hits

desember 2013

God jul!

Og da var julaften her. Vi våknet til snø på Hadeland, men med mye regn og sterk vind er været riktig ufyselig nå. Vi feirer hos mamma og Bjørn, og svigermor ++ er også her etter bryllupet. Veldig koselig å være så mange, og koselig for Jonas å være sammen med både farmoren og bestemoren sin!

Mamma er dessverre blitt syk, men med mange hender blir det jul i huset likevel. Vi har besøkt bestefar, jeg har sett (fem!) minutter med Tre Nøtter til Askepott, Jonas har åpnet et par gaver - og ribbelukta sprer seg i huset.

Så da gjenstår det bare for meg å ønske dere alle en riktig god jul, og et fantastisk 2014! Takk for følget denne førjulen - jeg er tilbake 24. oktober neste år. 

Alt godt til neste gang!(Det har foreløpig ikke lyktes meg å ta noe fint bilde av sønnen i dag, så da blir det bilder av mammas julestue istedenfor)

Og så var vi gift...

Lørdagen ble en fantastisk dag! Det ble ikke helt som vi hadde tenkt - det var spådd regn helt til klokken 12 på formiddagen, så vi bestemte oss for å flytte vielsen inn. Dermed ble vi gift i en konferansesal på Sanner Hotell - som med sine røde gardiner, gullspeil og røde stoler, faktisk ble veldig julete. En borgelig seremoni som føltes veldig høytidelig - utrolig fint, ble det! (Og gjestene pustet nok lettet ut fordi de slapp å være ute..) Og været ble bedre, sola tittet frem og gav oss nydelig lys til fotograferingen ute. Litt snø lå også igjen, og bilder på holka ble det og. Et av bildene har fotografen delt her, og jeg gleder meg veldig til å se resten!

Jula var representert med julekuler på bordene, reinsdyr til middag (så tilgi oss om ikke Rudolf kommer forbi hos dere i år.. ;o), Have Yourself a Merry Little Christmas som brude"vals", pepperkaker og gløgg etter vielsen - i tillegg til at folk hadde fått hele julebordsesongen til å varme opp til fest. God stemning!

Kaker i massevis (jeg er jo en kakefreak i tillegg til en julefreak), og mye utagerende dansing - veldig gøy! Klokka ett ble det kjolebytte, til en det var lettere å danse i. Festen ble avsluttet med en nattlig vandring til Søsterkirkene på Granavollen for en kort sightseeing for de tolv som fremdeles var våkne... Dagen gikk altfor fort, men minnene kommer til å sitte lenge - og vil gjøre jula enda mer spesiell for meg.  1. Under seremonien.
  2. Endelig gift - og vi kan puste lettet ut!
  3. Det var snø! (Meg og mamma)
  4. En lykkelig brud med deilig kake.
  5. Mye kake - resten ble servert til frokost dagen derpå.
  6. Brudevals (en utfordring med stor kjole!)
  7. Og det morsomste av alt - herlig stemning på dansegulvet. (I kjole nr 2)
            

Flere bilder dukker sikkert opp på bloggen neste år - siden jeg øyeblikkelig takker for meg for i år... 

Noen timer igjen..

..og så er det bryllup. Sommerfugler (eller julenisser?) i magen -  jeg tror det blir en fantastisk dag!

Regn førte til at den planlagte utendørsvielsen er flyttet inn, men regn eller ikke regn, tenk å få lov til å gifte seg rett før jul! 

God jul, huset!

Jeg gleder meg allerede til neste jul! Da bor vi i nytt hus. Det blir fint på veldig mange måter - men viktig for en julefreak - jeg får 140 m2 mer å pynte på. Jeg tenker et tre i hver etasje, plass til de store nissene vi har fått i gave tidligere juler, flere adventstaker, god plass til kakeboksene etc. I år har vi nesten ikke pyntet til jul, det har vært så mye med bryllupet. (Men vi pyntet treet i går natt!!) Gjett om jeg skal ta det igjen neste år - og årene etter der!

Været var trist i går, og gav lite julestemning. Men like fullt - GOD JUL, HUSET!

En julehilsen fra Tyskland

Torunn, ei venninne som bor i Tyskland, er herved første gjesteblogger noensinne. Takk for stemningsrapporten fra Dresden, jeg vil også på julemarked i Tyskland!Frohe Weihnachten

På torget står en trehytte

Med stjerne på taket

Og glødende lys som inviterer inn

 En mann holder tett om et krus

Puster på det varme innholdet

Så Glühweinsdamp et øyeblikk

Fyller lufta rundt ham

Han skåler

Med venner

Prost!?

