hits

november 2013

Juletur til IKEA

I motsetning til samboeren min, så har jeg et varmt og nært forhold til IKEA. I år har jeg ikke fått vært der til jul, og det hører liksom med... Jeg hadde egentlig forsonet meg med at det kom til å være en av mange ting jeg ikke rekker i år, men da jeg hørte at mamma og Bjørn skulle innom der i dag, fikk jeg sagt tydelig fra om at JEG MÅ VÆRE MED!

Ok, så var det sikkert en million mennesker der, men det var også julepyntede rom, julepynt, julemat i restauranten og varme pepperkaker. Det siste var nesten det beste. Vi kjente duften, og Bjørn spekulerte i om de hadde pepperkakeduft på sprayboks for å gi folk den rette stemningen. Men, jammen stod det ikke ei jente og stekte pepperkaker i et utstillingskjøkken. Og det var så godt! Det var sønnens første pepperkake noensinne, og den gikk (overraskende nok?) ned på høykant. Fikk julestemning bare av det - fordi det sa meg noe om hvor mye godt jeg har i vente i alle julene med barn fremover.

Nå har jeg også smakt pinnekjøttet til IKEA. For et par år siden anmeldte jeg juletallerkenen deres (her på bloggen, ikke til politiet), den var jeg ikke videre imponert over. Men pinnekjøttet smakte faktisk veldig godt, og anbefales herved om du skulle slumpe innom IKEA før jul. (De har "julekalender" med gode dagstilbud hele desember. Planlegger å sende mannen en tur i midten av måneden, men jeg får holde det hemmelig til det nærmer seg, så jeg ikke ødelegger hele førjulstida for ham... :o)

Når det gjaldt julepynten så var det litt utplukket, så der måtte jeg nok ha vært tidligere ute. Men fikk med meg en rull nydelig julepapir, i tillegg til vaser til bryllupet. Tenk at det er tre uker til bryllup i dag!   

 

Nå er advent her...

I dag har jeg hatt skikkelig julestemning! Det gjorde godt for julesjelen å komme tilbake til Norge, kulda gir litt julestemning bare den. Vi har pyntet juletreet på jobben i dag - i min redaksjon har vi eget tre. Det er litt glorete pyntet, men vi tenkte at vi må kunne pynte med litt andre farger enn vi ville hatt hjemme.

Vi har to kalendere også - en pakkekalender, og en sjokoladekalender med bilde av alle (som jeg har bestilt fra Japanphoto - helt genialt!). Julekalender hadde de også fått i barnehagen i dag, luktet godt av pepperkaker da jeg kom. Pepperkakehjertene hang på rekke og rad i vinduskarmen. Bare 17.desember manglet - den var det en unge som hadde rukket å ta en bit av før de hang opp, så den måtte lages på nytt. Jeg ser godt for meg hvordan det kunne skje.. (men om det var mitt barn sier historien ingenting om)

På veien hjem begynte det å snø. Helt perfekt!! (Den er borte nå, men det var gøy så lenge det varte - den første snøen gjør meg så glad!). Nå er planen å pakke inn et par julegaver, kanskje med en julekonsert fra i fjor på TV som underholdning (tok opp to som jeg ikke rakk å se i fjor, og har spart på dem til nå.) Jeg ELSKER denne tiden!

Grønt er skjønt

Fire grønne favoritter:

Fuglen er fra Indiska, hjertet fra Åhlens, og de to kulene er fra Selfridges.com

Maris julefavoritter 2013

Jeg er fortsatt på Gran Canaria, og nå forsøker jeg å manne meg opp til å jobbe litt. (Siden jeg tross alt er på jobb, og egentlig har ganske mye å gjøre!) Resultatet er prokrastinering, og at jeg har fått på plass årets julefavoritter! I flere år har jeg samlet årets favoritter, og det er gøy å sammenlikne de ulike platene.

Årets favoritter er en blanding av noen klassikere, noen klassikere i ny innpakning, og noen mindre kjente sanger som jeg har blitt veldig glad i.

