hits

november 2011

Hyde Park Winter Wonderland

Søndag besøkte vi Hyde Park Winter Wonderland, som egentlig var en blanding av tivoli og tysk julemarked. Det var kjempestort, hadde mange ulike karuseller og attraksjoner, sirkus, stort julemarked med gaver og pynt, restauranter, skøytebane, spillboder og mange små puber eller boder hvor du kunne få kjøpt Jägermeister-shots og "mulled wine", en slags gløgg, bare med mer vin og mindre krydder.

Masse folk, annerledes og gøy! Det var artig å kikke på folk, handle et par julegaver, drikke varm vin og spise middag på en restaurant som er (en kopi?) av et omreisende "ballroom" - et slags fullt oppvarmet telt med speilvegger og masse pynt.

Mine tips til besøkende: Book gjerne attraksjonene på forhånd og møt med en god dæsj tålmodighet - mye folk!

 1: Giant Wheel, et slags pariserhjul

2 og 3: Restauranten Spiegel Saloon

4: Meg. Og veldig mange andre!

6-10: Julemarkedet

Merry Christmas, London!

Selv om det var veldig varmt i helgen, så var det ikke vanskelig å få litt julestemning i London. Oxford Street var pyntet med masse, masse lys, og butikkvinduene på de store varehusene var en fryd for juleøyet.

Besøkte juleavdelingen hos både Selfridges og Marks and Spencer - likte spesielt julebutikken til Selfridges godt. Ble både et par nye ornameneter til juletreeet (igjen!) og noen pepperkakeformer til samlingen (igjen!).  

Det jeg misunner britene litt, er at de har et helt enormt utvalgt "crackers" (skrives det smellbon-bon på norsk?). Helt siden jeg feiret jul i Australia i 2005, har jeg assosiert dem med jul, men her i Norge er de vanskeligere å få tak i. På Selfridges kunne man få dem i alle størrelser og farger - og med ulikt innhold. Dessverre var de for store til å dra med seg hjem. Britene er også veldig gode på julekort og fin innpakning. Marks and Spencer hadde mange litt personlige julekort - til mor, søster etc. Veldig fine!

Thomas og jeg fikk også kjøpt noen julegaver til - og jeg fikk kjøpt meg ny julekjole (igjen!)

London in my Christmas-heart

 Inne på Selfridges var det hundrevis av papirfugler i taket. Nydelig!    

Endelig advent!

Endelig er advent her! I morgen er det bare fire uker til jul, og søndag er det selveste første søndag i advent. Hurra!

Jeg har satt frem adventsstaken, men får ikke tent den før på tirsdag. Første adventshelg skal nemlig tilbringes i London! Gleder meg utrolig mye til å se hva førjuls-London har å by på! Har researchet litt, funnet et julemarked vi skal besøke, og et par butikker som jeg tror har fine juleavdelinger. Noen julegaver blir det forhåpentligvis også, selv om jeg snart er ferdig. Kanskje en julegave eller to til meg selv?

Jeg elsker London, og jeg elsker jul - dette må jo bare bli en fin helg!

  

Pepperkakeform i Kamille

Og nå litt reklame: I denne ukas utgave av Kamille får du med en pepperkakeform. Jeg har allerede sikret meg en dødningehode-form, men spørs om jeg må finne en måte å lure til meg sko- og hjerteformen på også. Hm...

Jul på Macy´s i New York

Mamma og jeg var i New York første uka i oktober. Det er jo egentlig bittelitt tidlig for julefølelsen (bare litt, altså), men siden jeg liker å handle julepynt i utlandet, ble jeg veldig glad da vi oppdaget at Macy´s akkurat hadde åpnet sin juleavdeling for sesongen. Hurra!

Og at amerikanerne kan pynte, er det vel liten tvil om. Det er fargerikt, overdådig og utradisjonelt, og selv om jeg aldri kunne pyntet som dette selv, så elsker jeg stilen likevel!