Regn

I lufta

Som kom som snø

Tidligere på dagen

Desember

I Dresden

Julemarked

Glühwein

Brente mandler

Treskjæringskunst

Varme

Venner

Julemarked

Julemarked

Det blir

Ingen jul

I Tyskland

Uten

God jul!

 Julegaver til Fattighuset

Inspirert av Lina og dette innlegget, har jeg i dag gjort noe jeg har tenkt på i mange år. Fattighuset i Oslo ønsker seg julegaver, og i dag var jeg og ei venninne der med ting som kan gis bort til jul. Jeg har gitt bort endel bøker, noen gaver jeg har fått selv som er fine, men som jeg ikke kommer til å bruke, ting jeg har kjøpt for å ha i gavereservoaret mitt i boden, noe sminke og hudpleieprodukter som er helt nye, noen leker etc. Jeg har også fått noen bøker av ei på jobben til å gi bort. Til sammen ble det to fulle poser, som ble tatt godt i mot.

Jeg skal være den første til å innrømme at en av hovedgrunnene til at jeg gjorde dette er at det gir meg god samvittighet, og fordi jeg føler at det på sett og vis er med på å legitimere et ganske stort juleforbruk. Så ja, jeg gir fordi det føles bra for meg - men det kommer jo også noen til nytte! Og jeg synes det var veldig trist da jeg hørte at noen velger å takke nei til julefeiring hos venner eller slektninger, fordi de ikke har råd til å kjøpe julegaver å ha med seg.

Fattighuset tar i mot gaver til og med lørdag 21.12. I morgen har de åpent til 18.00, ellers fra 10-16. Gavene skal være ubrukte, gjerne med lappen på. De trenger ikke pakkes inn, for giveren skal få lov til å vite hva h*n gir bort. Fattighuset tar i mot alt, men trenger mest gaver til ungdommer og voksne. Adressen er Grønlandsleiret 39.  

Se mer på Fattighusets Facebook-side.  

Julekalender 2013

Her i huset har vi en sjokoladekalender med bilde av meg, mannen og sønnen på (bestilt på Japan Photo). I tillegg har jeg og Thomas en komplimentkalender - vi skriver ned et kompliment til hverandre hver dag. Veldig hyggelig i disse tider hvor vi knapt rekker å snakke om noe annet enn bryllup og juleorganisering. Kan anbefales. (Men neste år skal vi tilbake til pakkekalenderen, altså!!) Vi har også kalender på jobben, og i dag vant jeg - og fikk julesåper til badet!

Lina, som står bak bloggen Her skal vi bygge og bo, har en helt fantastisk julekalender på bloggen sin. Oppfordrer alle til å ta en titt!

Hils på Buddy:Her tar han seg et bad i marshmallows. Så deilig og så ekkelt! Raring.

Tredje søndag i advent...

... og jeg har ENDELIG vært på julekonsert med Kari Bremnes og Rikard Wollf i Kulturkirken Jakob. Det har jeg hatt lyst til siden helt siden jeg hørte plata deres, Desemberbarn, for første gang for noen år siden - og falt pladask. I år har endelig muligheten bydd seg - så da får det ikke hjelpe at det er seks dager til bryllup. For det er når man har skuldrene oppunder ørene at man egentlig bør dra på julekonsert. Det er balsam for sjelen - og er kanskje det som gir meg mest julestemning av alt jeg gjør før jul. Takk til Sigrid som ville på konsert med meg! 

(Juletreet er kommet inn i stua i dag, det gjør også sitt for julestemningen. Skal pyntes i morgen - det gleder jeg meg til!

Ingen jul uten pepperkaker

Da er årets pepperkaker i boks. Mamma, søster og jeg hadde dugnad hjemme hos Anne Cath, og i tillegg til julelamaer, Lille My og nissemenn bakte vi over 100 pepperkakehjerter som skal serveres i bryllupet.

Siden pepperkakeformsamlingen min etterhvert har blitt ganske plasskrevende, fikk jeg streng beskjed av søster om å ta med et begrenset utvalg denne gangen. Ikke så lett, siden jeg alltid blir litt trist på vegne av de formene som ikke blir brukt... Innlegget fra forrige opptelling finner du her.

Nam... gode!

13. desember

I dag har vi hatt vår aller første Luciafeiring i barnehagen. Jonas var kledd i de eneste hvite plaggene han har (det er en særs upraktisk farge for små barn), og vi fikk servert kaffe, saft og lussekatter. Jonas er jo en liten mann med stor matlyst, så jeg tror han spiste tre lussekatter til sammen. Koste seg veldig! Han synes nok det var litt rart at lyset var slukket, og at det var stearinlys og en helt annen stemning på kjøkkenet enn han er vant med. Så han var litt sjenert først - men det gikk over veldig fort da bollene kom på bordet.  

