavekort på en datenight med favorittmaten, massasje og valgfri film. (Og annet etter eget ønske..) 
 13. Det er for sent å få leveringer fra nettbutikker hjem før jul nå. Men, dersom du er helt i beita, kan du bestille en gave, printe ut bildet av gaven du har bestilt, og pakke inn bildet med beskjed om når gaven dukker opp. Jeg tenker at det kan funke bra hvis det er noe vedkommende virkelig har ønsket seg.  Eller lag en rebus så mottakeren må gjette seg til hva du har kjøpt. Kanskje blir det så gøy at mottakeren glemmer at du var for sent ute med å ordne julegavene i år...?

Noen som har flere forslag? 

 

Grønt ER skjønt

Altså, jeg har allerede tre sett med juletrepynt i ulikt tema. Men om jeg skulle investere (ja, for det er det eneste riktige ordet) i et fargetema til, så må det bli gull og grønt. Har sett så mange fine, grønne kuler i år, og det tror jeg hadde blitt perfekt sammen med gull. Men, må nok holde meg i skinnet. Er nemlig usikker på om ekteskapet mitt overlever mer juletrepynt nå... 

Bildet er tatt på Illums Bolighus på House of Oslo. 

Hadeland Glassverk

Hurra for tredje søndag i advent! Det begynner å bli slunkent i smørbukkaramellkalenderboksen min, og det betyr at julaften nærmer seg med stormskritt. Jeg prøver som vanlig å holde fokus på hva jeg rekker før jul, og ikke alt jeg ikke rekker (i år heller!). Men noen ganger holder det hardt, jeg skal innrømme det... 

Men, en ting jeg har rukket i dag, er en førjulstur til Hadeland Glassverk. Det hører med, og siden det er på vei til Hønefoss hvor vi har vært i juleselskap i dag, passet det bra med et stopp. Jeg handlet ikke så mye (bare et par småting til meg selv), men jeg får julestemning av å gå i butikker med julevarer, med julemusikk i bakgrunnen, samt at omgivelsene på Glassverket innbyr til julestemning i seg selv. Nå har mildværet slått inn, men tidligere i dag snødde det faktisk litt, bonus! Tur med hest og kjerre ble det også, det er sånn man har lyst til å gjøre, men som ikke helt er lov før man får barn. Men med barn er alibiet i orden! 

Sånn, det var dagens reklame for noe av tilbudet i min fine region, Hadeland. Dagens julekupp...

... er denne kjolen fra Monsoon! De hadde 30 % rabatt på hele butikken i dag og resten av helga, og siden det er en av mine favorittbutikker (jeg er kjolegal i tillegg til å være julegal), måtte jeg innom etter jobb. Og jammen ble det ikke en fantastisk julekjole på meg. Jeg vet ikke når jeg skal få brukt den, kanskje på julebord neste år? Eller på julaften, siden det er jeg som bestemmer dresskoden den dagen? Den er så fin at jeg tror jeg blir litt lykkeligere bare av å ha den i skapet... Hva synes du? 


Bilde lånt fra Monsoon.co.uk

Amerikanske cookies

Jeg har lagt ut oppskriften på cookies før, men her kommer den igjen. Disse kakene er den store favoritten her i huset, og selv om de sikkert kan spises hele resten av året også, lager jeg dem til jul, og dermed er de blitt en julekake for oss. Jeg bakte i går, og jammen ble det ikke over 100 små kaker. Men de er veldig gode, så de blir nok ikke så gamle. Og noen kan jo gis bort også? 

Du trenger: 

 • 250 g smør
 • 2,5 dl hvitt sukker
 • 2,5 dl brunt sukker
 • 2 egg
 • 2 ts vaniljesukker
 • 7,5 dl mel
 • 1 ts natron
 • 0,5 ts salt
 • 2,5 dl hakkede hasselnøtter/mandler (jeg bruker mest hasselnøtter)
 • ca 200 g lys kokesjokolade (eller annen sjokolade) 

Slik gjør du: 

Rør smør og sukker hvitt. Ha deretter i eggene, så det tørre. Nøtter og sjokolade røres inn til slutt. Det blir en tykk deig, så du må hjelpe til med hendene. Form deigen til pølser, avkjøl i kjøleskap. Jeg pleier å rulle pølsene inn i matpapir. Skjær i skiver, og stek på 180 grader i ca 10-12 minutter. (De skal bli litt brune i kantene). Avkjøles på rist. Denne oppskriften holder til ca 100 stk (jeg lager de ganske små, for de vokser litt i stekeovnen), men du kan jo halvere den om du vil ha færre kaker.  God jul og fagott nyttår

