hits

november 2015

Julemarked på Liseberg

I går kveld ble det julemarked på Liseberg, og det var like koselig som i fjor! Så lenge det er mørkt gjør det ikke noe at det ikke er snø, julestemningen kommer likevel. Vi spiste nydelig reinsdyr (sorry, Rudolf!) på Lisebergs Wärdshus, drakk varm sjokolade, kjøpte gammeldags godteri i bodene og nydelig julepynt i butikkene. Hele parken er pyntet til jul, med fokus på lys og grantrær. Det var så flott! Noen av trærne var dekket av smålys på en måte som vi ikke forstod hvordan gikk an. Det ble en veldig, veldig flott kveld i Gøteborg, og en perfekt avslutning på en hyggelig dag med julegaveshopping og kakespising tidligere på dagen. Juleribba ble innkjøpt på vei hjem i dag, så da er den i boks også! 

Og - jammen er det ikke første søndag i advent i dag! Jeg har kjøpt ny adventstake i år også. (Jada, jeg skal bruke den jeg kjøpte i fjor og..), skal se om jeg kan vise den frem i morgen. Henger litt etter på adventsfronten siden jeg har vært borte hele helga, men skal forsøke å ta det igjen utover i uka. For nå er det jo virkelig lov til å begynne å pynte! 

Førjulstur til Gøteborg 2015

Denne helgen skulle jeg egentlig vært i Brussel med storesøster og mamma. Men på grunn av den siste tidens begivenheter ble det tur til Gøteborg istedenfor. Og det er en veldig koselig juleby! Mye pynt i gatene, bra butikker, julemarked på Liseberg (dit skal vi i morgen), verdens største og fineste juletre i... sentrum et sted og så nærme hjemme at det går helt fint å ta en liten helgetur.

Og i dag kom jeg over verdens fineste krans. Tror den må bli med hjem til Norge på søndag... Hva synes dere, var den ikke fin? Ok, den ser kanskje ikke så julete ut, men sammen med juletreet med påfugtema..? Ja!! 

Fra kjelleren på NK, Gøteborg.

Vil du ha julekort i postkassen din?

Jeg synes det er veldig hyggelig å få julekort i postkassen, selv om det blir færre og færre av dem. Og i år som i fjor etterlyser jeg folk som vil ha julekort, i bytte mot å skrive selv også. Jeg har i to eller tre år nå skrevet og fått julekort fra damer jeg ikke kjenner, og det er faktisk et veldig hyggelig tilskudd til juleposten. Håper både Anne Berit og Solveig vil skrive til meg i år også, men jeg skriver gjerne til flere, om det er noen som vil slenge seg på!

Send meg adressen din om du vil ha julekort i posten: marimari_w@hotmail.com

Og - bare fire uker til julaften i dag! 

Oppskrift på hjemmelaget iskrem med daim

Da jeg laget marvposteier fikk jeg seks eggeplommer til overs. De fikk stå i kjøleskap til dagen etter, men i går ble fire av dem til iskrem som skal serveres i jula. Isen lages uten ismaskin (men du kan selvfølgelig bruke om du har!), og består av kun fire ingredienser. Enklere blir det ikke!

Du trenger: 

  • 75 g sukker
  • 4 eggeplommer
  • 3 dl fløte
  • 1 dobbel daim, hakket

Slik gjør du: 

Fløte og halvparten av sukkeret vispes til krem. Eggeplommene og resten av sukkeret piskes litt. (Jeg brukte bare vanlig visp). Daim og eggeblandingen blandes forsiktig med kremen. Settes i fryseren til neste dag (eller lengre). Etter at isen hadde stått et par-tre timer rørte jeg rundt i blandingen for å unngå krystaller i isen. Som egentlig ikke er noe stort problem. Når jeg bruker denne isen på toppen av mandelbunn blir det jo ikke krystaller i den... 

Veldig god og mektig is! Tror det blir dessert 1. juledag. 

Litt mislykkede marvposteier

Bildet under oppsummerer det jeg har holdt på med i dag - og heldigvis ble julepakkene mine penere enn årets marvposteier. Marvposteier hører med til jula for meg, og siden de bør fryses for å holde seg, egner de seg ypperlig som startskudd for årets julebakst. 

I år trodde jeg virkelig at jeg hadde perfeksjonert oppskriften. Jeg byttet ut vanlig meierismør med smør uten salt, fordi mamma(!) synes de ble litt salte i fjor. Og jeg burde jo egentlig skjønt at deigen får en annen konsistens uten salt, for salt binder jo, gjør det ikke? 

Kort oppsummert, marvposteiene mine smuldrer opp! Men heldigvis, (og det er mye trøst i dette, siden det tross alt er det viktigste), de er gode på smak. Så det blir nok jul i år og. Har stablet kakene forsiktig i isbokser i fryseren så de skal klare seg best mulig.

Så for de som vil prøve, så kan jeg heller anbefale oppskriften fra i fjor. Marvposteier er nemlig VELDIG godt!