Selve Luciatoget, som noen av de eldre barna i barnehagen stod for, kom og gikk i full fart. Veldig søte var de, den lille stunden det varte!

Svart senker natten seg, i stall og stue

Solen har gått sin vei, skyggene truer.

Inn i vårt mørke hus, stiger med tente lys,

Santa Lucia, Santa Lucia.

En julefortelling

En kollega sendte meg denne videoen i dag. Jeg er veldig lettrørt, og begynte selvfølgelig å grine (på jobb).
Et godt reklamestunt, ingen tvil - men jeg synes det er noe mer enn det. Se på uttrykkene til de barna!!
 
Flere enn meg som likte den?
 

Designernes julemarked

Da kan jeg krysse av enda en juleaktivitet på lista. Søndag var jeg nemlig på Designernes eget julemarked på Doga, og det har jeg hatt lyst til å flere år. Jeg kjøpte ingenting (ja, vet det er utrolig!), men det var veldig gøy å se alle utstillerne. Tre etasjer med redesignede klær, håndlagde smykker, alternativ julepynt, kunst - og mange andre ting. Absolutt en anbefaling til neste år!


(Mer informasjon finner du her)

2 uker til jul

To uker til julaften i dag. Er det bare jeg som synes det har gått veldig fort i år??

Jeg har markert dagen med pinnekjøttbursdag hos ei god venninne, en fin-fin tradisjon! Ellers er jeg både julestressa og bryllupsstressa, men om to uker skal jeg uansett nyte jula, og forhåpentligvis også minnene fra en fantastisk bryllupsfest!

Og i mellomtiden..

Andre søndag i advent - og endelig snø i Oslo!

Dette innlegget skulle jeg selvfølgelig legge ut i går, men det kommer i dag. Da morgenen begynte hos oss halv sju i går tidlig, var Oslo dekket av snø. For en fantastisk start på 2. søndag i advent!

Jeg tror det var flere enn oss som hadde ventet på snøen, for vi møtte så mange glade, smilende Oslo-borgere ute.

Kanskje er det rett som Anne Grethe Preus synger: "Alt går litt langsommere, her på jorden, når hele himmelen faller ned" ?

Bildet er tatt ved Hønse-Lovisas hus ved Akerselva, et av mine favorittsteder i Oslo.

En ny oppdagelse

Lørdag var jeg innom Townhouse interiør i Kirkeveien ved Majorstua for første gang. Der viste det seg at de hadde masse fin julepynt til å henge på treet. Det finnes jo utrolig mye forskjellig julepynt, men her synes jeg de hadde litt annerledes utvalg, og som i tillegg så ut til å være ordentlig kvalitet. Julekuler kommer jo i alskens varianter, men jeg må dessverre innrømme at jeg med alderen har blitt svak for dem som er litt forseggjorte og eksklusive. Jeg kjøpte noen glasshjerter med turkise fjær inni, men tar nok turen tilbake i januar i håp om et lite salg...

Oppskrift på kokosmakroner

I dag har jeg laget kokosmakroner, for første gang på noen år. Det er veldig søtt - men også ganske godt. Dessuten tar det veldig kort tid å lage, og det liker jeg! Jonas likte det så godt at han krabbet opp på bordet og veltet brettet med alle som stod til avkjøling...  Oppskriften fant jeg i Kamille, og holder til 16 store kaker.  

 

Dette trenger du:

5 mellomstore eggehviter

250 gram kokos

250 gram sukker

1 ss potetmel

 

For å ta resultatet førs: De ble veldig gode, men mye flatere enn bildet i bladet. (Surprise - mat blir ALDRI så pen som i kokebøkene/bladene)   

 

Slik gjør du:

Visp eggehviter, kokos og sukker i en tykkbunnet kjele . (Jeg brukte en vanlig kjele, usikker på hvor mye det hadde å si. Pisket egg og sukker litt først for hånd)

Varm opp under stadig omrøring. Massen skal bli seig og ligne en tykk risengrynsgrøt, men den må ikke koke. Trekk kjelen til side, og rør inn potetmel. Bruk to skjeer, og lag fine topper på et stekebrett med bakepapir. Stek på 180 grader ca 12-15 min. La dem avkjøle seg litt på brettet før du flytter dem over på rist.

  

Et fint øyeblikk

I dag har vi hatt samtale med fotografen til bryllupet om hva slags bilder vi ønsker at han skal ta. Mens vi var der snakket vi om at det MÅ komme snø, og at det er så fint med bilder når det er hvitt ute osv. "Og ikke sånn mørkt og trist som det er i dag", som vi sa. (Det regnet og stormet).