Kjøpte meg blant annet to lysekroner (!) til å henge på treet, et stort reinsdyr dekket av sølvpaljetter til bordet, en sølvklokke til treet som det står Christmas 2011 på, og en øyenstikker og en glassvane, også til treet. Jeg er egentlig veldig glad for at jeg har et tre med blått og sølv, på den måten må jeg begrense meg litt.. Hadde for eksempel veldig lyst på påfuglen med ekte påfuglfjær, men klarte å styre meg. (Like greit, ettersom jeg allerede hadde et digert reinsdyr som skulle gjennom sikkerhetskontrollen)

Er ikke treet med dyr fantastisk? Tenk å pynte et helt tre med pingviner, gorillaer, bjørner, løver og elefanter! 

 


 

Svenske juleblogger

julbloggar.se finnes oversikt over en haug med svenske (og noen norske) juleblogger. Bloggene er av litt ymse kvalitet, men uansett gøy å få litt juleinspirasjon fra naboene! Julmys må være svenskenes koseligste ord!  

5 uker til julaften

I dag er det fem små uker til julaften! Neste helg er det allerede 1. søndag i advent, og jeg gleder meg over at verden begynner å komme etter... 

Jeg har ikke gjort noe spesielt julete i dag, men stemningen kom for fullt da Maria Mena avsluttet sin konsert på Rockefeller i kveld med "Home for Christmas" som hun skrev til filmen Hjem til jul i fjor.  Fiiiin sang!!!!

Juletur til IKEA

Jeg er så glad for at jeg har ei venninne som foreslår juletur til IKEA! Tirsdag fikk jeg sikret meg lys og servietter til hele julesesongen, i tillegg til bittelitt mer julestæsj (selvfølgelig!), noen kjøttboller i magen og noen kroner mindre på kontoen (men ikke så mange, det er jo IKEA...). De fine, nye pepperkakeformene fikk jeg heldigvis sikret meg.

Av stæsjet jeg har tatt bilde av, har jeg mest sans for hjertene i sølv på bilde to, og de røde pappreinsdyrene. De hvite papirfuglene er også utrolig søte. Hva musa på det nederste bildet gjør blant julepynten vites ikke, men når kulda setter inn osv...      Juletreet som brakk

Endelig har nettavisene begynt å publisere gravende og viktig julejournalistikk igjen. Og heldigvis for dere, ser jeg det nærmest som et kall å videreformidle spennende og interessant julestoff.

NRK på nett kunne i dag melde om at juletreet som Trondheim hvert år gir til Hamburg (trolig som et tegn på vennskap eller samhold, hva vet jeg, jeg pleier ikke å gi bort juletrær) brakk under montering på torget i Hamburg. Dette er krise siden julemarkedet åpnes på mandag. 

Og det er ikke første gang treet har vært utsatt for uhell siden tradisjonen begynte i 1977. Bare se på lista som NRK har gravd frem:

 

- I 1998 ble det sendt et tre som ble beskrevet som et av det vakreste som noen gang var sendt til den tyske byen. Men under omlasting i Ålesund gikk det galt. På grunn av for stram faststropping, knakk treet "så grankvistene spratt"

- I 2003 ble også et vakkert tre sendt fra trønderhovedstaden. På turen over Nordsjøen kom båten utfor storm og uvær. Juletreet fikk et ublidt møte med sjøsprøyt og da treet kom frem i Tyskland var det blitt brunt og hadde mistet nålene på grunn av saltvannet.  

- Året etter knakk treet allerede ved hugging. Da hadde i det minste kommunen tid til å skaffe et nytt. 

- I 2009 ble juletreet stoppet av politiet på autobahn fordi det var for bredt. Det ordnet seg med et nødskrik. 

I 2011 må altså julemarkedet i Hamburg åpnes uten tre. Trondheim håper på et erstatningstre fra Tyskland, men symbolverdien blir da ikke den samme.. 

