hits

desember 2010

Farvel til det gamle, hello til det nye!

Siste innlegg på bloggen for i år. Har blitt lite blogging i romjula, hatt mer enn nok med å kose meg. Men så kalte jeg det jo og en førjulsblogg. Dersom julegleden er like stor i 2011, skal dere ikke se bort fra at bloggen våkner til liv igjen.

Jula nærmer seg slutten. Her blir nok juletreet kastet ut om et par dager, det har jo stått lenge, så det drysser godt...  Men i dag er det nyttårsaften, så jeg benytter anledningen til å ønske dere ET RIKTIG GODT NYTT ÅR!! Kos dere i kveld, lag noen gode nyttårsforsetter (som selv om de sjelden holder lenge, iallfall bidrar til et par uker trenng i januar, som er bedre enn ingenting), spis og drikk - hurra for det nye året!

Og til de som vil starte forberedelsene til neste jul litt tidligere i 2011:

 • Kjøp julepynt på salg. Litt stusselig å handle det nå, men veldig gøy å pakke det opp neste år!
 • Når du er i utlandet i år, se om du finner spennende og annerledes julepynt. Kanskje litt flaut å handle julepynt om sommeren, men du trenger jo ikke fortelle det til noen!
 • Kjøp julegaver hele året. Jeg lover at du blir glad for det når desember kommer. Det virker lenge til, men jula kommer faktisk tilbake!!
 • Skriv ned ting du bør huske til neste jul. Gode oppskrifter, lure gavetips etc. Neste jul har du glemt det om du ikke skriver det nå.

 

Og helt til slutt... kanskje det eneste lyspunktet nå som jula er slutt for i år; JULEGODIS PÅ HALV PRIS. Stapp i deg.

GODT NYTT ÅR!!! 

Romjul

Du vet det er romjul når...

...du merker du har lagt på deg, men klarer likevel ikke la være å spise julegodt og -kaker til alle døgnets tider.

...du setter inn i oppvaskmaskinen, og føler du har gjort så mye jobb at du kan se fem episoder av The Big Bang Theory eller annen TV-serie som belønning.

...juletreet drysser bare du ser på det

...julegavene du egentlig gleder deg til sette på plass (hadde det bare ikke vært så slitsomt) blir stående i stua.

...kjøleskapet er fylt av julepostei, klementiner, julepølse og marsipan (men du har glemt å kjøpe brød eller sånne vanlige ting du pleier å ha til frokost)

...du slipper å stå opp

...du går forbi SATS uten å få dårlig samvittighet

Flere ting?

JUL!!

Nå er dagen her! For meg har jo jula vart en stund allerede, men julaften må jo sies å være et definitivt høydepunkt.

Planer for dagen:

 • Våkne og være lykkelig (har jeg allerede gjort)
 • Frokost i pysjen, med enda en ny jule t-skjorte
 • Tre Nøtter Til Askepott. Thomas har aldri sett den, tipper han kommer til å like den veldig godt. Eh...
 • Pynte meg
 • Dra til bestefar på aldershjem. Åpne pakker med ham.
 • Julegudstjeneste. (Jeg er jo ikke troende, men elsker jul, julesalmer og julekonserter. For øvrig elsker jeg kirker også, byggene er vakre, og det er et sted jeg finner ro. Derfor er vi i kirka hver julaften, og for meg er det en fin markering av overgangen mellom advent og selve julaften. Etter kirketid, da er det jul! Vurderer å definere meg som sekulær kristen, ikke-troende kristen eller kristenkulturell. :o)
 • Middag
 • Pakker
 • .... (ser i bøker jeg har fått, spiser sjokolade og dessert, sovner på sofaen, spiller eventuelle cd`er som lå under treet osv. I år blir det vel også en liten midnattstur med hund)

Thomas skal for øvrig være ribbevakt mens vi er hos bestefar/kirke.

Har tatt et bilde av Thomas og meg på den store dagen:

Og da gjenstår det bare å ønske mine lesere EN RIKTIG GOD JUL! Nyt dagene, de går fort!

Lille julaften over

Nå har jeg gledet meg og telt ned i ukesvis. Og når dagen før dagen er her, så er det nesten uvirkelig. Er det virkelig julaften allerede i morgen? Og grøss og gru, nå er det snart over!!

Dagen har vært ganske rolig, vi har vært på kafé, lagt pakker under treet, Tonje har vært innom, jeg har sett slutten på både Love Actually og Alene Hjemme (ganske greit å bare se slutten. Har jo sett dem hundre ganger før, men da får man liksom med seg stemningen...) Thomas har kommet, og i jula låner vi hund! Rambo har allerede tisset på mammas persiske teppe, men er så søt at han blir tilgitt det meste. Har en plan om å sette en rød sløyfe på ham i morgen... Jeg har på meg den nye jule-tskjorta fra USA, mamma og Bjørn har spist juletorsk, jeg har spist .. eh grillet julekylling. En veldig fin oppladning til selveste julaften!! Som er i morgen!! 

Knut Risan, en julens mann

Dagen før dagen synes jeg det passer seg med en aldri så liten tribute til skuespiller Knut Risan. Hva ville julestemningen vært uten han? Ikke nok med at han er alle stemmene i Tre nøtter til Askepott, han er også kongen i Reisen til Julestjernen og blomsterhandler Rosengren i Jul i Skomakergata. Han må være en av de som har satt størst preg på våre juler som barn (og voksne?). Så kjære Knut Risan; tusen takk!