Årets julekonsertbonanza nærmer seg slutten - i går var jeg på årets tredje julekonsert. Denne gangen var jeg sammen med fire venninner på Oslo Fagottkor i Lilleborg kirke. Og så gøy det var! Nydelig korsang, show, ord til ettertanke og en haug med absurditeter. Og midt opp i sirkuset klarte de jammen å gi meg julestemning også. Fantastisk artig!! Mitt favorittnummer var nok deres versjon av "Så går vi rundt om en enebærbusk". (Eller Jorden rundt om en enebærbusk, som de kalte den) Samer, Star Wars og magedans var stikkord - den julesangen kommer aldri til å bli den samme igjen, for å si det sånn! 

Jeg likte godt kombinasjonen av humor og alvor - og av julesanger fremført på klassisk vis sammen med omskrevne julesanger fylt med ablegøyer og menn i crazy kostymer. Masse energi og masse livsglede - anbefales på det sterkeste neste år!! (Det ble mange utropstegn i dette innlegget, men så gøy var det, altså) 

Dersom du syntes at dette hørtes gøy ut, så har de også gitt ut juleplate i år. Den kan blant annet kjøpes på Platekompaniet.no:

PS: Jammen var det ikke to uker til julaften i går. Gratulerer med det!

Rett før det gikk en kule varmt...

Med årene har jeg fått sansen for litt eksklusive, dyre julekuler i ekte glass og med fine detaljer. Jeg var en snartur innom Norway Designs i går, men måtte bare rygge sakte ut igjen før alle julegavepengene ble brukt på uanstendig dyre julekuler... Men mange fine, ikke sant? 

Julestemning i Frogner Kirke

Julekonsert nummer to av fire for i år ble unnagjort i Frogner Kirke i går sammen med mamma, samboeren hennes og verdens beste storesøster. Skikkelig familieutflukt! Jeg er glad jeg har en familie som er like julete som meg selv, det kommer godt med for en Julefreak. 

Selve konserten var veldig bra; Ole Edvard Antonsen, Sølvguttene og Didrik Solli-Tangen. Jeg hadde ikke vært på konsert med dem tidligere, men hadde høye forventninger. Heldigvis ble de innfridd! Jeg likte spesielt at Antonsen spilte temaet fra Tre nøtter til Askepott - det er lite som gir meg mer julaftenstemning enn den musikken. Solli-Tangen hadde også en fantastisk versjon av Nordnorsk Julesalme, en sang jeg liker veldig godt. Og Sølvguttene - imponerende! Halleluja gav oss gåsehud, og den gæliske julesangen som ble fremført til slutt av alle tre var helt nydelig. De har konsert hvert år, så neste år har du muligheten igjen. Anbefales! 

(Og det er noe med julekonsert i kirker, det gir en helt spesiell, høytidelig stemning) 

Oppskrift på enkel, hjemmelaget marsipan

Ingen jul uten marsipan - en årelang tradisjon i min familie. Et år så det ut som om vi ikke skulle rekke det, men det endte med at jeg trillet marsipankuler på julaften mens de andre var i kirka. Skulle tatt seg ut å feire jul uten hjemmelaget marsipan, liksom!

Og det slipper jeg i år! 

Du trenger:

 • 1 kg mandler (skoldes dagen før, tørker natten over flatt på brett)
 • 1 kg melis
 • 5 eggehviter  

 

Slik gjør du: 

Mandlene skoldes før du skal lage marsipan. (Du skolder ved å koke opp vann, ta kjelen av plata, helle i mandlene, og la de ligge til skallet begynner å løsne. Legg dem i et kjøkkenhåndkle, gni mandlene mot hverandre med håndkleet, og sorter skall og mandler)  Legg dem på et brett og tørk ca et døgn. 

Mal mandlene i mandelkvern eller kjøkkenmaskin. Da jeg var liten malte vi mandlene to ganger - det holder fint med en. 

Rør sammen melis og de skoldede mandlene i en stor bolle. Tilsett fem eggehviter du har vispet lett sammen, og kna marsipanen godt sammen. Del deigen i flere deler om det blir for tungt. Blir marsipanen for tørr kan du tilsette flere eggehviter. 

Tilsett konditorfarge etter eget ønske, og form kuler og figurer. Tørk gjerne på brett noen timer, så får marsipanen litt skorpe. Oppbevares kjølig. 

Oppskriften gir to kg marsipan, men den kan fint deles på to eller fire. Og for ordens skyld, marsipanen er glutenfri. 

