hits

november 2014

1. søndag i advent...

... og jeg har faktisk ikke fått opp adventsstaken. Uææ! Og helt ærlig så vet jeg faktisk ikke helt hvor den er, heller... Men jeg skal lete etter den i morgen. Vi har kommet hjem fra Bergen i dag, og tiden jeg kunne brukt på å lete etter lysestaken har jeg brukt til å ordne husets julekalendere så de er klare til i morgen. Det er jo også veldig viktig! (Bilder kommer i morgen)

Dessuten er en ny tradisjon skapt i dag. Vi har vært på den lokale julegrantenningen, og det var superhyggelig. Lysfest i Bergen i går var imponerende og vakkert, men litt mindre forhold er heller ikke dumt. Hyggelige naboer, gløgg, snø som knitrer når man trår på den (sorry, Bergen - det er lite som slår snø i adventstida), gang rundt juletreet, glade barn som møter kjente fra barnehagen - og selvfølgelig - julenisse.

Sønnen min er bare to, men han vet godt hvem julenissen er. Og at han har med pakker. Så det var to store øyne på en liten gutt da nissen kom, og jammen hadde han med seg godteposer også. Sønnen holdt pappaen sin hardt i hånda, men var ikke skremt, og tok i mot posen sin selv.

Dette er det beste bildet jeg fikk av nissen (men han ønsker vel å være ganske anonym, han nissen):


 

Lysfest

I ettermiddag har jeg fått massevis av julestemning på lysfest i Bergen. Det er en 25 år gammel tradisjon, som jeg i år fikk med meg for første gang. Lysene tennes på juletreet i Lille Lungegaardsvannet, det var underholdning fra scenen, fakkeltog, utdeling av kakemenn, julesang og et fantastisk fyrverkeri til slutt. 

Fordi vi ble sittende fast i trafikken (er visstnok bare 17.mai som kan sammenliknes med folkemengden som er i Bergen sentrum denne dagen), fikk vi ikke med oss alt, men vi rakk både litt underholdning fra scenen (jeg får alltid litt gåsehud av Deilig er jorden) og ikke minst det utrolig flotte fyrverkeriet. Det var også utrolig flott å se hele vannet omgitt av fakler - så mye flott lys! Dette var virkelig en god innledning til adventstida, som jo begynner i morgen.    

En liten tur på julehuset på Bryggen ble det også - det hører med. Jeg kjøpte ingenting (kryss i taket!), men det er alltid gøy å kikke. Jeg gleder meg ekstra til å ta frem min egen pynt nå.   


Pepperkakebyen i Bergen

Vi er på vår årlige førjulstur til Bergen, og i dag har vi blant annet besøkt pepperkakebyen. Vi har vært der en gang før, og jeg ble imponert da også, men utstillingen i år var helt fantastisk. Hundrevis av pepperkakebygg, alt fra pepperkakehus laget av barnehager, til byggverk som ser ut som om de er laget av profesjonelle pepperkakebyggere. (Dersom de finnes). Dempet belysning, massevis av små julelys, og de obligatoriske modelltogene i pepperkakelandskap. Nokså magisk, faktisk, og en anbefaling fra meg dersom du befinner deg i nærheten av Bergen nå før jul. 

Sønnen holdt på å gå i spinn av alle godteripyntede pepperkakehus, og måtte få sjokolade av svigermor for å komme seg gjennom løypa uten å spise kunsten. Jaja, kan ikke klandre ham, egentlig. 

Fire uker til jul i dag

Fire uker til jul - og til helga er det første søndag i advent. Sa jeg at jeg ikke hadde satt på lysene på treet jeg har plassert i loftstua? Det var løgn, sønnen insisterer på at de må være på. (Og det er jo veldig mye finere da) Og kanskje kom det litt pynt på i dag også, bare fordi den pynten som skulle på lå øverst i esken med julepynt som jeg slumpet til å åpne. Naboene må tro vi er gale. (Og helt feil tar de jo ikke). Jeg skal selvfølgelig vise frem treet når det er ferdig pyntet, det har påfuglfarger og er helt nydelig! 