 

Mammas jul

Har kommet meg hjem via Gjøvikbanen. Enda en tradisjon - lese NEMI julehefte på toget på vei hjem til jul. Hadde fem enheter å bære på selv om Thomas kommer med seg selv og gavene i morgen kveld, men det hører med til jul å bære for tungt og :o)

Kom hjem til et nydelig julehus, og har selvfølgelig tatt noen bilder. Nå kan jula bare komme. 

Home for Christmas

Nå reiser jeg hjem til jul. Jeg er så takknemlig for at jeg har mange som ønsker meg hjem til jul. Jeg har mitt eget hjem, mammas hjem, søsters hjem, pappas hjem, og andre hjem å besøke hvis jeg vil. Jeg er takknemlig for at jeg bor i Norge, at jeg har penger til julegaver, julemat og strøm. (Selv om kontoen er farlig tom akkurat nå..) Jeg er takknemlig for at jeg har fri i jula, ingen jobb og ingen eksamener som henger over meg. Jeg er takknemlig for snø, for kulden som gjør at snøen ligger, og for varme klær. Jeg er heldig.

Jeg håper at alle som vil hjem til jul får reise hjem. Varme tanker til Ewa som ikke får være hos barna sine i Polen i jula. Jeg kan ikke forestille meg hvordan det må være. Varme tanker går også til de som må jobbe i jula, eller som er et annet sted enn de ønsker å være. Og jeg krysser fingrene for de jeg kjenner som har vært værfaste ulike steder i verden, jeg håper dere kommer dere hjem i tide!

Maria Mena har laget en julesang i år som heter Home for Christmas. Utrolig fin! Den er soundtracket til filmen "Hjem til jul" som jeg planlegger å få sett i romjula. Trailer og en smakebit av låta her:

http://www.youtube.com/watch?v=DWnNt75kUz8&feature=related

Vel hjem!

De amerikanerne, ass!

Nå barn, fortell kunissen/nissekua hva dere ønsker dere til jul! I USA har de tydeligvis gått tom for menn med skjegg til å jobbe som kjøpesenternisser. Ut med nissen, inn med kua! (Takk til Chauncy for lån av bilde) 

Litt rødt også

Rødt er jo julefargen fremfor noen. Og selv om jeg pynter mest med blått og sølv, har det selvfølgelig sneket seg inn noe rødt hos meg også. På kjøkkenet sitter for eksempel min eneste røde nisse (har to i sølv). Han er utrolig kul, og har fulgt meg i noen år. Da jeg bodde med Evelina, var det tradisjon at han kom frem med første snøen. Da ble han diskret plassert i DVD-hylla, hvor han satt og dinglet med bena, og minte oss om at det snart var jul. Nå får han sitte i vinduskarmen på kjøkkenet.På kjøkkenet har jeg også kakeboksene mine. Jeg liker best små kakebokser, med det resultat at jeg har mange kakebokser som egentlig er for små til å ha kaker i... Men det gjør ingenting, de er fine til pynt og. (Ikke har jeg bakt så veldig mye heller!!)

Fikk det som trolig er verden minste julegruppe på lørdag. Den står sammen med den minste julestjernen på markedet, som ser gigantisk ut i forhold. Ertet pappa med at jeg skulle legge den ut på bloggen og si at jeg hadde en litt gnien far, men det fikk jeg ikke lov til. Dessuten ville det vært løgn.   

Julekonsert i Lunner Kirke


Lunner kirke. Bilde lånt av www.lunner-kirken.net

Årets tredje julekonsert er tradisjon. Den finner sted i Lunner Kirke, med korene Kordial og Lunner Kammerkor, utrolig dyktige musikere og flinke solister. Årets gjest var Nora Al-Jabri. Fantastisk stemme! Ble superimponert! Hun løftet konserten mange hakk. Spesielt duetten The Prayer var nydelig. Jeg og mamma ble skuffet over at solist Kine ikke var tilstede i år. Hun hadde en fantastisk versjon av Han som steg ner på konserten i fjor (sjekk sangen på youtube om du ikke har hørt den). Den stod på programmet i år og, men kanskje hun var syk? Vi ble iallfall skikkelig skuffa! Litt skuffende er det også at enkelte solister ikke er så gode som resten. Litt trist å si, kanskje, men når arrangementet rundt er så proft, og noen av solistene synger amazing!, så blir det en liten nedtur når de som ikke er så flinke synger. Men som vanlig var konserten under ett en opplevelse. Musikerne spilte Celebration så jeg fikk gåsehud, det samme under duetten This is Christmas.  