Rockin` around the Christmas tree er tilbake etter noen år - hørte den for noen uker siden, og ble så glad! Så da fikk den en plass på lista i år. Jeg er fremdeles veldig glad i sangen Maria Mena skrev til filmen Hjem til Jul for et par år siden, og Desemberbarn av Kari Bremnes har jeg heller ikke blitt lei, selv om jeg har hørt den veldig mange ganger nå. Årets overraskelse er kanskje En stjerne lyser i natt i Ole Paus sin innpakning. Jeg har nemlig ikke vært så glad i Ole Paus, men denne versjonen traff meg likevel. Åpningssangen på Tre Nøtter Til Askepott må med i år og - kan nesten ikke tenke meg noe som gir mer julestemning enn det!

Hvilke sanger er dine julefavoritter i år?

 

Deilig er jorden, Marianne Antonsen

Nordnorsk julesalme, Oslo Gospel Choir og Maria Haukaas Mittet

Have yourself a merry little christmas, Judy Garland

River, Sarah McLachlan

Vid Betlehem en vinternatt, Carola

Snøn føll, Peter Jöback og Sissel Kyrkjebø      

Kviskre ei bønn, Oslo Gospel Choir

Vi tenner våre lykter, Katzenjammer

Tre nøtter til Askepott, overtüren

Nu flinteskudd og klokkeklang, Kari Bremnes og Rikard Wolff

Jag kommer hem igjen till jul, Peter Jöback

Christmas (Baby, please come home), Michael Buble

Rockin´ around the christmas tree, Mel & Kim

Holly Jolly Christmas, Michael Buble

Her kommer dine arme små, Carola

Home for Christmas, Maria Mena

Himmel og jord møtes i natt, Oslo Gospel Choir

Stjernesludd, Kurt Nilsen

En stjerne skinner i natt, Ole Paus

Desemberbarn, Kari Bremnes

Å kom nå med frihet, Ingrid Olava

Julestemning i Syden-land

Det har vært stille fra meg et par dager nå - jeg har nemlig slitt litt med julestemningen. Jeg befinner meg på Gran Canaria i forbindelse med jobb (ja, stakkars meg!), og her er det ikke mye som vitner om at det nærmer seg første søndag i advent.

Men, i dag kom jeg over et julemarked på Den Norske Klubben i Arguineguin. For et lykketreff! Det var markedsdag i byen også, og jammen hadde ikke selgerne også noen julevarer å by på. Det kunne ha blitt nissetruser til alle i familien, men jeg valgte å gå forbi akkurat den boden. 1. Håndarbeidsgruppa har lagt seg i selen til jul 2. Enorme julestjernetrær til salgs på det lokale markedet. "Flergrenet" får en ny betydning nå. 3. Nissesmekker til junior. Det fantes også nissestrømpebukser og nissetruser, for å nevne noe. 4. Et lass med hjemmestrikka sokker, som jo er en perfekt julegave!. 5. Jeg kjøpte meg nye julesokker. Og et par til en liten venn...

Mens vi venter...

I'm dreaming of a white Christmas
Just like the ones I used to know
Where the tree tops glisten
And the children listen
To hear sleigh bells in the snow

I'm dreaming of a white Christmas
With every Christmas card I write
May your days be merry and bright
And may all your Christmases be white

Flere enn meg som venter på snøen?

Julekuler til bryllupsbruk

Vi, (altså jeg), har ikke bestemt oss for hvordan vi skal pynte bordene i bryllupet. Jeg har lyst på noe som er vakkert, morsomt, romantisk og julete på en gang. I dag kom jeg over disse nydelige julekulene, og har en tanke om at de skal få være en del av bordpynten. Selv om jeg ikke helt vet hvordan ennå...

Er de ikke fine? Glasskuler med tre ulike blondemønstre på.

Fra Søstrene Grene

Juleexpo

I helga er det juleexpo på Norges Varemesse på Lillestrøm. Jeg skulle gjerne vært der, men jeg tror ikke tiden strekker til. Men dette ser definitivt ut som et sted for en juleentusiast!

I tillegg til mange, mange julerelaterte utstillere, er det også et julete underholdningsprogram med høytlesning fra Snekker Andersen, julemøte med Manuela fra bloggen Passion 4 Baking (hun har gitt ut julekokebok i år - den står herved på ønskelista mi!), juleverksted for barna, kurs i kranser og dekorasjoner, lappesøm og nisselaging - og mye, mye mer.