Vil du ha julekort i posten? Jeg har fått to påmeldte - og hvis jeg får en til er det flere enn i fjor...! Send meg navn og adresse på marimari_w@hotmail.com. Du forplikter deg til å sende julekort til de andre som har meldt seg på, og til gjengjeld får du julekort i postkassen din. Jeg gleder meg - det var så hyggelig å få julekort av to stykker jeg ikke kjente i fjor. Det høres rart ut, men det ble et bittelite innblikk i et annet liv - veldig spennende. Også er det jo hyggelig å få noe annet enn reklame og regninger i postkassa. Send meg en mail innen 1.desember hvis du vil være med! 

20 julegaver...

... har jeg pakket inn i kveld. Puh! Glemmer at det er litt slitsomt og litt hyggelig på en gang! Men deilig å ha kommet i gang. Det blir nok minst en runde til med pakking, men siden jeg samler gaver gjennom hele året må jeg pakke litt ganske tidlig, for å få oversikt over hva jeg har av gaver, og hva som må kjøpes inn. Jeg tilstreber jo å være ferdig med gavene til desember, men lykkes aldri helt. Men i år er jeg på god vei! 

Jeg er opptatt av miljøvennlig gavepapir, og velger stort sett brunt husholdningspapir, eller resirkulerbart papir som kan kastes i papirsøpla etter bruk. I år har jeg kjøpt litt på IKEA, men Panduro har også godt utvalg av fint, miljøvennlig julepapir. Slik er noen av gavene mine blitt seende ut i år: 

Gavene fra junior til slekta har rødt papir fra IKEA og brune merkelapper. Gavene til barna i omgangskretsen har fått brunt papir, rødt papirsnøre fra Panduro og morsomme merkelapper fra Marks and Spencer. Jeg satser på at merkelapper med Peppa Gris vil gjøre stor suksess hos den yngre garde... Jeg hadde blitt glad! 

Hvordan pakker du inn dine pakker? 

Christmas at Pemberley

Jeg elsker jul - og jeg elsker Jane Austen. En kombinasjon av de to er jo rene drømmen - og jeg ble veldig glad da jeg oppdaget at Amazon.co.uk hadde opptil flere julerelaterte fortsettelser på den udødelige klassikeren "Stolthet og fordom". Jeg bestilte to, og har nå lest "Christmas at Pemberley". I tillegg til å få vite hvordan det går med alle hovedkarakterene man blir kjent med i originalboka, får man også et innblikk i hvordan man feiret jul i England på begynnelsen av 1800-tallet.

Nå må jeg si at selv om jeg ikke nødvendigvis er så opptatt av sexlivet til Elizabeth Bennet og Mr. Darcy, så tåler man å lese seg gjennom noen klissete scener også. Jeg kan vel røpe såpass som at de lever i et meget vellykket ekteskap (selvfølgelig!). Men boka byr på mye drama, kanskje tidvis litt i overkant. Men hva gjør vel det - god nok underholdning i massevis! Anbefales for alle Austen-fans, om man er glad i jula eller ikke.      

En måned til julaften

Datoen hadde gått meg hus forbi, men hva har man gode venninner til? På formiddagen i dag tikket det inn en sms; "En måned til julaften"!! Og i dag har det faktisk blitt noen juleforberedelser på meg. Ikke overraskende er det jeg og min juleglade kollega Inger-Lise som har ansvaret for julepynt og julekalender på jobb (om vi har fått eller tatt ansvaret er usikkert, men jobben er iallfall vår!). Derfor har vi vært ute og handlet i dag - vi måtte ha ny julepynt til juletreet i redaksjonen. (Vi er heldige som har en sjef som forstår at man ikke kan ha det samme fargetemaet to år på rad). I tillegg fikk vi kjøpt oss nye gensere til 1. desember, grøss og gru!