Jeg synes det er noe helt spesielt ved å være på julekonsert i kirka hjemme. Omgitt av mennesker jeg kjenner eller vet hvem er, føler jeg meg hjemme på en helt spesiell måte. Vanskelig å forklare, egentlig. (Og det er jo alltid gøy å oppdage at han du var skikkelig forelska i på barneskolen/ungdomsskolen enten har mistet håret/lagt på seg eller rett og slett fremdeles ser ut som da han var tolv... :o)    

Pinnekjøttkalas

Lørdag var vi fjorten til bords på pinnekjøttkalas i leiligheten. Litt ambisiøst hva plass og logistikk tilsier, men folk var heldigvis fleksible, og tok tilsynelatende det hele med godt humør. Maten ble god, og ingen klein stemning slik jeg fryktet kunne skje når vi blandet to familier som i utgangspunktet ikke har mer til felles enn at avkommene deres har funnet hverandre. Tror folk hygget seg. Litt skuffende at ingen fant mandelen i riskremen (Thomas fant den til frokosten dagen etterpå). Neste år får folk spise mer riskrem. (Trakk om premien, altså, som er vanlig i min familie når vi lager for mye riskrem) 

Er for øvrig veldig fornøyd med mine nye serviettringer med hjorter på. Har sett på dem på Mester Grønn en stund, lurte på om det var litt too much. Da jeg endelig hadde bestemt meg hadde jeg ikke penger, og da jeg fikk penger var de utsolgt mange steder. Fikk panikk, begynte å ringe rundt, og fikk heldigvis napp på Stovnersenteret. Dermed kommer denne jenta utstyrt med femten serviettringer med hjort. Materiell lykke!!

Meg i julekjolen.  

Jula mi er blå!

Jeg husker faktisk ikke hvorfor jeg begynte å pynte juletreet med sølv og blått. Mamma og søster hadde gull og rødt på sine, kanskje det var et forsøk på å skille meg ut? Selv om jeg synes rødt er veldig koselig også, synes jeg blått og sølv er vakkert, pluss at det passer til leiligheten. Thomas mente det kanskje var litt lite farger på treet, men jeg håper det får være sånn til vi får barn som kommer hjem med papirlenker i alle mulige farger vi må henge på treet (jeg oppfordrer herved mine fremtidige barn til å lage lenker KUN i sølv og blått. ;o) Eller så må jeg lage et barnetre som Thomas og ungene kan pynte...


Kremmerhus fra Åhlens. Har puttet noen karameller oppi som jeg har tenkt å glemme så jeg kan få meg en positiv overraskelse når jeg må pakke ned pynt og hive ut tre. Det er jo ikke noe gøy, men kanskje en karamell vil hjelpe på humøret når dagen kommer.


Engel fra Mester Grønn


Ballerina fra Åhlens


Kamel fra Indiska. Et av årets beste kjøp.

 

Min absolutte favoritt i år. Kostet litt for mye, men måtte ha den. Kjøpte den i New York, og det står New Home 2010 på den. Første jul i ny leilighet - håper vi kan ta fram nøkkelen i mange, mange år.Et hjerte jeg fikk av mamma da hun var syk. Ta vare på de du er glad i!


Nisse i Delft-porselen kjøpt i Nederland på sommerferie for et par år siden. Jeg hadde ikke juletre i fjor, derfor var det veldig gøy å pakke ut de blå nissene i år. Mammas favoritt. (I bakgrunnen en "I love NY"-strømpe, med frihetsgudinne og Empire State building stikkende ut. Litt harry, men gøy å kjøpe på tur!)

Fugl kjøpt i Estland.


Engel fra Hadeland Glassverk. Finnes også i større for å ha på bordet eller lignende.


Eiffeltårn. Kjøpt i New York, men vi har vært i Paris sammen, så jeg syntes det var greit. Litt harry, men jeg liker ting på treet som skiller seg litt ut.Reinsdyr kjøpt i Berlin.


Ridder fra Akershus Slott. Har to, og synes de er veldig søte. Også minner de meg om min veldig koselige deltidsjobb.

Jeg pynter juletreet tidlig for å kunne kose meg med det lenge. Det startet da jeg delte leilighet med Evelina. Vi var jo lite i leiligheten i selve romjula, derfor kjøpte vi tre som vi pyntet i midten av desember. Siden jeg skulle ha selskap lørdag, var det fint å kunne pynte det til da, derfor ble det litt tidlig også i år.  

Utradisjonelle pepperkakehus

Siden det har vært for mye juleaktiviteter i helga til at det har blitt noe blogging, legger jeg ut et bittelite innlegg om crazy pepperkakebygg. Kall det et slags substitutt til jeg har tid til overs. (Ikke så mye av det nå rett før jul!)

Se blant annet en pepperkakedo, et pingvingtablå og et fuglehus på denne linken:

http://boligpluss.no/article/70685-arets-villeste-pepperkakehus/gallery/360336 En bitteliten uke til jul!

I dag er det bare en uke til jul. Det går fort! Skynd dere å kose dere før det er for sent! Dagen har for meg bestått i å gjøre klar kåken til familieinvasjon i morgen. Vi har invitert 14 stk på pinnekjøttkalas, og leiligheten vår er hverken stor nok eller ryddig nok til det! Men der det er hjerterom er det husrom osv. Men i dag har altså julestyring vært hovedgesjeften. Har måttet koke to omganger risgrøt til riskremen (fordi jeg svidde den første..), pappa har vært her for å henge opp knagger og et bilde over spisebordet, stuebordet fikk siste strøk maling i går (!), dermed er gjesterommet gjort om fra malerom tilbake til gjesterom i dag, jeg har laget kake, og kanskje det viktigste og morsomste - vi har pyntet juletreet!