Jeg tror ikke jeg tør å grine meg til en tur dit, men det frister. Veldig! Tror jeg må sette det på listen for neste års aktiviteter.

Noen som har vært der og som kan gi en rapport om det er verdt turen og pengene?

Mer informasjon finner du her. 

En julefreak skal gifte seg

Denne jula er helt spesiell. Om akkurat en måned - 21.desember - gifter vi oss! Tiden har gått så utrolig fort, og det tror jeg de siste ukene gjør også. Mye er på plass, men endel gjenstår også.

Noen reagerer på at vi velger å gifte oss så tett opp til jula, men jeg tror det blir superkoselig! (Og for meg som er så glad i denne tida på året, så tror jeg det blir intet mindre enn perfekt!). Planen er å ha vielsen utendørs, men det forutsetter litt snø og kulde. Foreløpig ser det dårlig ut, men det er heldigvis noen uker igjen. Alle detaljene er ikke på plass ennå, men det blir hvit kjole, skimrende smykker, granbar, lys - og noen overraskelser. 

Akkurat hvor stor plass jula skal få i bryllupet gjenstår å se. Men at jeg skal svinge meg til "Rockin` Around The Christmas Tree" på dansegulvet, det lover jeg! Jeg gleder meg - og krysser fingre og tær for litt kulde og snø. Bilder kommer!

(Endel tulleforslag har vi forkastet. En slede trukket av reinsdyr, dommer i nissedrakt og brudesvenner utkledd som julenissens små hjelpere er bare noen av forslagene som ikke kommer til å bli noe av, men som er morsomt å tenke seg!)

Hvordan ville dere gjort det om dere skulle gifte dere vinterstid?Foto: Fabrice Lambert/Wikipedia Commons    

5 uker til jul!

I dag er det bare fem uker til jul, folkens! Jeg har feiret med å kjøpe denne juleaktige filmen til sønnen i huset. Han er ikke sånn veldig interessert i TV ennå, men kanskje er det akkurat denne han har manglet? Vinterstemning med Pingu, Brannmann Sam og Thomas-toget må jo bli bra! (Mye bedre enn mye annet de viser på barne-TV iallfall)

Jeg drømmer om mange fine julefilmkvelder i årene som kommer - Polarekspressen, Alene Hjemme, Astrid Lindgrens Jul osv, osv... Det skal bli så kos! Jeg krysser fingrene for at han har fått MINE julegener, da er det duket for masse kos fremover! (Selv om jeg jo vet at julegener kan trenes opp også - samboer er mye mer julete nå enn da vi møttes.)  

Send et julekort!

Jeg håper flere blir med å sende julekort - jeg vil veldig gjerne ha flere adresser. Jeg vil veldig gjerne ha noen julekort i posten i år, og blir du med, får du julekort fra både meg og noen fremmede. Du må også sende et par selv - men det er det vel verdt? Les mer her.  

Jeg har forresten oppdaget Bloglovin - og blir veldig glad om dere vil følge meg der! (Er utrolig stolt over at jeg har klart å lage meg en sånn knapp på høyre side av bloggen min... - null tekniske skills, men ønsket om å juleblogge lar seg heldigvis/dessverre ikke begrense av det...)

Jula er for alle

Først tenkte jeg at jeg skulle publisere disse fordi de var utrolig stygge. Men, så merket jeg til min overraskelse at jeg egentlig fikk litt godfølelse for dem... Hvor de skal henge er et åpent spørsmål foreløpig.  Fra Zalando.no

En klapp på skuldra

I år er det mye som foregår i hodet med bryllupsplanlegging i tillegg til juleforberedelsene. Jeg rekker jo aldri alt jeg vil få til før jul selv når jeg har en helt "normal" jul, så i år er det åpenbart at jeg må legge av meg endel ting som jeg bare ikke kommer til å få tid til.

Da gjelder det å flytte fokus, og jeg velger å heller fokusere på det jeg faktisk får gjort!