 

Oppskrift på kokosmakroner

I fjor forsøkte jeg en ny oppskrift på kokosmakroner, men de ble jeg ikke så fornøyd med. Det var i tillegg en litt styrete oppskrift, bare eggehvitene skulle brukes og deigen skulle varmes opp i kjele. I år har jeg derfor plukket frem en god, gammel oppskrift, som jeg tror stammer fra skolekjøkkenet på barne- eller ungdomsskolen. Jeg ble godt fornøyd med resultatet, og fikk dermed slag nummer to i boks for i år. Her har du dermed en superenkel oppskrift på en kake som spises av både barn og voksne:   

Du trenger: 

 • 2 egg 
 • 1,5 dl sukker
 • 6 dl kokosmasse
 • 50 gram margarin

 

Slik gjør du: 

Smelt smøret, avkjøl. Visp egg og sukker i ca ett minutt. Rør inn kokosmassen og det smeltede smøret. Sett deigen i små topper på bakebrettet. Stekes på 200 grader, midt i ovnen, ca 10 minutter. 

Oppskriften holder til ca 20 kaker. Jeg doblet den, og fikk rundt 40. Jeg glemte også å avkjøle smøret, men det gikk helt fint. 

Og ja, hurra for andre søndag i advent! (Og nå har jeg fått opp en adventsstake også) 

Vinter på Vollen

Etter julekonserten i går overnattet jeg hos venninne og kollega Inger-Lise (som allerede er nevnt flere ganger her på bloggen fordi hun er (nesten?) like juleglad som meg. Hun bor på Vollen i Asker, og da vi våknet til nydelig, klart vintervær i dag, måtte vi jo ut! (Etter en laaaang, hyggelig frokost selvfølgelig) Jeg synes ofte været i desember er grått og fuktig, men været som var i dag er det beste vinterværet man kan få. Sol, klart og kaldt nok til at det knitrer under skoene og prikker i kinnene. Et nydelig lys var det også ute, selv om jeg ikke klarte å fange det helt med mobilkameraet mitt.

Vi begynte på Sjøstrand, og fikk siden sjekket ut det lokale næringslivet i Vollen sentrum (jeg og Bjørg ble kvitt noen kroner på kontoen..) Vi fikk også besøkt Little England Tea Rooms, og med varm scones, syltetøy og clotted cream fikk jeg et øyeblikk følelsen av at jeg var i England, mitt favorittland. En helt strålende førjulsformiddag, med andre ord. Lykke!   

   

Julerock

Noe av det beste å gjøre i førjulstida er å dra på julekonsert. I år skal jeg på fire totalt - og moroa begynte i går. En kollega i naboredaksjonen, Birgitte, synger i en gruppe som hvert år har julekonsert på Musikkflekken i Sandvika. De har holdt på i femten år, og det var en knallkonsert! Repertoaret var i hovedsak amerikanske julesanger, gamle og nye, med noen fantastiske unntak som Maria Menas "Home for Christmas" som er en favoritt hos meg. Det var høy kvalitet og stor stemning.

Det var lov å synge med, og etter noen glass vin var det herlig befriende å synge med til blant annet Do they know it is Christmas, Let me be your father Christmas og Last Christmas. Min kollega Bjørg, som var på sin første ikke-kirkelige julekonsert, har erklært dette for å være en tradisjon, så neste år skal vi tilbake. Gjengen samlet også inn penger til en veldedig organisasjon, Sabona, noe som også er sympatisk i denne søte førjulstid.

Billettene er utsolgt for i år (de har konserter også neste helg), men om du bor i nærheten bør du legge deg dette på minnet til neste år. Så gøy!! Queen of the night - Birgitte. 

Årets julemagasiner

I år som i fjor vil jeg komme med en vurdering av årets julemagasiner. Jeg har fire i år - Tara Juledrøm, KK Jul, Norsk Ukeblads Alt Om julen og Kamille Juleideer. Jeg elsker å sette meg til i sofaen med en kopp te og et ferskt juleblad. Jeg får mange gode ideer - men det viktigste er stemningen og forventningen. Bladene er veldig ulike, men det finnes et juleblad for alle... Her er er min dom:  

KK Jul:

Bladet har i år som i fjor den beste forsiden, synes jeg. Riktige, tradisjonelle julefarger og mye julestemning på en side. Jeg synes de klarer å følge opp inni bladet, med en god miks av det tradisjonelle og det mer moderne. KK Jul inneholder i tillegg til diverse småstoff, tips til gratis pynt du kan lage selv, festbordet i tre ulike stiler, innpakningstips, en motereportasje med vinter- og juleklær, fem sider julegavetips, tre hjemme-hos reportasjer som jeg synes godt kunne ha hatt enda større julefokus, hobbykalender med 24 adventsideer - mange bra ideer her, blant annet en oppskrift på mandelsmåkaker med sjokonøttkrem som så utrolig gode ut, og oppskrifter til årets julemat og julekonfekt. En god miks, og ganske mye å lese. Jeg liker også kvaliteten på bladet, litt tykke, matte sider gir en følelse av kvalitet og at det er et blad som skiller seg fra KK ellers. 