Hvordan skal dette ende? Vi får håpe at NRK lager en oppfølgingssak.  

 

(Hvis du mot formodning ikke synes at dette var mer enn nok informasjon, finner du hele artikkelen her.)

Jeg gleder meg til...

.... oppfølgeren til Nissene på låven! Christian Ødegaard og Espen Ecbo har endelig laget ny julekalender, og siden jeg synes Nissene på låven er utrolig artig (og klein), så har jeg store forventninger til Nissene over skog og hei. Serien er angivelig basert på 71 grader nord og Paradise Hotel, så det lover godt! Mange av figurene fra den forrige serien er med, og jeg grugleder meg til å se Atle Antonsen som Bent igjen, Asbjørn og Rhino (forhåpentligvis kan flere misforståelser om hår oppklares), sytete Steven som satt fast i pipa sist, Synne, Anne-Gro etc. Det må jo bli bra!

Les mer om julekalenderen her.    

Julehandel i Gøteborg

Jeg har ikke vært i Gøteborg på mange år, men det viste seg at det var en veldig bra by for førjulsshopping! Jeg og storesøster var egentlig der i et annet ærend, men det ble mye tid til butikk-kikking også. Vi fant mange små butikker med artige interiørting, besøkte et par kjøpesentre - og godishuset hvor det ble smågodt og sesongens første skumnisser. Ikke minst hadde byen enorme utgaver av to av mine favorittbutikker, Indiska og Åhlens. Gøy!   

Dessverre var vi en helg for tidlig ute for jul på Liseberg, det har jeg hatt en tanke om å få til en stund. Men heldigvis var byen pyntet til jul flere steder, og butikkene hadde masse artig julestæsj, selv om det ikke ble Liseberg. Anne Cath kjøpte flest julegaver, jeg har kjøpt så mange fra før, at jeg endte visst opp med å handle mest til meg selv.. Ooops.   Her er et lite utvalg av juletingene jeg plukket med meg lørdag. Brødformer i papir med julemotiv fra Åhlens, en kakeboks fra en butikk som het Village (tror jeg), engler og hjerter som kanskje skal få være på badet til jul (fra Åhlens), tre svenske julemagasiner fulle av "julmys", miniatyr-utstikkere jeg skal bruke til marspian (gris, hjerte, bukk, mann og kone fra Åhlens) og fine, annerledes merkelapper og en pepperkakeform-kjole fra Lagerhaus (billig kjede med masse artig stæsj)  Noen klær ble det visst også...

Og hvis du tenkte at dette var mye, så hadde vi noen timer på søndag også... Da ble det blant annet Ninjafigur-pepperkakeformer, to store julekopper, og et par kuler og en kolibri til treet. Og noen julegaver, heldigvis! Det satte samvittigheten pris på..

Anbefaler Gøteborg som julehandleby!  

Jul hos Indiska

Litt av helgen har jeg tilbrakt i en enorm Indiska-butikk i Gøteborg. Stikkord for julen på Indiska er som vanlig utradisjonell, og i masse farger!

Søster´n falt for en rosa flamingo og et annet dyr jeg ikke helt skjønner hva er...  Jeg skulle gjerne hatt et tre med rosa og lilla julepynt, men det blir nok blått og sølv i år også... Heldigvis hadde de noen fine sølvkuler i tillegg til alle fargene.

To nydelige, gigantiske julekopper fikk også bli med hjem til Norge.

Mer om juleshopping i Gøteborg får komme senere.

PS: I går var det bare seks uker til jul!  
Ribbesesongen er herved i gang!

For et herlig måltid! Ribbe, pølse, medisterkaker, hjemmelaget rødkål og mandelpoteter... Nam! Veldig lenge siden sist, og det smakte utrolig godt. Anledningen var førjula - er utrolig takknemlig for at jeg har en mamma som er like julete som meg.