Juletreet er kjempestort og veldig fint! Vi har handlet vårt første juletre sammen, og mens jeg tenkte vi skulle ha et middels til lite juletre, falt Thomas for et kjempetre. Så da ble det det! (Siden jeg tross alt bestemmer ganske mye annet hva interiøret angår..). Jeg har vært bekymret for om treet kom til å få plass i leiligheten (sammen med de 14 gjestene), men etter å ha klemt det litt opp i veggen, ser det ut til at det skal gå bra! Og selv om juletreet er bittelitt overdimensjonert - så er det absolutt en julefreak verdig! Bilder kommer i morgen.

Nyt siste uke, på tide å skrive liste over det man vil rekke før jul - og så stryke ut det man ikke kommer til å få tid til. Spørs om sølvpussinga mi ryker. I år og.       

Jul med Carola

Tirsdag var søster og jeg på julekonserten til selveste Carola. Selv om det til tider kan bli vel pompøst (i den grad det er mulig når det snart er jul) så liker jeg Carolas jul. Fine arrangementer, fin stemme. Jeg vet ikke helt hva vi hadde ventet oss av selve koserten, men vi er enige om at det var mer show enn vi trodde. Hun hadde med seg et kor som sang/danset, masse barn ble tatt med på scenen, bilder/film ble vist under sangene etc. Hun er jo skikkelig entertainer (etter sånn ca 100 år i bransjen), og det var gøy! Litt kleint når hun inviterte alle barna i salen (som faktisk var ganske mange) opp på scenen, og de ikke skjønte hva hun sa, sånn at de hverken kunne svare på hvor de bodde eller hvor gamle de var. For å bidra til ytterligere "juleavslutning på barneskolen"-følelse, var de med og sang Nå er den hellige time, og jeg merket at det var litt mye å betale nesten 500 kroner for å høre to små jenter synge ikke så fint i mikrofon. Men det var bare en sang, og foreldrene var sikkert i ekstase. Om noen år er det kanskje jeg som dytter sønn eller datter opp på scenen så de kan få ta på Carola.

Fra spøk til side, dama kan synge, hun kan småprate med publikum og klarer å skape julestemning. Så da var det kanskje verdt billetten allikevel?

Carolas juleplater:


Hjemmelaget marsipan

En av mine juletradisjoner, er å lage marsipan fra grunnen av hjemme med mamma og søster. I år var vi tidig ute, tidligere har det hendt jeg har sittet og trillet kuler på julaften for å bli ferdig. Greit å slippe! I år som tidligere år har stemingen blitt bittelitt amper.. mye på grunn av at jeg skal ha denne marispanlagingen helt på min måte. (Røper ingenting her, det blir for flaut). Men som andre ting før jul er også det blitt en tradisjon etterhvert :o) Og resultatet ble jo bra!

Dersom noen ønsker oppskrift og fremgangsmåte, er det bare å gi et pip. Marsipanen består av lik mengde melis og skoldede, kvernede mandler, som bindes sammen med en blanding av egg, fløte og litt mel. (Tror jeg, mamma er sjef for den blandingen..) 

 

Fun facts

To morsomme julefacts fra denne ukas KK:

1) Ifølge boken "Jul" av Liv Berit Tessem og Kjetil Wiedswang bruker vi snaut syv år av våre liv i julemodus. Tipper jeg er med på å dra opp gjennomsnittet...

2) Visste du at Henriette Steenstrup startet sin skuespillerkarriere som bollespisende unge i Jul i Skomakergata? Satser på at det spørsmålet dukker opp i TP snart...

Når en pepperkakebaker....

Jeg og storesøster er hjemme på Hadeland for å lage pepperkaker og marsipan med mamma. Kvelden i dag har gått med til pepperkakene. Jeg samler pepperkakeformer, og det er ekstra gøy å lage med de nye formene. (Selv om jeg får dårlig samvittighet for de gamle formene, slik at jeg må lage noen hjerter, halvmåneder etc allikevel.) Vi er enige om at årets pepperkaker ble ekstra gode. Skikkelig karamellsmak, og medgjørlig deig.

 

Her er oppskriften:

 • 150 gram smør
 • 1 dl sirup - lys/mørk
 • 2 dl sukker
 • 6 dl hvetemel
 • 1 dl kremfløte
 • 1/2 ts nellik
 • 1/2 ts ingefær
 • 1/2 ts pepper
 • 2 ts kanel
 • 1 ts bakepulver
 • 1 dl hvetemel til utbaking neste dag

Bland sirup, sukker og smør i en kjele. Varm opp til sukkeret er smeltet. Ta kjelen av platen, og avkjøl blandingen. Rør inn fløten. Bland det tørre, rør inn. Bland godt. La stå kjølig over natta. Stekes ved 175-180 grader, midt i ovnen, 8-10 minutter.  Mamma lager alltid dobbel porsjon, det er nok til oss tre. Til en husholdning holder det nok med en porsjon.


Verdens fineste engel. Fikk til jul i fjor av kjæresten til mamma.  


Rex


 Her kommer mummi!!


Jeg benytter anledningen til å foreta en aldri så liten opptelling og kategorisering av mine elskede pepperkakeformer. Her er skrytelista:  

De tradisjonelle: Mann og kone, juletrær, tre ulike engler, hjerter, stjerner, sirkel og halvmåne, 

Norske husdyr: Gris, sau i to størrelser, bukk, katt, labrador, hest og kanin 

Norsk natur, flora og fauna: Elg i to forskjellige utgaver, blomst, snegle, eple, sommerfugl, and, kylling, bjørn, rev, isbjørn, ekorn og pinnsvin

Mer eksotiske dyr, inkludert havdyr: Pingvin, kenguru, giraff, elefant, delfin, koala, kamel i to størrelser, fisk, sjøhest, løve og krokodille.