Jeg begynner i dag, og lista mi ser slik ut:

 1. Jeg har rukket å spise ganske mange klementiner
 2. Jeg har bestilt julekort (håper jeg rekker å skrive dem også, hvis ikke er det jo litt bortkastede penger..)
 3. Jeg har drukket julebrus
 4. Jeg har pakket inn 16 julegaver og kjøpt noen til
 5. Jeg har lest opptil flere julemagasiner
 6. Jeg har drukket gløgg og spist pepperkaker
 7. Jeg har kjøpt julepyjamaser og funnet julaftenantrekk til Jonas (som er sønnen, ikke mannen - han nekter å ha på seg julepysj. Dessverre)
 8. Jeg har kjøpt noen nye julekuler
 9. Jeg har bakt pepperkakemuffins som ligger i fryseren.
 10. Jeg har skaffet en sjokoladekalender (Vi har innsett at pakkekalenderen må vike i år, men håper den kommer sterkere tilbake neste år!)
 11. Jeg har hørt på ganske mye julemusikk
 12. Jeg har juleblogget litt
 13. Jeg har vært på julehandel på nattåpent senter. 10 gaver på under to timer! Kred?  
 14. Jeg har vært på julebord - og spist pinnekjøtt
 15. Jeg har innledet ribbesesongen hjemme hos mamma

Hva har du gjort hittil denne førjula?

(En lite estetisk, men fantastisk god, ribbemiddag i dag!)

Dagens middag

Vi spiser risengrynsgrøt hele året, men den smaker ekstra godt før jul...

Innpakningstips

Et innpakningstips fra kollega Ingeborg - gavepapir kan brukes som kruseduller på pakkene dine. Klipp i ønsket bredde, krøll som om det var et vanlig gavebånd, men vær litt mer forsiktig med saksa. Jeg har ikke prøvd selv ennå, men det skal jeg. En fin mulighet til å gjenbruke gammelt julepapir, og det er jeg jo veldig glad i!

Ingeborg har her brukt et sort og et mønstret gavepapir i tillegg til vanlig pakkebånd. 

God miljøjul

I sommer satt jeg og leste et Fretex-magasin fra forrige jul. De hadde flere tips til en mer miljøvennlig jul - kanskje noe å tenke på?

Jeg kunne nok helt sikkert gjort mer selv for en miljøvennlig julefeiring. Dette kan jo være noen tips på veien!  

 

1. Mat med måte

Bruk tid på å sette opp handlelister, slik at du unngår å handle inn masse unødvendig. Du kan også handle Fairtrade eller økologisk når det er mulig.

2. Restefest

På nettet finner du mange gode forslag til resteretter - også av julemat. Pakk alle rester godt inn, la dem kjøle seg ned før de legges i kjøleskap eller fryser - og inviter familie og venner på et stort og sosialt restebord. Innspill fra en julefreak: Kanskje folk kan ta med seg retter av sine egne rester?

3. Levere til Fretex

Hvorfor ikke gjøre det til en juletradisjon å ta en opprydning i skapene, både klær og ting?

4. Gi gaver et nytt liv

Gaver du kunne klart deg uten - sørg for å finne tid til å bytte gaven, eller lever til Fretex. (Innspill fra meg: Ikke legg den ut på Finn eller annet sted hvor den du fikk den av kan se det)

5. Lag ønskeliste

Du slipper å få masse du ikke trenger eller vil ha - og kan heller bruke energi, råvarer og utslipp på noe du ønsker deg! Dessuten blir julen mindre stressende for andre.

6. Resirkulering av mobil

Helst bør du oppgradere eller reparere den mobilen du har heller enn å ønske deg en ny. Men hvis du trenger ny mobil, sørg for å levere den gamle til et sted som resirkulerer dem.

7. Alternative gaver

Opplevelser som teaterbilletter, en hjemmelaget middag, hyttetur eller yogakurs - mulighetene er uendelige. Eller hva med en spiselig julegave, som hjemmelaget müsli, syltetøy eller kaker?

8. Senk temperaturen

Hvis bare en av ti husstander senker innetemperaturen med to grader, vil vi spare en million kWh i løpet av et år. Så senk temperaturen, gi bort hjemmestrikkede sokker til jul, og oppfordre andre til å gjøre det samme.

9. Førjulstreff

Hvorfor ikke avtale byttekveld med venner og familie, gjerne med gløgg og julesanger. Hyggelig, tidsbesparende og en stor fordel for miljøet at man bare trenger en kjøretur istedenfor ti.