11 til bords, og mandel i riskremen. Og hvem fikk den? Jeg! Gaven var ingen marsipangris, men et nydelig fat fra Hadeland Glassverk. Heldige meg! Nå ligger maten tungt i magen - og jeg gleder meg over at det ligger mange herlige julemåltider foran meg i ukene som kommer! 

Julepynt fra Rosendahl

Da jeg var i Danmark forelsket jeg meg i sølvfigurene til Rosendahl. De er del av en serie som heter Karen Blixens jul, og er utrolig fine! Kjøpte meg tre ulike figurer på båten fra København, og gleder meg til å henge dem på treet mitt! 

Jeg tok bilder av noen av figurene, men flere finnes på sidene til Rosendahl. Mine er i sølv, men de finnes også i gull.

I Norge har jeg sett dem på Kitch´n, men de finnes sikkert andre steder og.

Fine, ikke sant?Noe fint under treet...

Jeg var på vift med pappa i dag, og klarte å inspirere ham til å begynne med julegavene. Dermed har han kjøpt sin første julegave for i år - og jeg er garantert noe VELDIG fint under treet! Vinn-vinn, med andre ord! Snille pappa!!

 

Hvordan bake... Harry Potter?!

Jeg har "kommet over", (som man skriver når man ikke vil innrømme at man faktisk har søkt etter den spesifikke siden..) en ganske så fantastisk nettbutikk. Den har et helt enormt utvalg av spesielle pepperkakeformer! Som mange vet, er jeg over gjennomsnittet interessert i pepperkakeformer, og den amerikanske siden er rett og slett helt utrolig. Her kan du få former av alle statene i USA, Harry Potter (og ugla hans!), babyer (og et foster!), 50 ulike hunderaser, kaktus, kålorm, surfebølge osv. Crazy!

De har også en søkemotor, hvor du kan søke etter former relatert til yrke, sport, religion, høytid etc. Jeg tror nok muligens at jeg må prøve å bestille noen... Det blir vel ikke jul i år uten en pepperkake-astronaut?

Adressen er: http://www.cheapcookiecutters.com/

 

Måtte lime inn fosteret, det var kanskje den drøyeste jeg fant.

Inspirasjon fra IKEA

Jeg gleder meg til førjul på IKEA! De har alltid noe fint, både tradisjonelle ting, men også juleting med IKEA-vri. Har blant annet sett noen veldig fine pepperkakeformer jeg tror jeg må ha, så spørs om det ikke blir en tur snart... Trenger jeg ikke egentlig noen nye stearinlys? Og servietter?

Synes disse bildene ser lovende ut:Bildene er lånt fra IKEA-bloggen "Livet Hjemme

Når du ønsker at nissen egentlig hadde holdt seg hjemme...

Jeg lette egentlig etter noe annet på YouTube, da jeg kom over en alternativ bjelleklang-versjon om forfyllede nisser. Jeg ble vel egentlig ikke så imponert over teksten, men til gjengjeld ble jeg veldig fascinert av alle slitne julenisser der ute...  

Her er videoen, og så er det bare å krysse fingrene for at det ikke er en av disse nissene som banker på døra di om en syv ukers tid...

http://www.youtube.com/watch?v=aG6AOvM89GE

PS: Noen som har sett filmen Bad Santa med Billy Bob Thornton som full og kriminell kjøpesenternisse? Tenkte på den da jeg så denne Youtube-videoen.

 

7 uker til jul

Jeg glemte det helt i forrige innlegg - men i dag er det altså bare syv uker til julaften! Jeg har markert dagen med å kjøpe en stk julecd - Kari Bremnes og Rikard Wolff, samt noen nye pepperkakeformer.

Syv uker er da ikke så mye, er det vel?