Utdøende dyr: Tre ulike dinosaurer (visste du at det var dinosaurer tilstede ved Jesu fødsel? Se Jul med Mr. Bean)

Vinter:  Snømann og snøkrystall

Kjøretøy: Lastebil, boble og fly

For Berlin-elskere: Trafikklysmenn fra Øst-Berlin

Til kjæresten: Cola-flaske

Barnevennlig: Mummi, Mikke Mus og bamse

Og helt til slutt... en puslespillbit, omrisset av en fot, en bjelle og et hus.

Det ble 73 stk, med stort og smått. Noen er like da, er ikke alltid så lett å huske hva man har ;o) Har også sett flere jeg ønsker meg som jeg ennå ikke har fått tak i. Skulle gjerne hatt nisse, julepakke, julestrømpe, prinsesse og slott for å nevne noe. Rop hvis dere finner!  

 

Verdens fineste julekalender

Mamma har vært syk i høst, men er heldigvis frisk nå. Men rett før desember dumpet verdens fineste julekalender ned i postkassa. Det var en av mine fettere på Vestli, som hadde laget en julekalender med oppmuntrende ord og komplimenter til tanta si. Jeg ble skikkelig rørt da jeg så den, mamma og selvfølgelig. Snille og fine fetter! (Og håper jeg herved har bevist en gang for alle at det ikke bare er gangstere i Groruddalen!)
  

Om å klappe på kirkekonsert

Julen er kirkekonsertens beste venn. Folk som ellers aldri er i kirka, går dit på julekonserter i desember som den mest naturlige ting i verden. Jeg elsker julekonserter, og synes kirker danner en utrolig flott ramme (i tillegg til akustikken!) for gode kulturopplevelser og julestemning. I går, tredje søndag i advent, var jeg på konsert med Vestre Aker Kammerkor i Vestre Aker Kirke. (Reklame: de har gitt ut ny juleplate i år, vak.no) Konserten var en utrolig flott opplevelse som gav meg skikkelig julestemning og litt førjulsro. Kor er nydelig. (Min juleinstrumentfavoritt er for øvrig orgel, fordi det er mektig, voldsomt og pompøst, og klarer å gi meg gåsehud - heldigvis var det orgel der og. Pleier forsåvidt det i kirker. Nok en grunn til å gå på konsert i kirka, når jeg tenker meg om)

Anyways. Jeg er vant til å klappe når jeg hører god musikk live. Både som en anerkjennelse til de som opptrer, men også av og til som et spontant uttrykk for noe som har truffet meg, noe som har imponert litt ekstra. På julekonserten i går var det tydeligvis ikke helt stuerent å klappe mellom hver sang (derfor gjorde vi det heller ikke). Vi fikk i gang en klappsalve etter en av de første sangene, men det gikk skikkelig tregt, og vi fikk visstnok noen rare blikk også... Hm. Senere ble det faktisk litt applaus underveis, men da jeg hadde størst behov for å klappe (bortsett fra på slutten), etter en utrolig flott versjon av Joy to the World, var det helt stille. Weird. (Jeg klarte å kontrollere meg, begynte ikke å klappe alene, men er forundret over at ingen andre fikk behov for å klappe rett og slett i glede over fin musikk). Men jeg skjønner at det kunne vært verre - på den tidlige konserten samme kveld, hadde det ikke vært noe applaus før helt til slutt. Glad jeg slapp å oppleve det ;o)

Min oppfordring i disse julekonserttider er derfor denne: Klapp også på kirkekonsert. Selv om man er i en kirke må det være lov å vise glede over god musikk, og gi anerkjennelse til de som gir oss musikkopplevelsen. *applaus*

        

Juleselskap på Hønefoss

Lørdag var det juleselskap hos kjæresten til mamma på Hønefoss. Tradisjonen tro spiste vi oss skikkelig mette på rakafisk  (ikke fisk til meg da), ribbe, pølse, kjøttkaker og en enorm bolle riskrem fylt til randen. Som alltid var det spennende hvem som fikk mandelen i riskremen, spesielt siden mamma og Bjørn er kjent for kvalitetsmandelgaver. (Årets gave var bodylotion fra Biotherm og TP, avhengig av hvem som fikk mandelen. Tidligere har finnerne fått etasjefat, hagelykter, verdenshistorie osv. Ingen marsipangris her i gården! ) Jeg spiste to store porsjoner, det var minst en for mye. Onkel Morten spiste tre.. for så å oppdage at Gi hadde sittet med mandelen i hånda siden første porsjon.

Etagildet førte til at én sovnet på gulvet, én på sofaen... og hvor var verten? Jammen hadde ikke han lagt seg nedpå litt han og. Har aldri sett noen sprette så fort opp av senga som da vi vekket ham da vi skulle dra. Ubetalelig! Han skal få høre det forever! En utrolig koselig kveld. Juleselskaper er fint!


Trollhassel med glassengler. Vil ha i kjøkkenvinduet.


Julebord i rødt og gull - og masse lys. Ønsker meg: kandelabre i sølv. 