(Og det er litt hemmelig, men jeg har faktisk satt opp en juletre i huset mitt i dag. Vi holder på å innrede loftstua, og der skal vi ha et lite juletre. Også måtte jeg bare se om det passet der jeg tenkte at det skulle stå... Vi skal selvfølgelig ha et ekte tre i stua, men det er jo litt julestemning med falske trær også. Ikke minst kan man ha dem fremme i ukevis uten at de drysser... Men jeg har ikke satt på lysene ennå, altså!)

Julemarked på Riddergården

Førjulstida er høysesong for festlige lag, og gårsdagen var en meget bløt aften for en julefreak. Det er vel ingen som har påstått at et julemarked hjelper mot fylleangst, men det blir vel ikke verre av det heller? Så i dag har jeg vært på julemarked med mamma, samboeren hennes og junior. Jeg har aldri vært på Riddergården på Hønefoss før, men det var et veldig koselig og gammelt tun, som egnet seg perfekt for et julemarked. Nå mangler snøen som ville ha gjort stemningen komplett, men med julegrøt i gamle, varme stuer, ble ikke stemningen så verst likevel! Fine julegaver fikk jeg også kjøpt - flotte, hjemmestrikkede ting. 


Riddergården på Hønefoss er ifølge wikipedia en komplett løkkegård fra 1700-tallet. 

Nå kommer vinteren!

Da jeg gikk av toget på stasjonen i dag var det hvitt på bakken, og jeg ble så glad for jeg var egentlig kald, men det gikk over, og jeg fikk snø i hodet og trærne var hvite og finnes det egentlig noe så fantastisk som snø før jul? Lufta lukter snø og lykke, man skulle ikke tro det var mulig, men det gjør den, det river i nesa, men det lukter snø, og det lukter peis for folk fyrer når det snør og jeg tenker at de gleder seg til jul. 

I kveld har vi danset til Her kommer vinteren og Når hele himmelen faller ned. Måtte det vare! 

Fem uker til jul i dag

Fem små, kjappe uker til jul i dag. Hurra!! 


Rev til juletreet fra Kremmerhuset. 

En bokanbefaling fra meg

I dag vil jeg anbefale denne boka. Det er ikke ofte jeg leser bøker flere ganger, men denne har jeg lest tre ganger bare i kveld... (Og noe sier meg at jeg ikke er helt ferdig med den) Kort fortalt handler det om julenissen som er ute i veldig sterk vind, og mister pakkene ut av sleden sin. Dramatisk! En god bok kan ikke leses for mange ganger, som sønnen min ville sagt om han var i stand til å formulere seg på den måten. Test av pepperkaker

Jeg spiser egentlig bare kjøpepepperkaker på jobb, men der rekker jeg til gjengjeld å spise rimelig mange i løpet av november og desember. Jeg har mange pepperkakespisende kolleger, og bestemte meg derfor for å dra i gang en blindtest av kjøpepepperkaker for å finne ut hvilke som egentlig er den beste!

Jeg hadde åtte testere. Noen ble tvunget, andre kom frivillig - men felles for dem alle er at de har lang erfaring i å spise kjøpepepperkaker. De fikk beskjed om å gi kakene terningkast fra 1 til 6. Mens noen spiste seg gjennom pepperkakene på kort tid, brukte andre et par dager på å smake seg gjennom alle. Alt for at dere skal få vite hvilke pepperkaker som er de beste... Utvalget er for øvrig helt tilfeldig og basert på hva jeg klarte å få tak i av kjøpepepperkaker. 

Hørt under testingen om ukjent pepperkake: - Nei, denne pepperkaken var usexy!

Testens vinner ble Sætres Beste Pepperkaker (til høyre). Terningkast 5!

Sagt om vinneren: "Tynn, smakfull. Nesten perfekt". "Best! Denne kunne jeg spist en hel boks av". "Veldig tynn og sprø. Litt kjedelig ettersmak". "Helt grei, men veldig kjeksaktig. God å dyppe i kaffen". "Best - testens vinner. Søt, mye krydder og veldig sprø". "Veldig god! God kryddersmak, smaker skikkelig jul. "Mer smak, men litt kjedelig". 