 

Hadeland Glassverk

I dag har jeg hatt en helt super førjulsformiddag med ei venninne, Ingeborg. Først var vi på Hadeland Glassverk, for det hører med før jul. Endte opp med et par gaver til meg selv (!), men også en julegave. Dessuten var det veldig koselig å sitte foran peisen i bakeriet og spise kanelbolle og varm sjokolade... Hadeland Glassverk er veldig koselig før jul, og selv om jeg gjerne skulle hatt litt snø, så ble det litt julestemning likevel.

Etterpå var vi på julemarked på Folkets Hus på Jevnaker. Her ble det noen hjemmestrikkede ullprodukter og to fuglenek jeg skal forsøke meg på å henge opp i morgen.  

Fem uker til julaften!

Og, jammen meg er det bare fem uker til jul i dag! 

Rakk innom både Illums Bolighus, Åhlens og Habitat før forestillingen i dag, så jeg fikk plukket med meg noen julekuler til påfugltreet. På Aker Brygge var det masse julelys - jeg bare elsker at det snart er jul. JEG har jo vært i modus lenge, men det er så hyggelig når resten av byen følger etter.Julelatter 2015

I dag har jeg vært på Julelatter på Latter sammen med deler av familien min (en julegave fra i fjor som måtte innløses før det er jul igjen!) Som i fjor så var det veldig gøy. Lo så mye, og det er så deilig å le! Synes kanskje at Christer Torjussen var den morsomste av disse fire, men alle hadde definitivt sine høydepunkter. En bonus var at jeg faktisk fikk litt julestemning, og det sier jeg velkommen til! (Selv om pappa syntes det var litt tidlig..) 

 

   

De som ikke får så mange julegaver

Flere enn meg som kjenner på behovet for å gjøre noe ekstra for noen før jul?

For to år siden leverte jeg gaver til Fattighuset i Oslo og de trenger gaver i år også. De har adresse Grønnlandsleiret 39 og tar i mot gaver før jul i 6.etasje mandag, tirsdag, torsdag og fredag fra 10-16, onsdag fra 10-20 og lørdag fra 12-16.

De ønsker nye gaver som ikke er innpakket (sånn at giverne kan velge, og vite, hva de gir bort). De opplever at gruppen fra 14 år og oppover er litt glemt, så det kan jo være noe å tenke på. Du finner Fattighuset på Facebook, og de oppfordrer til å kontakte Wenche på nr. 48 47 37 70 om du har spørsmål. 

Jeg bor ikke i Oslo lenger, men oppdaget at Frivilligsentralene på Hadeland, Hole og Ringerike samler inn gaver til barn i dette området som ikke får så mange gaver til jul. Så der kan jeg bidra litt i år! Det er frivilligsentraler rundt i hele landet, så en oppfordring er å kontakte din lokale, for å finne ut om de tar i mot gaver - og hva de trenger.

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. 

To av høstens bruktkupp

En av grunnene til at jeg liker å kikke i bruktbutikker, er at jeg ofte finner veldig mange fine bøker. Og tidlig i høst kom jeg over disse. Den ene, Julehelg, husker jeg vi hadde hjemme, så den ble kjøpt av rent nostalgiske grunner. 

Den andre, Vinterfryd, er en slags inspirasjonsbok av litt nyere dato, med fine bilder, ideer og oppskrifter som passer til årstiden.

Og i morgen er det spådd snø på Østlandet! Jeg gleder meg til å se om det er hvitt ute når jeg våkner i morgen. (Så får det heller være at togene kommer til å stå og at det blir helt kaos hovedstaden) 

 

 

20 år tilbake ved hjelp av en julesang

Hver gang jeg hører Glade Jul med Sissel Kyrkjebø, akkurat den versjonen på juleplata som etterhvert er blitt Norges mest solgte cd, hver gang, så kommer minnene fra mine barndoms julaftener.

Verdens lengste formiddag. Mamma med permanent-krøllete hår, jeg og storesøster i hjemmesydde, matchende juleantrekk, pappa med bart (som ser veldig retro ut i hodet mitt nå, men som var helt 1992 i... 1992). Bestemor i matchende skjørt og bluse, med myke kinn og nyrullet hår. Bestefedre i hver sin ende av sofaen. Tantene, den ene som alltid satt på barnebordet og tilsynelatende var like opptatt av pakker som oss, og den andre som alltid klaget over materialismen og for mye gaver, mat og kaker. Såpesett, Barbie-dukker og Date-parfyme. Halvhjertet gang rundt juletreet som var pyntet med kuler i alle farger, norske flagg og englehår som klødde om man fikk det på huden. Kremtopper. Skuffelsen når det var tomt under treet. Lykken over å legge seg med gavene sine sirlig oppstilt ved siden av.

Så mye, av å bare lytte til en sang. Og i går var det seks uker til julaften. Da skal nye minner lages.

Hva husker du best fra julaften da du var barn?  