10. Alternativ innpakning

Kjøp papir av god kvalitet, pakk opp varsomt - og bruk papiret om igjen. Tenk også alternativ innpakning: gråpapir, avispapir, nøytrale esker og papirposer blir veldig koselig innpakning dersom man er litt kreativ, i tillegg kan alt resirkuleres.  Du kan også lage enkle gaveposer av stoffrester eller gamle gardiner.

11. Miljølys i mørket

Man må ha levende lys i julen, men for å hjelpe miljøet kan du velge svanemerkede stearinlys, bivokslys eller gjenbrukslys produsert av stearinstubber. Lys av høy kvalitet er det beste, for de har lang brenningstid.

 

Hilsen Fretex   

 

PS: Hurra for seks uker til jul i dag!!

Bokser fra Norway Designs

Er ikke disse boksene helt fantastiske? Tenk å få en julepakke i en slik! (Det trenger ikke en gang å være en gave inni, jeg kan tenke meg en million ting jeg kan bruke disse til). Jeg ønsker meg de turkise. Og de i sølv. Og de røde...

De største boksene er kjempestore, men det kommer ikke så godt frem på bildet. Tror dette kanskje er en av de enkleste - men flotteste - vindusutstillingene jeg har sett på lenge.

 

Vil du ha julekort fra en fremmed?

Det er jo så hyggelig å få julekort i postkassen. Det blir færre og færre hvert år, men desto koseligere med de som kommer.

Kan ikke vi som ønsker oss julekort i posten, forene oss? Tanken er følgende: Dersom du ønsker deg julekort i posten, send meg adressen din. Forutsatt at det er noe interesse for dette, så sender jeg deg fem adresser i retur, som du sender julekort til. Da er vi garantert noen "ordentlige" julekort i posten - det er vel veldig hyggelig?  

Det var den svenske julebloggeren Maries Strålande Jul som satte meg på ideen, selv om hun gjør det litt annerledes. Send navn og adresse til marimari_w@hotmail.com. (Og hvis interessen er laber - så skal jeg love at dere i det minste får julekort av meg!) Frist for påmelding: 20.november.

Bli med, da!!(Julekort fra Wikipedia Commons)

Hm...

Hva synes dere, er dette en julepute? Den er jo rød. Men finnes det juleugler?Fra Zalando.no

Årets nye julemusikk

Nye juleplater slippes hvert år - og det er alltid spennende å se om det er noen overraskelser. Jeg drømmer om en juleplate fra Maria Mena, men det blir nok ikke i år (heller!)

 

Noen av årets nyheter:

Karoline Krüger og Sigvart Dagsland: Jul

Hanne Sørvaag: Christmas Lights

God Jul med Melodi Grand Prix jr

Nick Lowe, Quality Street: A Seasonal Selection for All the Family

Bad Religion: Christmas Songs

Barbra Streisand: The Classic Christmas Album

Kelly Clarkson: Wrapped in red

Jewel: Let it snow, a holiday Collection

Hilde Louise Asbjørnsen: Round about Christmas

Stine Hole Ulla: Verden blir hvit

Gateartister i Oslo: Jul på gata

Erasure: Snow Globe

Trace Adkins: The Kings Gift

 

Av disse har jeg nok mest tro på Krüger/Dagsland og Streisand.Det gjelder å starte tidlig...

Jeg kjøper julegaver hele året (både fordi jeg liker det, men også for å spare penger) - og i kveld var tiden inne til å se over årets utvalg. Så nå har jeg faktisk pakket inn hele 16 julegaver (puh!), og det føles bra å være så godt i gang! Lørdag har jeg og Thomas litt tid for oss selv i byen, men for å vite hva vi mangler måtte jeg altså finne ut hva vi hadde i hus. På grunn av bryllupet må vi være tidlig ferdige i år.

Jeg har pakket inn mest gaver til barn i kveld - de er det morsomt å kjøpe også! Hvordan pakkene ble seende ut viser jeg dere senere.

PS: Jeg rakk ikke oppdatere bloggen i går, men hurra for under 7 igjen uker til jul!

Putekrig i julestuaI år har jeg virkelig blitt positivt overrasket over hjem-sortimentet til Hennes og Mauritz.

Bare se på alle disse fine juleputene! (Ikke er det dyrt heller - og penger spart kan brukes til flere puter..) 