Pepperkaker fra Bjørken (til venstre) får terningkast 3. 

Sagt om pepperkakene fra Bjørken: "God kryddersmak", "Dette er tull. Hvis null var mulig ville jeg gitt den det, men de får et poeng for at de er sprø", "Smaker som gode, hjemmebakte. Pluss for at de er tynne". "Uff, smaker deig". "Brun papp, veldig stekt og altfor tynn kjeks. Litt brent smak". "Smaker helt vanlig pepperkaker". "Nesten som hjemmebakt. Ekstrapoeng for tynne og sprø kjeks". "Fin ettersmak".

Bertil Pepperkaker fra Berthas (venstre) endte på terningkast 3, og fikk delte tilbakemeldinger. 

Sagt om Bertil: "Pregløs", "Sprø, søt og god, men er dette egentlig en pepperkake?", "Fint utseende". "Litt lite smak, men knasende sprø. Fin tykkelse, ganske søt." "God, men veldig kjeksaktig i smak og konsistens". "Nei, Bertil er ingen ordentlig pepperkakemann. Tam smak, lite krydder, noe karamellaktig. Ujevn overflate". "Ikke god, i beste fall litt morsom". "Mer smak". Bertil er for øvrig den eneste av pepperkakene som oppgir å inneholde pepper.   

Pepparkaka fra IKEA (høyre) var ny for de fleste, og endte med terningkast 3 da stemmene ble lagt sammen. 

Sagt om pepperkake fra IKEA: "Vond bismak", "Knasende god. God, men tam julesmak". "Denne er god! Litt tam i smaken, men god kryddersmak til slutt. Litt hard, kjeksaktig konsistens. Bra tykkelse, ikke så søt". "Litt tykke. En bismak - litt mye ingefær?" "Mild smak, best sammen med kaffe. Litt for søt og hard, men lukter godt". "God. Litt sitronsmak?" "Litt voldsom".  
Sætres figurbakte pepperkaker (venstre) skal inneholde ekte smør og kom på andreplass med terningkast 4. 

Sagt om pepperkakene fra Sætre: "Smaken er farlig god. Må hele tiden ta en til"."For søt". "Hint av sitron? Nam!". "Smaker smør og sukker". "Litt lite smak, litt tam". "Nam, denne smaker godt og har perfekt tykkelse og størrelse. Smaker smør! Passe søt og bra knaselyd. Fin figur". "En god nummer to". "Mild kryddersmak. Kjenner sukkeret".

Pepperkakehjerter fra Bjørken ble testens taper. Den karret seg så vidt til et terningkast 3, men fikk dårligste totale score av alle kakene. 

Sagt om pepperkakehjertene: "Smakte ikke som pepperkake". "Kjønnsløs. Pepperkaker skal smake pepperkaker, dette er kjeks med litt krydder". "Litt lite smak i starten. Søt ettersmak. Veldig tynn kjeks". "Gode. Slik man forventer at pepperkaker skal smake. Litt lite sprø". "Kjedelig. For lite smak. Litt seig". "Smakte litt gammelt". "Temmelig smakløs". "Pregløs". 

Jeg takker for hjelpen til alle mine testere. Restene har stått fremme på jobb i noen dager nå, så snart kan jeg rapportere om hvilke kaker som tåler å stå fremme hele romjula...  

Hvilken er din favoritt? Jeg var ikke med å teste, men innrømmer at jeg likte Bertil veldig godt. Og testvinneren. Nam! 

Ribbekurs med mor

Jeg har postet flere udelikate ribbebilder her på bloggen opp gjennom årene. I dag kommer et til, men det som er spesielt med dagens bilde, er at jeg for første gang har stekt ribba helt selv! Man skulle ikke tro det skulle ta en julefreak over 30 år før den første ribba stod i ovnen, men slik har det altså blitt. 