  

Rigmors amerikanske cookies

I bladet KK-julen 2008, har jeg funnet en oppskrift jeg har hatt lyst til å prøve en stund, nemlig "Rigmors amerikanske cookies". Nå er det jo ikke sånn at noe med navnet "Rigmor" egentlig frister smaksløkene, men siden de så gode ut, og ingrediensene falt i smak hver for seg (hater oppskrifter som ser gode ut, helt til jeg oppdager at de inneholder korinter, kaffe eller annet jeg IKKE vil ha i kakene mine), bestemte jeg meg for å prøve.

Prosjektet er tilsynelatende vellykket, med unntak av at klokka snart nærmer seg ett, jeg skal på jobb i morgen, og jeg har fremdeles flere brett igjen å steke. I oppskriften stod det nemlig at de skulle steke i 8-10 minutter. Da så de ikke ferdige ut i det hele tatt. Etter 20 minutter så de ferdige ut, og smakte kanskje litt brent (men mest godt). Tok ut det neste brettet etter et kvarter, håper det er akkurat passe. Foreløpig ligger de på rista og er myke, men håper at de skal bli kjeksharde når de er avkjølt. Hm, ikke så lett disse husmorgreiene! 

Men, bare så det er sagt, de smakte faktisk veldig godt! Så jeg ser ikke bortfra at dette blir et prosjekt jeg skal prøve senere og. Men ikke midt på natten.

Oppskriften er som følger:

 • 250 gram mykt meierismør
 • 2,5 dl hvitt sukker
 • 2,5 dl brunt sukker
 • 2 egg
 • 2 ts vaniljesukker
 • 7,5 dl mel
 • 1 ts natron
 • 0,5 ts salt
 • 2,5 dl hakkede nøtter/mandler (jeg brukte ca 1/3 mandler, 2/3 hasselnøtter)
 • 2,5 plate sjokolade, hakket. (Oppskriften sa ikke noe om hvor store platene var, jeg hakket opp 200 gram, ser ut som om det var ganske passe)

Slik gjør du:

Pisk smør og sukker. Ha i eggene, deretter det tørre (jeg tok melet først, deretter nøtter/sjokolade, bør hjelpe til litt med hendene) Del opp deigen i mindre deler, lag "pølser" i bakapapir. Legges i kjøleskap en stund for at deigen skal bli lettere å skjære. Skjær pølsene i skiver, legg på stekebrett og stek på 180 grader i 8-10 min (eller til de er ferdige?) NAM! 

 

  

Mitt karibiske minitre

Da jeg var på cruise i vår, kom jeg over noe julepynt jeg bare måtte ha (jada, jeg vet det var i februar, men en julefreak har jula i bakhodet hele året...). De er veldig harry, men også veldig søte - og nå minner de meg om en av de beste feriene jeg har hatt også. I varmere strøk trenger jo ikke nissen tykke, røde bukser, men derimot snorkel og rødstripete badeshorts. Og snømannen ligger på solstol og slurper i seg en paraplydrink. Heller det enn å stå ute i kulda!? 

Jeg skjønte jo at denne pynten ikke kom til å passe inn på juletreet. Pynten har derfor fått et helt eget, bittelite tre (potte og tre fra IKEA), som får stå på DVD-hylla i gangen. Perfekt! Eller "blubb, blubb" som snorklenissen ville ha sagt det.

 

   

To uker til jul!

Bare to uker til jul i dag. Jeg har planer om å lage et slag julekaker i dag (etter en oppskrift funnet i et blad, så det kan slå begge veier!), samt dra med kjæresten på en aldri så liten julerunde i diverse butikker. (Han gleder seg nok allerede.) I går var jeg på hyggelig førjulsmiddag hos ei venninne, kjente julero med klementiner, sjokolade, julete og julemusikk. Det skal ikke så mye til for å skape den rette stemningen. For meg handler mye av jula (i tillegg til pakkene, selvfølgelig :o) om å sette av tid til mennesker som betyr noe for meg. Derfor liker jeg ekstra godt slike kvelder som i går. Og gratulerer med dagen til Mari Gun, 26 år i dag. Hurra!   

JulepakkerNå har jeg snart pakket inn alle julepakkene jeg har hatt liggende (og samlet gjennom et langt liv/år). Har foreløpig lagt dem i et skap i gangen, for å la dem gjøre nytten som dekorasjon til de blir utlevert til rette vedkommende, og skapet blir flyttet dit det skal stå. Egentlig liker jeg å pakke inn pakker, men etterhvert som jeg kommer til pakke ørtenogførti, er det ikke så viktig at bånd og kort matcher lenger, for å si det sånn... Noe jeg synes er synd, er at det meste julepapir ikke kan resirkuleres på grunn av alle fargestoffene i papiret. Jeg har ikke vært flink nok i år, men neste år skal jeg forsøke å få tak i julepapir som er resirkulertbart. Butikkansatte bør kunne svare på sånt. Julekalenderen ble pakket inn i brunpapir da, så jeg har gjort noe riktig :o) Dessuten tar jeg vare på fint julepapir fra pakkene mine på julaften, (nei, jeg stryker det ikke og bruker det året etter) og bruker det til å lage julekort til neste sesong.

Facebook-gruppa "Miljøvennlig innpakning til jul" gir mange tips om hvordan man kan pakke inn julegavene mer miljøvennlig, eks. ved bruk av stoffposer, aviser etc.