Kamille Juleideer:

For å begynne med forsiden, så synes jeg den gir mer nyttårsstemning enn julestemning. Men forsiden passer til resten av bladet, for her er det mye glitter og glam. Gull, kobber og messing - de store fargene på interiørfronten preger Kamille-jula. Og det er både kult og fint, men jeg får ikke den samme julestemningen som med noen av de andre bladene. Jeg er heller ikke så glad i interiørreportasjer fra julehjem hvor det nesten ikke er pyntet til jul, men det er smak og behag. (Men dette er nå en gang min blogg). Bladet inneholder: Småstoff, fire store og to små hjemme-hos reportasjer, oppskrifter på både mat og strikk, åtte sider med julegavetips, innpakningstips,  24 hobbytips, tips til hvordan skape hvit jul (innendørs), litt om juleblomster (som jeg tenker at er nyttig, men som jeg aldri leser..), oppskrifter på alternative juletrær (men ingen som får meg til å ville bytte ut edelgrana), julebord i to stiler, tips til rosa og kitsch julepynt og guide til bra nettbutikker å handle i. 

Huff, nå var jeg veldig negativ. Er det egentlig lov når det snart er jul? Pluss for strikkeoppskrifter (selv om jeg ikke strikker selv), variasjonen i interiørreportasjene og fristende oppskrifter. Og guiden til nettbutikker, det syntes jeg var bra!    

Alt om Julen (Norsk Ukeblad):

Her finner jeg det tradisjonelle som jeg savner i andre blader. Rødt, varmt, gammeldags - slikt blir det julestemning av! Jeg liker glittereffektene på forsiden, men synes ellers forsiden er litt lite julete. Alt om Julen inneholder: Gode ideer til adventskalendere og adventsstaker, tips til hvordan pynte med epler og granbar og annen pynt fra naturen, fine småstoffsider, mange røde håndarbeidsideer, tips til julestemning med enkle grep, tips og oppskrifter til spiselige gaver, fremgangsmåte for å lage kranser, juletrepynt og lyslykter man lager selv, råd til juleblomstene, oppskrifter på konfekt og inspirasjon til gaveinnpakningen. Det siste var kanskje sidene jeg likte aller best.  

Dette er i det hele tatt et blad med mange gode ideer, for deg som liker å lage ting selv. Det skiller seg dermed litt ut fra de andre bladene, og er perfekt for deg som liker å ha prosjekter å pusle med før jul. Om jeg skal peke på noe, så savner jeg en interiørreportasje eller to, slik at det blir litt mer å lese. 

Kuleste tips: Hvordan lage et etasjefat av gamle kakebokser. Det skal jeg gjøre når jeg får bedre tid! Kanskje den blir klar til neste jul? 

Tara Juledrøm:

Ønsker du deg et blad med mye lesestoff, er Tara Juledrøm bladet for deg. Her er det også mye tradisjonell jul, uten at det blir umoderne. Magasinet inneholder: En reportasje om juleblomster med Finn Schjøll, delikate småstoffsider med masse julepynt man umiddelbart får lyst på, tips til gavepynting i ulike stiler, en hjemme-hos reportasje (hva skjer med pjuskete juletrær, er det virkelig noen som synes det er pent??), julebord i tre stiler (men skuffende sammenliknet med reportasjene over samme tema i de andre bladene), tips til pynt og gjenbruk med  bloggeren Hannas Sjarmerende Jul, en reportasje om julestemning utendørs, nye ideer til pepperkakene, kakereportasje fra Røros med fristende oppskrifter, en reportasje om rakfisk, gode og morsomme tips til nyttårsfesten, vintips til julematen, spiselige julegaver, fire sider med julegavetips, forslag til bokgaver, tre reisereportasjer - og helt til slutt en julefortelling.  