Anledningen er at jeg i år skal lage min egen julemiddag, og da måtte jeg på ribbekurs med mamma og samboeren hennes. Og etter i dag er jeg overbevist om dette er noe jeg skal få til, også den kvelden det virkelig gjelder.
Her skal jeg forsøke å gjenskape Mamma Wammers ribbekurs i kortform ("Dette er jo noe av det letteste du kan lage"): 

Del 1: Kjøpe ribba. Det gjorde jeg i Sverige på vei hjem fra Gøteborg i går. En halv side holdt fint til fire, og jeg forsikret meg om at bena var knekt opp. (Jeg fikk litt torturvibber av det, men det måtte jeg bare legge fra meg). Mamma hadde sagt jeg måtte kjøpe en mager ribbe, noe som er veldig lett å se for ei som aldri har kjøpt en ribbe før. Men dama i kjøttdisken sa den var veldig mager. - Fint, sa jeg. 

Del 2: Forberedelser. Min ribbe var fersk, og skulle spises dagen etter. Hvis den er frossen, pass på å tine i god tid. Kvelden før den skal stekes, skjærer du ruter i svoren (for dummies: det er den glatte siden). Pass på å skjære der hvor bena er delt, så slipper du å kutte stykkene gjennom bein når den er stekt. Skarp kniv er en fordel. Krydre med salt og pepper både over og under, gni det litt inn. Sett kaldt til dagen etter.

Del 3: Steking. Er det noe jeg har fått med meg, er det at ribba skal steke leeeenge. - Jo lengre, jo bedre, som mamma sier. Jeg spøkte med at jeg kunne sette den inn når jeg stod opp klokka seks, men det var ingen latter å høste for den. Derfor ble klokka ti før jeg satte inn kveldens ribbe, og så fikk den faktisk stå i nesten åtte timer. Minst fem timer, sier mamma. Men som sagt; jo lengre, jo bedre. Ribba ligger på rist (en helt vanlig rist, ingen tallerken under eller såkalt ribberist. Unødvendig, sier mamma.) Under rista står en langpanne med vann i til fettet. Begynn på 120 grader. Når det er igjen ca tre timer av ribbas planlagte steketid, skru opp til 150 grader, og 170 grader den siste timen. Sprø svor fikser du rett før ribba skal tas ut. Her er det svært viktig at man følger med hele tiden. (Jeg har et veldig morsomt bilde av hele familien som huker seg sammen foran ovnen for å kikke på svoren, men det fikk jeg ikke lov til å legge ut.. ) 1) Flytt ribba opp et par hakk 2) Sett på grillfunksjon om du har, og på så høy temperatur som mulig. Vi kjørte 300 grader. 3) Vent, følg med, og la ikke blikket vike fra svoren. Når den begynner å boble er den snart ferdig, og når den begynner å bli litt svart på toppene, da er den perfekt. Slå av, ribba er ferdig.  

Del 4: Spising. Det gikk helt av seg selv, faktisk - og smakte helt nydelig! En god start på årets ribbesesong. 

Siden vi skulle ha ribbe, måtte jeg selvfølgelig lage riskrem også. Og om jeg ikke har stekt ribbe før, så kan jeg lage riskrem i blinde. Samboeren til mamma ble for øvrig så glad da han hørte det ble riskrem også at jeg fikk en spontan klem. Sånn er vi.   

Og med mine nyervervede ribbeferdigheter tror jeg jammen meg det skal bli jul i huset i år. Har du spørsmål? Ingen spørsmål er for dumme, og om jeg ikke kan svare - da ringer jeg mamma!  

Førjulstur til Gøteborg

Jeg har lenge ønsket å få med meg Gøteborg før jul - og ikke minst julemarkedet på Liseberg. Denne helgen fikk jeg med mannen en snartur - vi var der ca et døgn, men man rekker ganske mye på et døgn når man er i førjulsmodus. Og mannen hadde skjønt at det var en juletur selv om vi bare skriver midten av november. Jammen hadde han ikke pakket både rødrutete skjorte og julesokkene sine i anledning turen. Det er jo nesten så en julefreak kan bli ørlitt rørt av en slik gest.  