Vi takket for oss, gikk ned trappen - og fikk helt sjokk! Det var hvitt overalt - både på bakken og i lufta. På bare en time hadde verden blitt en litt annen...

Det var mitt mest magiske øyeblikk så langt denne førjula.

(Og jeg anbefaler alle å høre på "Når himmelen faller ned" av Anne Grethe Preus)

Årets julepakker

I år har jeg gjort meg mindre flid med julepakkene enn jeg pleier, det har rett og slett vært en av tingene jeg har måttet prioritere vekk. Så i år har jeg gått for fint papir, og latt det være med det. Den øverste innpakningen er fra IKEA, den prikkete fra Panduro. Begge er resirkulerbare, selvfølgelig.

De tre nederste pakkene viser resultatet av et juleverksted for Jonas (15 mnd). Tålmodigheten strakk seg til tre pakkelapper - og da hadde vi kjørt prosjektet over to dager... Så lappene er plassert på tre veldig spesielle pakker.

(Apropos juleverksted for ett-åringer, så leste jeg på tavla i barnehagen i dag at gruppa har laget hemmelige julegaver. VELDIG spent på hva Jonas har laget til oss, det blir stor stas!!)

Hvordan har du pakket inn gavene dine i år?Tre små uker til jul

Og det er ikke lenge!! Jeg skal feire med en Kvikk Lunsj. Som ikke har så mye med jul å gjøre, tenker kanskje du, men jeg vant den og hele fem pakker til i julekalenderen på jobben i dag, så da har den med jul å gjøre likevel. (Også er det jo veldig godt da..)

Jul på Vøienvolden gård

Vi er så heldige å ha en gammel gård i nabolaget. Midt på Sagene ligger Vøienvolden gård, et gårdstun med en rekke bygninger, og et hovedhus som trolig er fra begynnelsen av 1700-tallet. Jeg synes det er så gøy at det ligger en stor, verneverdig gård omtrent rett utenfor døra, og jeg ble så overrasket og glad da jeg oppdaget den første gang for noen år siden.

Hvert år arrangerers gammeldags jul med julemarked på Vøienvolden gård, men det er første år jeg har hatt anledning til å dra. De to siste årene har vi vært i Bergen denne helgen, og før det jobbet jeg selv på Akershus Slott. Men i år fikk jeg med meg både mamma og lille Jonas. Det var MYE folk, men veldig gøy å se likevel. Vi var inne i våningshuset, som var pyntet til jul på gammeldags vis, vi spiste julekaker, kikket på bodene, og, ikke minst, hestene. Sønnen var veldig opptatt av de store hestene, og når han blir litt større blir det hest- og kjerretur på oss, garantert! Markedet bød på boder med ulike håndverksprodukter, noen innedørs og noen utendørs. Bevertning i ulike former, basar, juleverksted for barna og underholdning i form av et kor var noe av det andre de hadde å by på.

Stas for både store og små!    1. desember - og første søndag i advent

Tenk at desember er her! Jeg synes november har gått så fort, men det er sikkert fordi jeg har hodet fullt av bryllupsforberedelser i tillegg til julegaver og førjulskos.

Jeg har hatt en utrolig bra første søndag i advent, med julemarked på Gamle Vøienvolden gård (eget innlegg derfra kommer i morgen) og julekonsert med Sissel Kyrkjebø I ettermiddag. En utrolig bra og litt utradisjonell julekonsert. Sissel hadde med seg tre utrolig dyktige gospelsangere fra New York, så det ble både gospel og Elvis (!) i tillegg til flere av de tradisjonelle julesangene. Det er nesten ingenting som gir mer julestemning enn en fin julekonsert, så det var helt perfekt! (Og bra å bli "tvunget" til å slappe skikkelig av).

Både julekalender og adventsstaken er av det enkle slaget i år, noen kompromisser måtte det bli. Men gjett om jeg skal ta det igjen neste år!!


Mari Julefreak

Mari Julefreak

34, Oslo

Siden jeg er godt over gjennomsnittet interessert i jul og julefeiring, måtte det bli en førjulsblogg. Jeg blogger blant annet om julekonserter, julekaker, julepynt, egen julefeiring, og tanker rundt jula. Jula 2018 blir niende(!) jul på bloggen, og den starter som vanlig 24. oktober. Jeg begynner nemlig nedtellingen når det er to måneder igjen til jul. Vil du telle ned til jula sammen med meg her? Jeg blir veldig glad for kommentarer og innspill fra andre juleelskere.

Follow on Bloglovin

Kategorier

Arkiv