En morsom idé var iskulene til pynt utendørs laget ved hjelp av ballonger. Jeg likte også godt reportajsen om den ultimate nyttårsfesten med innspill fra mennene i Flying Culinary Circus.  Pluss for stemningsfulle reportasjer fra hele tre julebyer - Lübeck, Palma og Ålesund. Jeg ble overrasket over Palma, så der fikk jeg med meg noe nytt.

Jeg skal ikke kåre en vinner, for jeg liker jo alle bladene på sin måte. Jeg elsker julemagasiner - for de gir meg masse ideer, inspirasjon og julestemning! 

 

Tre uker til jul...

... og i dag har jeg pakket inn gaver på jobb. Egmont, selskapet jeg jobber i, gir bort 400 julegaver til barn som ikke får så mange julegaver, og de trengte hjelp til å pakke dem inn. Så da ble det samlebåndinnsats i kantina til en god sak. Til jobben fikk vi gløgg, pepperkaker og klementiner, så det var jo bare kos!  Og et flott initiativ, synes jeg. Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen. 

 

Oppskrift på myk pepperkake

Jeg fikk den servert på jobb i oktober, og en leser har bedt om oppskriften. Jeg har fått tillatelse til å legge den ut på julebloggen, så her er den:

 

Myk pepperkake i langpanne

 

Du trenger:

 • 5 kopper hvetemel
 • 3 kopper sukker
 • 1,5 ts nellik
 • 1 ts ingefær 
 • 1 ts kanel
 • 1 ts kardemomme
 • 1 ts pepper
 • 3 ts bakepulver
 • 2 kopper melk
 • 1 kopp smeltet smør

 

Ingrediensene blandes sammen - først det tørre, deretter det våte. Helles så i en langpanne, stekes 3/4 - 1 time på 175 grader. Pyntes med melisglasur når den er avkjølt. Tips fra bakeren: "Bruk gjerne mer krydder,  jeg bruker mer kanel og kardemomme enn det står, omtrent dobbelt så mye".  

(Og hvis noen skulle være i tvil - den var supergod!!)

Jul på jobb

Vi har selvfølgelig juletre og julekalender på jobben. I fjor så treet vårt slik ut, men vi fikk ikke stående applaus, for å si det sånn. Så i år ble det nytt designprogram - og heder og ære til oss. Kulene er kjøpt på Clas Ohlsson, og pakkelappene er en del av julekalenderen vår. Bak hver lapp er det tapet fast et navn som avslører hvem som får dagens kalendergave. (Og det er vel unødvendig å si at vi har spist pepperkaker i flere uker allerede, hadde jo relativt mye pepperkaker i redaksjonen etter pepperkaketesten min) 

Hva synes dere? Er det godkjent?  1. desember er kalendertid

Ingen jul uten adventskalendere. Mannen og jeg har tidligere hatt pakkekalender med 12 pakker til hver. I år følte jeg at det kom til å bli litt stress, og det var null problem å overtale mannen til å droppe kalenderen i år. Vi hadde heller ikke pakkekalender i fjor, men da hadde vi komplimentkalender, hvor vi skrev ned en fin ting til den andre hver dag i advent. På grunn av bryllupet (vi giftet oss 21.desember i fjor) rakk vi omtrent ikke å snakke sammen i desember, så da var det hyggelig med noen komplimenter, så vi ikke glemte hvorfor vi i det hele tatt skulle gifte oss...

Men tilbake til årets kalendere. Noe måtte vi ha (mente jeg). Junior får pakkekalender, og for meg og mannen har jeg funnet individuelle løsninger vi begge er godt fornøyde med. Jeg har dessuten planlagt en kalender til verdens beste kollega, som jeg mest sannsynlig ikke skal jobbe sammen med etter jul. Hun skal dermed få en epost hver dag frem til jul, med et hyggelig minne fra tiden vi har delt sammen. Kall det gjerne en slags minnebok i 24 deler. Håper hun setter pris på den. Hva slags kalender har du? 

1. Til sønnen 2. Til meg selv 3. Til mannen.   

Mari Julefreak

Mari Julefreak

34, Oslo

Siden jeg er godt over gjennomsnittet interessert i jul og julefeiring, måtte det bli en førjulsblogg. Jeg blogger blant annet om julekonserter, julekaker, julepynt, egen julefeiring, og tanker rundt jula. Jula 2018 blir niende(!) jul på bloggen, og den starter som vanlig 24. oktober. Jeg begynner nemlig nedtellingen når det er to måneder igjen til jul. Vil du telle ned til jula sammen med meg her? Jeg blir veldig glad for kommentarer og innspill fra andre juleelskere.

Follow on Bloglovin

Kategorier

Arkiv