Gøteborg er en superkoselig by, med mange bra butikker, snille priser, koselige kafeer og lussekatter hele førjula. I dag ble det lussekatt og varm sjokolade på kafé Kringlan i den koselige bydelen Haga. Et par julegaver fikk vi kjøpt også. 

Og endelig har jeg altså vært på julemarked på Liseberg. En drøm for en julefreak! Det åpnet i går, og jeg fryktet at det skulle være altfor mye folk, men det var ikke noe problem. Det var jo over ti grader, så ikke spesielt vinterkaldt - men når man er på markedet på kvelden, så blir det julestemning likevel. Markedet på Liseberg er stort - det er flere områder med boder som har ulikt tema. Vi var innom middelaldermarkedet, designmarkedet og det ordinære julemarkedet. Flere av de faste butikkene på Liseberg solgte julevarer, jeg var innom to butikker med julepynt. Bodene solgte gaver i ulike former, samt spiselige ting. Flere karuseller var åpne også. Selv om vi hadde spist en veldig god middag bestående av högrev og champagne på Lisebergs Wärdshus var det plass til både pepperkake, gløgg og varm sjokolade etterpå. Den varme sjokoladen er den beste jeg har smakt på lenge, laget med ekte valhronasjokolade , og med en stor klatt krem på toppen. Fantastisk! Hele Liseberg var dessuten lyssatt, og overalt var det ekte juletrær med lys. Det både luktet godt og var utrolig stemningsfullt. Jeg er enig med bloggeren Maries strålande jul, at det beste med julemarked er stemningen og atmosfæren, og ikke nødvendigvis det man får kjøpt. Men når det er sagt kan det hende at det ble med noe småtteri hjem til Norge likevel... Gøteborg, jeg vil tilbake neste førjul! (Og da tror jeg jammen at jeg skal være litt lengre..)    

Vil du ha julekort i postkassen din i år?

I fjor fikk jeg noen få julekort i postkassa, og det er jo så hyggelig! Synes du det høres fint ut? I år som i fjor vil jeg forsøke å dra gang "send julekort til en fremmed" her på julebloggen. I fjor fikk jeg julekort fra to fremmede (håper dere melder dere på igjen!) og det var faktisk overraskende fint, synes jeg. Jeg vet jo ikke hva slags erfaringer de gjorde seg, men jeg synes det var koselig. Du gjør som følger - dersom du vil skrive og få julekort i år, send navn og adresse til marimari_w@hotmail.com. Om en stund sender jeg deg navn og adressene du skal sende julekort til. Jeg kan iallfall garantere at dere får kort fra meg, men jeg har nok ikke laget det selv. Jeg skal til gjengjeld love å legge ekstra stor innsats i selve teksten...

Blir du med?   

Seks uker til jul

I dag er det bare seks uker til jul - og det har jeg feiret på show på Latter på Aker Brygge med storesøster og noen kolleger. Ei på jobben hadde nemlig gratisbilletter til Julelatter med Jonna Støme, Christian Mikkelsen og Olav Svarstad Haugland, så da var jeg så heldig å få være med dit. 

Og det var så gøy! Jeg hadde ikke hørt noen av dem før, men de var så morsomme! Jeg lo og lo, så nå er jeg helt stiv i lattermusklene. Måtte tørke tårer opptil flere ganger. Jeg har vært på stand-up noen ganger før, og da er det jo alltid noe man ikke synes er så gøy. Men i kveld lo jeg av nesten alt (og jeg hadde ikke drukket så mye vin heller.. ) De har Julelatter-show hver førjul, men det er første gang jeg har vært på det selv. Og med masse snakk om jul, og med julemusikk i bakgrunnen, så ble det jammen litt julestemning og. Har du muligheten, så er dette juleunderholdning god som noen!  

 

Ny julekjole...?