(Alle bildene er lånt fra hm.com)

Årets julemagasiner

Det er lite som gir meg så mye førjulsstemning som ferske julemagasiner. Tidligere hadde jeg som regel at jeg ikke skulle kjøpe dem før 1.desember, med det resultatet at favoritten et år var utsolgt. Jeg har også opplevd å kjøpe dem så sent at jeg ikke rekker å lese dem før jul, fordi det er så mye annet som skjer de siste ukene. Så nå lever jeg etter andre regler, og kjøper dem så fort de dukker opp i butikkene (en gang i oktober). 

I år har jeg kjøpt Tara Juledrøm, KK Jul og Kamille Juleideer. Boligdrøm Jul og Alt om Julen (Norsk Ukeblad) har jeg fått på jobben.   '


Liker med årets Tara Juledrøm: Mye å lese - mange stemningsfulle reportasjer. Nydelig inspirasjon til å lage egne lyslykter. Det har jeg ikke noen tradisjon for, men jeg vil prøve! Fine småstoffsider. Jul i tradisjonell forstand, med julebesøk på store gårder på Hedmark, rødt, gull og maksimalisme. Har også en guide til julemarked i München og Berlin - gjett om det frister!

Liker med Kamille Juleideer: Blondepyntet formkake på småstoffsidene, utradisjonelle julefarger (selv om det sitter langt inne for meg med rosa og turkis jul, så synes jeg likevel det er gøy å lese om det som er annerledes), julehjem fra andre land, tips til nye ting å bruke blonder til, og julepynt på kleshenger. Har ellers mange gjør-det-selv tips for de som holder på med sånt... 

KK Jul: I en periode var KK Jul veldig "alternativt", hvor jula enten var hvit og minimalistisk, eller rosa og glorete. I år synes jeg det er varmere og mer julete enn på flere år, selv om det også har plass til enkel naturpynt, helhvit juleinnpakning og det utradisjonelle. Jeg liker denne miksen, og ble positivt overrasket. Liker de fine julehjem-reportasjene fra Norge og Sverige og julegavetipsene er presentert på en måte som gir gode julefølelser (selv om jeg egentlig ikke er så glad i julegavetips-sidene i julebladene). Bladet har også den vakreste forsiden, synes jeg. Ja, jeg vet at det ikke er spesielt vanlig å hente juletre i rød gallakjole, men blås i det! 

Liker med Alt om Julen: De fine adventstakene (lys i gamle tekopper og i glassflasker dekorert med rødmønstret tape), småstoffsidene og innpakningstipsene langt bak i bladet. Jeg liker også at bladet er litt folkelig, og at det er god plass til det røde og litt tradisjonelle. Selv om jeg ikke pynter med så mye rødt til jul selv, gir det meg umiddelbart julestemning. Bladet inneholder også mange små og nyttige tips som er perfekt for meg som ikke har tålmodighet (eller evner) til omfattende prosjekter.  

Liker med Boligdrøm Jul: Adventskalenderen på side 21 (24 store, runde bokser stablet oppå hverandre. Jeg finner den i rødt på nett, men den hvite de har bilde av var den fineste), julekort-tipsene var litt annerledes, og utrolig søte. Tipset om marshmallowspopcorn støpt i store pepperkakeformer skal jeg definitivt prøve når Jonas blir litt større. Å bruke fondant som pepperkakepynt er også en idè jeg skal ta med meg videre. Synes ellers bladet var vel tynt, bare 100 sider (og av dem er ganske mye reklame).

Nå er det bare å glede seg til engelske juleblader fra Narvesen.

To flasker julebrus

Det gjelder å glede seg over de små ting. I dag var det to flasker Hamar julebrus.

Mari Julefreak

Mari Julefreak

34, Oslo

Siden jeg er godt over gjennomsnittet interessert i jul og julefeiring, måtte det bli en førjulsblogg. Jeg blogger blant annet om julekonserter, julekaker, julepynt, egen julefeiring, og tanker rundt jula. Jula 2018 blir niende(!) jul på bloggen, og den starter som vanlig 24. oktober. Jeg begynner nemlig nedtellingen når det er to måneder igjen til jul. Vil du telle ned til jula sammen med meg her? Jeg blir veldig glad for kommentarer og innspill fra andre juleelskere.

Follow on Bloglovin

Kategorier

Arkiv