Dersom du ønsker mer informasjon om HVORFOR du bør pakke inn mer miljøvennlig, se en artikkel fra Aftenposten om resirkulering: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3436879.ece

 

 

 

   

Julenyheter uke 48:

Jeg har ikke fått fulgt med så godt denne uka, så jeg er åpen for at jeg har glemt mye viktig julenytt. Men uansett, her er noen av julenyhetene fra uka som har gått:


Årets styggeste juletre? (Lånt fra Dagbadet.no)

- Ribbemangel! Shit man, håper mamma har hamstra i fryseren!! (Takk for tipset, Anja) http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10019727

- Kanskje min favoritt fra uka som har gått. I Veibust i Sula Kommune på Sunnmøre, har kommunen hogget ned det treet bygda pleier å pynte til jul. Klassisk lokalavissak (i VG) med viktige ingredienser som barn, masse konflikt og sterke følelser. Og hva skulle kommunen bruke treet til? Les på http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10027978 

- Ikke noe er så spennende som ikke-nyheter. Jula er IKKE høytid for posttyverier. Puh! http://www.nettavisen.no/nyheter/article3038922.ece 

- Er du i utlandet når det er jul? Fortvil ikke, VG har oversikten over hvor du finner ribbe, nisser og grøt utenfor landets grenser: http://www.vg.no/reise/artikkel.php?artid=10011857

- Vi handler mer til jul i år enn i fjor... http://www.vg.no/dinepenger/artikkel.php?artid=10027815

... men ikke alle betaler for gavene de gir bort. 1 av 20 julegaver KAN være stjålet. http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10027790

- Espen Ecbo og Kristian Ødegaard lager oppfølger til Nissene på låven. Hurra! (Takk til Mari for tips)  http://www.vg.no/rampelys/artikkel.php?artid=10019802

- Nettavisen har lest alle årets julehefter, og gitt terningkast. Heldigvis har min favoritt, Nemi, fått terningkast 5. http://www.nettavisen.no/nyheter/article3038922.ece

- Til slutt kan jeg bringe en aldri så liten føljetong om "årets styggeste juletre". Juletreet i Alta har fått svært hard medfart i landets medier, se blant annet http://www.finnmarkdagblad.no/nyheter/article5399702.ece og http://www.dagbladet.no/2010/11/30/nyheter/innenriks/juletrer/julepynt/14519321/. Dagbladet kjører oppfølgingssak, med "case" fra Fagernes, http://www.dagbladet.no/2010/12/01/nyheter/innenriks/juletrer/julepynt/14534372/ før Altposten melder om at juletreet i Alta er byttet ut. Se http://www.altaposten.no/lokalt/nyheter/article409946.ece for fotoserie av jakten på det nye juletreet.

Og heeelt til slutt litt amerikansk statistikk fra papirutgaven av Aftenposten:

"69 prosent av de spurte amerikanerne sier i en meningsmålng at de foretrekker at butikkene har skilt med Merry Christmas fremfor det mer religiøst nøytrale Happy Holidays. 24 prosent liker den sistnevnte varianten best". Så da vet vi det.

 

Tallinn - et juleeventyr

Vi har hatt noen veldig fine dager i Tallinn. Dette er virkelig en skikkelig eventyrby, som blir utrolig julekoselig med julemarked, lys og masse snø! Det har vært litt kaldt, men mildere enn hjemme. Og både lørdag og fredag har det snødd skikkelig, noe som bidrar maks til julestemningen. Juletreet på Rådhusplassen er enormt, og utrolig vakkert pyntet med masse lys i ulike størrelser og snø! Alle de små, nydelige husene, kirker og trange gater er også veldig idyllisk, samt at det er veldig få biler i gamlebyen. Anbefales på det sterkeste! Julegaveshoppingen er det heller ingenting å si på, jeg har handlet noen julegaver, og selvfølgelig noen gaver til meg selv. Først meg selv, og så meg selv igjen ;o) Muttern og tantene har også fått handlet endel, tar sin tid når fire jenter/damer skal prøve, kikke, tenke, vurdere, betale osv. Men hjelper litt at det ikke er noen utålmodige kjærester som sukker og kikker lengselsfullt mot utgangsdøra.  

Ellers har vi spist gode kaker på koselige kafeer i gamle middelalderhus, jeg har drukket blåbærgløgg, prutet på marked med muttern (selv om tantene synes det er litt flaut), glant på folk, dratt kortet og beundret julegavekuppene mine. I morgen blir det kirketitting, bymuseum og kanskje et par strikkevotter til for de siste grunkene, før vi vender nesa hjem mot Oslo.   

Fin-fin og stemningsfull førjulshelg!!
Ble ingen pelslue på mamma, selv om jeg ikke kan nekte for at hun kler den...

 

Vil ha isbjørner på treet!!Pepperkake til tante Kari

Kveldsstengt julemarkedNye julevotter!!