Var ikke denne utrolig fin? Oppskrift på marvposteier

I dag har jeg laget marvposteier, som jeg synes er veldig godt. (Kalles også Mariposteier her i huset) Det er ikke så vanskelig, bare litt styr fordi det krever et par ulike operasjoner. Mitt første brett ble litt brent, men var heldigvis veldig gode likevel. Jeg sparer de peneste i fryseren til jul - og så havner det nok noen i magen denne uka. Etter å ha smakt på et par i kveld, kan jeg konkludere med at det absolutt er verdt jobben! Og tenk, vi skriver 10. november, og jeg har allerede et slag klart til jul! Husmorpoeng til meg. Her er oppskriften: 

Kakene lages i sandkakeformer. 

Bunn:

300 g mel

300 g smør, romtemperert

6 ss vann

 

Fyll:

250 g malte mandler

350 g siktet melis

6 stivpiskede eggehviter

 

Slik gjør du: 

Bunnen: Smuldre/bland smør i mel, rør inn vannet. Avkjøles i kjøleskap. 

Fyllet: Bland melis og mandler, rør forsiktig inn eggehvitene. 

Kjevle en bit av deigen, skjær ut en sirkler som er litt større enn formene, klem ut deigen i de små formene. Putt en stor teskje fyll i hver form. 

Stekes på 200 grader, nederst i ca 20 min. La stå litt i formene, vipp deretter over på rist. Kan fryses, men holder fint noen dager ferske også. Jeg fikk ca 30 stk av denne oppskriften.  

 

Mine erfaringer og tips: 

  • Jeg har laget marvposteier en gang før. Da smurte jeg formene, og syntes de smakte for mye smør. Nå smurte jeg ikke formene, men kakene slapp fint formen likevel. Det er jo mye smør i deigen. 
  • Jeg liker best tynn bunn og mye fyll. Av den grunn gidder jeg ikke lage kryss av deig på toppen av kakene heller. Det resulterte i at jeg fikk endel bunn til overs, men den kan fryses og brukes til noe annet. Det er ikke sukker i den, så min skal bli ost- og skinkepai til middag i morgen. 
  • Jeg fulgte steketid og temperatur, men mine første ble litt brent. Følg derfor godt med, ovner er jo forskjellige. (Men var redd for å ta dem ut for tidlig, for jeg vil jo ikke at de skal bli rå inni heller..)  

 Lykke til - og nam! 

Skum + nisse =

... skumnisser!! Myke, ferske og herlige skumnisser står på førjulsmenyen i dag. Nam!

Julenytt fra juni

Første året jeg juleblogget var jeg veldig opptatt av julenyheter. Det er så mye som havner i avisene bare fordi det har noe med jul å gjøre. Og gøy for meg, jeg lar meg underholde. Årets, for meg, første julenyhet leste jeg 19.juni i år. Og, som så mange andre julenyheter, så handler den om juletrær.

I juni skrev altså avisen Oslo By en nokså lang sak om hvordan Oslo Kommune ønsker å slutte å sende juletrær til Rotterdam og Reykjavik (London skal fortsatt få). Ordningen, som har pågått siden 1940/1950-tallet er "både dyr, komplisert og lite miljøvennlig" ifølge kommunen. 

For Rotterdam var det greit å kutte ut treet. Men i Reykjavik ble det rabalder. 

- Det er ingen hemmelighet at en eventuell avslutning av denne ordningen ble mottatt med stor skuffelse, og som jeg har sagt før, så oppfattet vi det rabalderet som et uttrykk for at dette har vært mer populært enn vi var klar over, sier ordfører Fabian Stang til Oslo By. 

Overskriften på saken er dermed "Sender juletre til Island likevel". En skikkelig gladsak! Jeg kan forresten røpe av Oslo allerede i 2011 vurderte å kutte ut trærne. Det kan du lese mer om i dette blogginnlegget. 

Jeg har også skrevet om alle uhellene som har rammet juletreutvekslingen mellom Trondheim og Hamburg.

Moralen i dette innlegget er: Ikke begynn en tradisjon med å gi bort juletrær.  