(En fun-fact om meg som jeg kanskje har delt før - i mange år gledet jeg meg så mye til julaften at jeg fikk feber lille julaften. Helt sant! Jeg var sikkert minst 12 år før jeg var med på å pynte treet, årene før der lå jeg feberhet på sofaen og så på at de andre pyntet. På formiddagen julaften fikk jeg febernedsettende og lov til å åpne en pakke - og feberen forsvant i god tid før gjestene kom. Hvert år - i mange år!) 

Juletre i senga

Og akkurat da jeg trodde jeg hadde nok julesengetøy til å komme meg gjennom høytiden, så dukker dette kule tre-settet fra Jotex opp. Jepp, det måtte bli mitt. Heldigvis skal vi ha noen overnattingsgjester i jula, så vi får faktisk brukt (nesten?) alle julesengesettene våre. For hvis jeg skal være ærlig, så blir det et nytt hvert år. Kremt. De fleste kan heldigvis brukes hele året, da. Det er jo litt forsonende. Men kult, ikke sant? Foto: Jotex.no

Hvilken adventskalender...?

Så denne på apoteket Boots, og må innrømme at jeg falt litt for den! Heldigvis er det en stund til 1.desember, så jeg har tid til å ta en grundig vurdering av årets kalenderløsninger i heimen. I fjor endte vi opp med tre ulike løsninger

 

Jul til middag i dag

I dag har vi besøkt storesøster, og med oss i bagasjen hadde vi pinnekjøttet jeg kjøpte for en stund siden. Og bare for å si det, så var det HUN som dro frem juletallerkenene, altså. (Jeg elsker at familien min er like juleglad som meg. Med unntak av mannen min, men han lar seg rive med innimellom, heldigvis)

Selv om jeg har møtt noen få som synes det er "altfor tidlig å spise pinnekjøtt nå", så sier de fleste; "åh, det hørtes godt ut". Og DET var det. Nå ligger vi til fordøying i sofaen og gleder oss til mer deilig julemat i tiden som kommer fremover.   

Oversikt over 140 julemarkeder landet over

Selv om jeg vanligvis jobber som helsejournalist, har jeg de siste dagene jobbet med en artikkel som samler alle julemarkedene vi kommer over i Norge. En av fordelene med å være en åpen julefreak, er at jeg får sånne "spesialoppdrag" på jobb, og det har vært gøy å jobbe med noe annet enn det jeg vanligvis jobber med, og som i tillegg er relatert til jul! 

Jeg synes det er superkoselig med julemarkeder, og jeg liker at de er så ulike. Alt fra små julemesser hvor man kan få kjøpt hjemmestrikkede sokker og votter til en rimelig penge, til store, profesjonelle julemarkeder som det årlige julemarkedet på folkemuseet på Bygdøy. Jeg håper jeg får med meg noe i år også.

Saken jeg har laget tar for seg nesten 140 julemarkeder i Norge i år, fordelt fylkesvis og etter arrangementsstart. Jeg får stadig mailer om markeder jeg ikke har med, så saken blir oppdatert hele tiden. Selve artikkelen finner du her.

Skal du på julemarked i år?

  1. Jul på Hadeland Glassverk
  2. Julemarked på Riddergaarden i Hønefoss
  3. Gammeldags Jul på Vøienvolden Gård
  4. Julemarked på Folkemuseet på Bygdøy

Syv uker til jul

For å markere at det bare er syv uker til julaften i dag, har jeg kjøpt meg en amaryllis. Det får jeg julestemning av! 

Julestemning i postkassen

Siste utgave av Lev Landlig dumpet ned i postkassen min i går. Var det ikke en fin forside? 

Julenytt fra Kähler

Jeg synes de nye julekulene fra Kähler er så fine! Noen som er enige? 


Foto: Tilbords/Polhem PR 

En liten førjulssmak...

I dag hadde vi noen venner på middag. Jeg hadde tenkt til å servere pinnekjøttet jeg kjøpte tidligere denne uka, men så viser det seg at den ene gjesten IKKE LIKER PINNEKJØTT. Er det mulig? Heldigvis likte han riskrem, så da ble det iallfall en julete dessert. Og de hadde med seg juleskum, så det ble en riktig fin før-førjulsettermiddag.  

(Siden det bare er starten av november laget jeg en hurtigvariant av riskremen. Det er lov på julaften også, bare du ikke sier noe til moren din...) 

Mari Julefreak

Mari Julefreak

34, Oslo

Siden jeg er godt over gjennomsnittet interessert i jul og julefeiring, måtte det bli en førjulsblogg. Jeg blogger blant annet om julekonserter, julekaker, julepynt, egen julefeiring, og tanker rundt jula. Jula 2018 blir niende(!) jul på bloggen, og den starter som vanlig 24. oktober. Jeg begynner nemlig nedtellingen når det er to måneder igjen til jul. Vil du telle ned til jula sammen med meg her? Jeg blir veldig glad for kommentarer og innspill fra andre juleelskere.

Follow on Bloglovin

Kategorier

Arkiv