3 uker til jul

Har hatt en så fin dag i Tallinn at jeg nesten har glemt å tenke på at ... det er tre uker til jul i dag! Så det nærmer seg. På tide å skrive en liste over hva man vil rekke før jul. Min inneholder ganske mange ting som handler om å å gjøre ferdig leiligheten etter flytting (i juni!), men også juleting, selvfølgelig. Jeg har for eksempel tenkt til å pusse sølv for aller første gang. Fikk mine første teskjeer noen år gammel, og de er helt sorte fordi de ikke har blitt pusset (har heller ikke brukt dem, av samme grunn) Nå har jeg skrevet det her, så nå må jeg. (Har tenkt på det i flere år, det skal sies) Andre ting på lista er lage- og skrive julekort (pleier å sende dem julaften.. ehm), bake et par slag, pynte til jul (skjer nok ganske fort etter at jeg har kommet hjem), gjøre meg ferdig med julegavene osv.. osv... Tre uker, folkens!!   

Jul på Akershus Slott

I morgen, lørdag, åpner Jul på Akershus Slott. De neste tre helgene er slottet pyntet til jul, og åpent for publikum. Masse koselig som skjer for både unge og gamle. Hvis jeg skal fremheve noe spesielt, må det være de tre trærne jeg har pyntet... Sånn helt objektivt, altså. ;o) Torsdag hadde jeg og Anette nemlig gleden av å pynte hele tre juletrær. Vi er så drevne nå at vi vurderer å starte vår egen bedrift; vipynterditttre.no. Hadde vært noe! Merket dog at kreativiteten avtok noe utover dagen. Heldigvis begynte vi med det største. Jeg satte på tre sett julelys på et 3-4 meter høyt tre helt alene, ble helt rørt over egen innsats, og begynte nesten å tro at vi damer kan klare oss uten menn i verden. Deretter fikk jeg hjelp, og det var bra, for det tok tid å pynte det gigantiske treet. (Dessuten hadde jeg ikke fått festa stjerna i toppen fordi jeg ikke turde stå øverst på gardintrappa) Det neste var heldigvis mindre. Det siste treet står i kirka, og da var vi litt leie, men til vår store glede var det bare en lysslynge og to typer pynt som skulle på. Så vi fiksa den biffen og, uten å rive ned hverken lysekroner eller kongebalkonger. Såvidt. Treet i kirka er pyntet med sølvkuler, og lilla sløyfer. Sløyfene byttes med røde på julaften, og er faktisk veldig fint i sin enkelhet. (Igjen helt objektivt, altså!) Føler meg for øvrig utrolig priviligert som får betalt for å pynte juletrær på et slott.

Informasjon om Jul på Akershus finner du på www.akershusslott.no Det skal være et program der, men hver helg er det eventyrlesing, juleverksted for barna, gudstjeneste/åpen kirke, kafé og butikk. I helgen er det slottsnarr for barna (var ekstremt populært i fjor) og musikalske julekuler i slottskirken. Andre helgen byr vi på marionetteteater, musikalske julekuler, og visning av Reisen til Julestjernen med påfølgende omvisning de stedene på slottet og festningen som er med i filmen. (Søndag). I fjor var det jeg som hadde omvisningen, men er ikke sikker på om jeg skal ha den i år. Anbefaler uansett omvisningen, hvor vi blant annet viser fram kjolen til Sonja/Gulltopp, porten inn til landsbyen og fangehullet til Sonja. Siste helgen før jul er det middelalderforestilling på slottet. Jeg jobber andre helgen, og siste søndagen, dersom noen vil benytte anledningen til å hilse på.

Legger ved et bilde jeg har lånt av Forsvaret, samt noen jeg tok under pyntinga torsdag.       

Håper dere tar turen!!
 

Julekalender

I dag er det første desember. Og jeg har sluttet å glede meg til jul. Jula er nemlig NÅ. Desember er årets koseligste måned, med masse hyggelig sosialt samvær, god mat, fin musikk og kooooos. Selve julaften og romjula går jo altfor fort, derfor er det viktig å nyte desember nå.

Når det er sagt, så hører det jo med å telle ned til julaften. Jeg har fått kjæresten med på julekalender i år, annenhver gave og med budsjett på noen hundrelapper. Det hører med til historien at jeg gav ham noen kalendergavetips, men er allikevel spent på hva han har funnet på. Jeg får ikke åpne før i morgen siden jeg har partall.

Kalenderen ser sånn ut: (Og det ser ut som det mangler noen partallspakker der, men de kommer forhåpentligvis etter hvert)Det er forresten svært mange julekalendere på nett.  Noen eksempler er: Platekompaniet, Bergans, Samlaget, ColorLine, Oslo Lufthavn, Kamille osv. Her er en link til en side som har samlet maaaaange av årets julekalendre. http://www.julekalendere.com/

Ellers har det kommet en liten førjulspakke fra svigermor i dag, kan likne litt på en flaxkalender, men får vel vente og la kjæresten åpne. Jeg klarer jo det. (Selv om pakka ligger og stirrer på meg fra andre siden av bordet...)

Mari Julefreak

Mari Julefreak

34, Oslo

Siden jeg er godt over gjennomsnittet interessert i jul og julefeiring, måtte det bli en førjulsblogg. Jeg blogger blant annet om julekonserter, julekaker, julepynt, egen julefeiring, og tanker rundt jula. Jula 2018 blir niende(!) jul på bloggen, og den starter som vanlig 24. oktober. Jeg begynner nemlig nedtellingen når det er to måneder igjen til jul. Vil du telle ned til jula sammen med meg her? Jeg blir veldig glad for kommentarer og innspill fra andre juleelskere.

Follow on Bloglovin

Kategorier

Arkiv