 

Juleklær som dessverre ikke finnes i voksenstørrelse

Barna må selvfølgelig ha egne antrekk til jul. Og da tenker jeg ikke på festantrekkene som skal tvinges på for at de skal se presentable ut gjennom romjula. Nei, jeg tenker selvfølgelig på myke, behagelige, teite og søte nisseklær! Eller pepperkakeklær. Her er et knippe av årets utvalg. Så får vi se hva sønnen ender opp med. Jeg liker reinsdyrpysjamasen. Og nissefrakken. (Kommer til å funke som bare det etter kveldsbadet) Den pepperkakebøttehatten, derimot... Dette måtte sønnen ha på seg i fjor. 

1. Lindex. 2. HM. 3. HM. 4. Ellos. 5. Ellos. 6. Lindex. 7. Lindex. 8. Ellos

Syv uker til jul!

I dag er det bare syv uker til jul. Det går fort! Jeg har allerede såvidt begynt å tenke på hvordan i all verden jeg skal få tid til alt, men jeg tror jeg kjører samme strategi i år som i fjor - det jeg rekker, det rekker jeg - og det jeg ikke rekker får jeg gjøre neste jul.

Men den kommende uka har jeg en plan om å skaffe meg oversikt over hvor mange julegaver jeg har liggende (jeg pleier jo å kjøpe dem gjennom året, så greit med en opptelling før den virkelige julegavehandelen setter inn) og jeg har også lyst til å bake marvposteier. Det rekker jeg aldri - men siden de med fordel kan fryses, så tror jeg at jeg skal prøve meg på novemberbakst i år. Oppskrift og resultat kommer selvfølgelig. 

Julestemning

Jeg fikk det siste Rom123 på jobb i går. Var ikke forsiden utrolig fin?

Mer jul hos Åhlens

Åhlens er en favoritt hos meg, så jeg måtte kikke litt mer på pressebildene deres. De har så mye fint! Den høye, hvite adventsstaken skulle jeg gjerne ha hatt. Den tror jeg hadde gjort seg godt i et av vinduene hos oss. Hm... 

Førjulsbok: Mors gaver

"Alle" leste denne boka i fjor, men ikke jeg. Men nå har jeg lest den. Og selv om det per definisjon ikke er en julebok, så bygges historien rundt julegavelistene til forfatterens demente mor, og derfor passer den godt å lese nå i førjulstida. Jeg likte boka godt, og anbefaler den herved videre. Julegavelistene blir en måte å nøste opp i et liv på, og vi blir kjent med forfatterens familie, både de sentrale skikkelsene, men også de mer diffuse, de som kanskje bare er tilstede på listene i noen få år. Boka fikk meg til å tenke at alle har en historie. Min bestefar bor på aldershjem - hva vet jeg egentlig om de andre som bor der? Jeg ser jo hva de er blitt redusert til nå, men hvem har de egentlig vært? 

Jeg likte spesielt følgende passasje i boka:

 "Det er ingen som vet at de opplever det lykkeligste øyeblikket i livet sitt, når de opplever det. Noen mennesker sier, når de er veldig begeistret, at de akkurat har opplevd sitt livs lykkeligste øyeblikk, men innerst inne tror alle at det øyeblikket ikke har kommet ennå. De tror at de i fremtiden kommer til å oppleve noe enda finere og lykkeligere. For det ville jo vært grusomt, hvis du som er ung, visste at ingenting noen gang ble finere siden. At alt ble verre. Ikke sant?" (Cecilie Enger, Mors Gaver

Og hei - det er blitt november! Hurra for det! Har du lest den, og hva syntes du? 

Mari Julefreak

Mari Julefreak

34, Oslo

Siden jeg er godt over gjennomsnittet interessert i jul og julefeiring, måtte det bli en førjulsblogg. Jeg blogger blant annet om julekonserter, julekaker, julepynt, egen julefeiring, og tanker rundt jula. Jula 2018 blir niende(!) jul på bloggen, og den starter som vanlig 24. oktober. Jeg begynner nemlig nedtellingen når det er to måneder igjen til jul. Vil du telle ned til jula sammen med meg her? Jeg blir veldig glad for kommentarer og innspill fra andre juleelskere.

Follow on Bloglovin

Kategorier

Arkiv