Jul hos Illums Bolighus

Forrige helg var jeg i København med jobben, og da ble jeg tipset om å besøke juleavdelingen på Ilums Bolighus. Og jeg trenger vel ikke å si at det var et paradis for en julefreak!? De hadde en kjempestor juleavdeling, med UTROLIG MYE fint! Jeg og kollega Inger-Lise gikk der i over en time - kikket, drømte og ble begeistret - og tilslutt ble det litt i handlekurven også... (Hvem skulle trodd??)

Utvalget var enormt - alt fra klassiske kuler og designjulepynt fra Georg Jensen og Holmegaard til lilla juleugler og tjukke, feilproporsjonerte nisser. Jeg kjøpte litt til treet, og et englespill med snøkrystaller. Vår kollega Bjørg fikk et englespill med sopp, siden hun er soppgal. Ingen av oss hadde egentlig hørt om julesopp før, men hvis ugler passer til julen, så gjør vel sopp det og?   

Jeg tror kanskje jeg er forelsket i Illums Bolighus. Hvorfor har jeg ikke vært her før?

 

Hvor mye koster et juletre?

Det er få julenyheter i avisene foreløpig, men i går kunne Aftenposten Aften fortelle at Oslo kommune vurderer å kutte ut de store juletrærne de gir til Reykjavik, Rotterdam og London hvert år.  

Treet skal, ifølge avisen, symbolisere en nær forbindelse, samtidig som det skal synliggjøre Oslo i utlandet. Tidligere gav Oslo også trær til Antwerpen og Washington D.C, men det ble avviklet av økonomiske årsaker. Og nå tenker kanskje du som jeg, hvor mye kan det egentlig koste å gi bort noen juletrær?

Ganske mye, viser det seg. I 2010 kostet trærne 780 000 kroner. I tillegg bruker bystyrets sekretariat rundt en kvart stilling i året på arbeidet. Dessuten skal Bymiljøetaten kartlegge og planlegge fremtidige trær, noe som koster 300 000 kroner.

Det slutter ikke her. Byrådslederen stiller ved tenningen av treet i London, på Island og i Nederland er det varaordfører og komiteledere som har representert Oslo. En representant fra ordførerens kontor er med på alle tenningene, og politikerne som er med på turene får ha med seg en ledsager.

Hugstseremoniene går over tre ulike dager i november, og sendes fra Norge med skip.

Poenget mitt er (og her kunne jeg skrevet om hvor sykt det er at Oslo kommune bruker så mye penger og ressurser på juletrær til tre byer som sikkert har råd til å kjøpe sine egne trær, men jeg er jo veldig glad i jul og juletrær, så det skal jeg ikke gjøre) at de 500 kronene jeg betaler for mitt eget juletre hvert år - det er egentlig et skikkelig kupp!  Gleder meg til juletrær!

Kjappis-riskrem

Jeg pleier egentlig å koke grøt når jeg skal lage riskrem. Men da jeg laget riskrem i oktober ble det en kjappis-variant som egentlig funket veldig bra! Smakte godt, og ble gjort i en fei.

Du trenger:

Visp krem av 3 dl fløte + en dæsj sukker/vaniljesukker. Bland inn en porsjon Fjordland-grøt og hakkede mandler, gjerne med miksmasteren. Strø sukker på, og til slutt litt rød bringebærsaus. Ferdig!   

Mari Julefreak

Mari Julefreak

34, Oslo

Siden jeg er godt over gjennomsnittet interessert i jul og julefeiring, måtte det bli en førjulsblogg. Jeg blogger blant annet om julekonserter, julekaker, julepynt, egen julefeiring, og tanker rundt jula. Jula 2018 blir niende(!) jul på bloggen, og den starter som vanlig 24. oktober. Jeg begynner nemlig nedtellingen når det er to måneder igjen til jul. Vil du telle ned til jula sammen med meg her? Jeg blir veldig glad for kommentarer og innspill fra andre juleelskere.

Follow on Bloglovin

Kategorier

Arkiv